Constant Méheut / The New York Times
Her iki taraftan yetkililer, Ukrayna'nın Cuma günü Rusya'daki bir petrol deposunu insansız hava aracıyla vurduğunu paylaştı. Rusya'nın Ukrayna sınırındaki Bryansk bölgesinin valisi Alexander Bogomaz, bir insansız hava aracının depoya mühimmat bırakmasının ardından Klintsy kasabasındaki petrol tanklarının alev aldığını söyledi. Yetkili, insansız hava aracının jammer ile düşürüldüğünü de sözlerine ekledi. Hassas askeri konuları tartışmak üzere isminin açıklanmaması koşuluyla konuşan Ukraynalı bir istihbarat yetkilisi saldırının arkasında Ukrayna'nın olduğunu söyledi.
Rus petrol tesislerine düzenlenen dördüncü saldırı
Cuma günkü saldırı, son üç hafta içinde bir Rus petrol tesisine düzenlenen dördüncü saldırı olurken, uzmanlar Ukrayna'nın tanklara, savaş uçaklarına ve diğer kritik askeri teçhizata yakıt sağlayan tesisleri hedef alarak Rusya'nın askeri kabiliyetlerini geriletmeye çalıştığını belirtiyor.
Ukraynalı bir düşünce kuruluşu olan DiXi Group'ta enerji güvenliği uzmanı olan Olena Lapenko, "Petrol depolarına ve petrol depolama tesislerine yapılan saldırılar lojistik rotaları bozuyor ve Rusya'nın operasyonlarını yavaşlatıyor" dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:
"İnsan vücudu için kan gibi olan bu kaynakların kesintiye uğratılması, Rusya'ya savaş alanında karşı koymaya yönelik daha geniş bir stratejinin parçası"
Kritik hedeflere saldırılar artacak
Sahada inisiyatifi yeniden ele geçirmek için yeterli silah ve askere sahip olmayan Ukrayna, Rus operasyonlarını sekteye uğratmak için demiryolu altyapısına ve mühimmat depolarına yönelik sabotaj faaliyetleri de dahil olmak üzere giderek daha fazla gerilla taktiklerine yöneldi.
Ukrayna'nın stratejik endüstrilerden sorumlu bakanı Oleksandr Kamyshin Perşembe günü yaptığı açıklamada "asimetrik bir savaşın" sürdüğünü söyledi. Petersburg'daki bir petrol depolama tesisini hedef alan bir saldırının sorumluluğunu üstlendi ve bu saldırıda 1250 kilometre uçan yerli üretim bir insansız hava aracının kullanıldığını söyledi.
Kamyshin, İsviçre'nin Davos kentinde düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'ndaki bir panelde yaptığı konuşmada, "Bu yıl daha fazla şeyin gerçekleştiğini göreceğimizden eminim" dedi.
Dört benzin tankı yandı
Petersburg saldırısı ciddi bir hasara yol açmamış gibi görünürken, Klintsy petrol deposunun görüntüleri birkaç tank arasında geniş çaplı bir yangının sürdüğünü gösterdi. Rus devlet haber ajansı TASS, yangının yaklaşık 1000 metrekarelik bir alanı kapladığını ve dört benzin tankının yandığını söyledi.
Bogomaz sosyal medya paylaşımında 140'tan fazla itfaiyecinin yangını söndürmeye çalıştığını söyledi. İtfaiyecileri, içinden devasa siyah dumanların yükseldiği kararmış petrol tanklarına su püskürtürken gösteren bir video yayınladı.
Ruslar enerji hatlarını hedef almıştı
Enerji altyapısı savaşta önemli bir hedef oldu. Geçtiğimiz kış Rusya, Ukrayna'nın enerji tesislerini insansız hava araçları ve füzelerle vurarak Ukraynalıları soğuğa ve karanlığa boğmuş, bu da Moskova'nın kışı bir silaha dönüştürme ve halkın moralini bozma girişimi olarak görülmüştü. Ukrayna, Batı tarafından tedarik edilen hava savunma sistemleri ve mühendislerin hayati önem taşıyan ekipmanları onarmak için gece gündüz çalışması sayesinde saldırılardan kurtulmayı başardı.
Ukrayna, savaşın başlangıcından bu yana Rus petrol ve doğalgaz altyapısını daha küçük ölçekte hedef aldı. Ancak son dönemde artan saldırılar, enerji altyapısının Ukrayna için artık kritik bir hedef haline geldiğini gösteriyor olabilir.
Rusya'nın güneybatısındaki Krasnodar bölgesindeki bir rafineride ve Klintsy'den çok uzak olmayan Oryol'daki bir yakıt tesisinde 29 Aralık ve 9 Ocak tarihlerinde iki insansız hava aracı saldırısı daha yangınlara yol açtı. Her iki olayda da Ukrayna ordusu Ukrayna haber kaynaklarında sorumluluğu üstlendi.
Ukrayna, Rus petrol tesislerini hedef alarak sadece Rus ordusuna yapılan ikmali aksatmaya çalışmakla kalmıyor, aynı zamanda Moskova'nın savaş çabalarını desteklemek için önemli gelir sağlayan varlıkları da hedef alıyor.
Petrol ihracatından 400 milyar dolar gelir
Lapenko, Moskova'nın savaşın başlamasından bu yana petrol ihracatından 400 milyar dolardan fazla gelir elde ettiğini söyledi. Rusya alternatif finansal hizmetler kullanarak ve hatta petrolünü gizlice ihraç etmek için bir "gölge" filoya yatırım yaparak uluslararası yaptırımları kısmen aşmayı başardı.
Yaptırımlar yetersiz
Lapenko, "Uygulanan yaptırımların yeterince etkili olmadığını görüyoruz, bu nedenle Rusya hala savaş yürütmek için yeterli fon alıyor" dedi.
Petrol tesislerine yönelik saldırılara ek olarak Ukrayna, Eylül ayından bu yana trafo merkezlerine yönelik en az dört saldırı düzenledi ve Rus yetkililere göre bunlardan bazıları sivillerin elektriklerinin kesilmesine neden oldu. Ukrayna ordusu sadece Rusya'nın askeri harekatıyla doğrudan bağlantılı elektrik tesislerine saldırdığını ileri sürüyor.
Geçtiğimiz aylarda bazı Ukraynalı yetkililer Moskova'nın kritik altyapılara yönelik saldırılarına Ukrayna'nın karşılık vereceğini söylemişti.
"Bırakın başlasınlar. Onlar da bir cevap alacaklar" diyen Ukrayna askeri istihbaratının başındaki Kyrylo Budanov, Eylül ayında The Economist dergisine verdiği demeçte, Rusya'ya karşı bir misilleme saldırısı üzerinde çalıştıklarını kaydetmişti.
© 2024 The New York Times Company