27 Nisan 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 17.01.2024 21:39 | Son Güncelleme: 17.01.2024 21:45

OPEC: Petrol tüketimi 2025'te de güçlü kalacak

OPEC, grubun 2025 yılına ilişkin ilk ayrıntılı değerlendirmesine göre, küresel petrol talebi önümüzdeki yıl güçlü bir şekilde artmaya devam edecek ve talep arzdaki büyümeyi aşacak
OPEC: Petrol tüketimi 2025'te de güçlü kalacak

OPEC’in aylık piyasa raporunda, Çin ve toparlanan küresel ekonominin etkisiyle dünya tüketiminin önümüzdeki yıl günde yaklaşık 1,8 milyon varil artacağı beklentisi dile getirildi. Raporda, OPEC dışı ülkelerden gelecek arzın önümüzdeki yıl günde 1,3 milyon varil artacağını öngörülüyor. Sonuç olarak, bu ay yeni üretim kesintileri başlatan Suudi Arabistan ve müttefikleri üretimi önemli ölçüde artırmadığı takdirde petrol piyasaları 2025 yılı sonuna kadar açık vermeye devam edecek.

Bloomberg'in haberine göre OPEC Genel Sekreteri Haitham Al Ghais yaptığı ayrı bir açıklamada ise, iklim değişikliğinin fosil yakıtların kullanımını sınırlayacağı beklentilerine cevaben "Zirve petrol talebi beklentisi hiçbir güvenilir kısa ve orta vadeli tahminde görünmüyor" dedi.

Pandemi sonrası toparlanma dönemi ile birlikte son yıllarda ulaşım yakıtlarına olan iştah arttı ve ve hızlı bir enerji dönüşümüne yönelik umutlar azaldı. Öte yandan hidrokarbonlardaki artışın kalıcı olup olmayacağı büyük bir tartışma konusu.

Elektrikli araçlar kırılma noktası oldu

Öte yandan, Uluslararası Enerji Ajansı, talebin bu yıl keskin bir şekilde yavaşlayacağını ve nihayetinde yenilenebilir enerji ve elektrikli araçların benimsenmesi sayesinde bu on yıl içinde zirveye ulaşacağını öngörüyor. OPEC’ten yapılan açıklamaya göre, hem tüketicilere hem de üreticilere daha fazla şeffaflık ve destek sunmak için önümüzdeki yıla ilişkin tahminler normalden birkaç ay önce yayınlandı.

OPEC ve müttefiklerinin ilk çeyrek için taahhüt ettikleri ek üretim kısıntıları uygulanmadan önce bile, projeksiyonlar 2024 yılında günde ortalama 1,8 milyon varillik bir piyasa açığına işaret ediyor. Koalisyon, 1 Ocak'tan itibaren günde 900 bin varil ek kesinti sözü verdi, ancak analistler bunun sadece yaklaşık yarısının uygulanacağını düşünüyor.

Rusya gibi ülkelerin de dahil olduğu 22 ülkeli OPEC+ koalisyonunun tamamı 1 Şubat'ta çevrimiçi bir izleme toplantısı yapacak. Bakanların bir sonraki yüz yüze toplantısının 1 Haziran'da yapılması planlanıyor. Angola bu ay örgütten ayrıldı, ancak ayrılmasının arzı etkilemesi beklenmiyor.

Aralık'ta günlük 73 bin varil arttı

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütünün (OPEC) ham petrol üretimi aralıkta bir önceki aya göre günlük 73 bin varil artışla yaklaşık 26 milyon 700 bin varile yükseldi. Rapora göre, aralıkta ham petrol üretimi en fazla Nijerya ve Irak'ta arttı. Kuveyt, Suudi Arabistan ve İran'da ise üretimde düşüş yaşandı.

Günlük petrol üretimi Nijerya'da 100 bin varil, Irak'ta ise 23 bin varil arttı. Üretim Kuveyt'te 23 bin, Suudi Arabistan'da 12 bin ve İran'da 11 bin varil azaldı.

OPEC ham petrolünün toplam küresel üretim içindeki payı geçen ay bir önceki aya göre yüzde 0,2 artarak yüzde 26,5 oldu.

Kaynak: AA