Google ve Amazon Avrupa’da çalışanlarını işten çıkarmakta zorlanıyor

Teknoloji devleri ABD'de işten çıkarmaları artırırken Avrupa'da benzer adımlar atmakta zorlanıyor. Rekor sayıdaki toplu çıkarmalar ABD’li şirketleri Avrupa karşısında işçi yasalarını değerlendirmeye zorladı

ABD’li teknoloji şirketleri yükselen enflasyon ve pandemi sonrası tarihindeki en yüksek oranda işten çıkarma seviyesine ulaştı. Şirketlerin önündeki en büyük engel Avrupa işçi yasaları oldu. Son 2 yıl içinde ABD’li şirketler aylar içinde neredeyse binlerce işçiyi işten çıkardı ve çıkarmaya da devam ediyor. Avrupa’daki işçi yasaları özellikle bazı ülkelerde yeterli gerekçe olmadıkça işçi çıkarmaları neredeyse imkansız kılıyor. Bloomberg'in haberine göre bu durumun binlerce teknoloji çalışanını arada bıraktığı, yargılamaların sonuçlarının beklendiği belirtildi. 

Google’ın ana şirketi Alphabet'in Fransa'daki kolu işten çıkarma için gönüllü sendika kuruluşları ile görüşme halinde. Konuyla ilgili bilgi sahibi kişilere göre sendika tarafından şirkete kıdem tazminatı paketleri sunuluyor ancak görüşmelerdeki bilgilerin kamuya açıklanmayacak. Yine de yakın kaynaklar paketlerin işten çıkarılması planlanan işçiler için yeterince cömert olacağının umulduğunu aktardı.

Fransa ve Almanya en zorlanılan ülkeler oldu

Konuyla ilgili bilgi sahibi bir kişiye göre Google, iş kanunlarının AB'deki en güçlü kanunlar arasında yer aldığı Fransa ve Almanya'da, seçilmiş çalışan temsilcileri yönetimle müzakereler yürütüyor. Yasa gereği, şirketlerin işten çıkarmaya gitmeden önce bu konseylerle pazarlık yapması gerekiyor. Bu süreçte bazen bilgi toplama, müzakere ve başvuru olasılığını içeren uzun bir süreç olabiliyor.

"Her ülke için bireysel olarak çalışıyoruz"

Söz konusu kişi, bu gereklilikler nedeniyle Almanya ve Fransa'daki Google şirketlerinin kesintilerden en son etkilenecek yerler olacağını söyledi. Google, söz konusu görüşmelerin yapıldığını doğruladı ancak Romanya, Yunanistan ya da Avusturya'da işten çıkarma uygulamayı planlamadığını ekledi.  Bloomberg'in sorularını yanıtlayan Google sözcüsü, "Her yere göre değişen, karmaşık ve zaman alan yerel yasal gerekliliklere tam olarak uymak için çıkarmaların gerçekleştiği her ülkede dikkatli ve bireysel olarak çalışıyoruz" dedi.

"Kimseyi zorla çıkaramayacaklar"

Google'ın yaklaşık bin 600 çalışanının bulunduğu Paris'te bir iş konseyi, gönüllü toplu işten ayrılma planına kaç çalışanın ve hangi tür çalışanların dahil edileceği konusunda şirketle görüşmeler yürütüyor. Süreç hakkında bilgi sahibi olan kişiler, bir çözümün bulunmasının haftalar sürebileceğini söyledi. Adının açıklanmasını istemeyen bir çalışana göre, yönetim kimsenin zorla işten çıkarılmayacağını açıkça belirtti. 

Unite the Union temsilcisi Matthew Waley'e göre, işgücü korumalarının bu kadar sıkı olmadığı Birleşik Krallık'ta ise 8 bin Google çalışanından tahminen 500'ünün ayrılması gerekecek ki bu da firmanın küresel hedefiyle uyumlu yüzde 6'lık bir işten çıkarma oranı anlamına geliyor. İş konseyi ile yapılan görüşmeler gizli kıdem tazminatı paketleriyle sonuçlanacak ancak işten ayrılma sayısı pazarlığa açık değil. Waley, devam etmekte olan pazarlık sürecine atıfta bulunarak, "Yasal olarak asgari olanı yapmaya çalışıyorlar" dedi. Aynı durum, sendikaların Google'ın 240 çalışanı işten çıkarmayı planladığını iddia ettiği Dublin'de ve sendikaların işten çıkarılacakların sayısının 200'den fazla kişiyi etkilediğini söylediği Zürih'te de geçerli.

Dünya genelinde yarım milyon çalışanı etkiledi

İşten çıkarmalar sadece teknoloji çalışanlarını etkilemiyor. Bloomberg News tarafından yapılan bir incelemeye göre, Ekim ve Mart ayları arasında dünya genelinde yöneticiler yaklaşık yarım milyon çalışanı işten çıkardı. Yine de teknoloji sektöründeki kesintiler, birçok şirketin Covid-19 karantinaları sırasında trafikte bir artış gördükten sonra çok agresif bir şekilde genişlediklerini itiraf etmelerinin ardından özellikle şiddetli oldu. Okullar, ofisler ve mağazalar yeniden açılmaya başladığında, sosyal medya kullanımından yemek dağıtım uygulamalarına kadar web tabanlı hizmetlerdeki büyüme dramatik bir şekilde yavaşladı ve yöneticileri görünümlerini yeniden değerlendirmeye zorladı. 

ABD'de ve Birleşik Krallık'ta Amazon, Alphabet ve Meta tarafından 170 binden fazla tam zamanlı teknoloji çalışanı istihdam ediliyor ve yazılım mühendisleri genellikle ABD'deki meslektaşlarının yarısı kadar maaş alıyor. Konuya aşina bir kişiye göre, Paris'te yaklaşık bin 500 ofis çalışanı bulunan Amazon Fransa'da, 5 ila 8 yıllık deneyime sahip bazı üst düzey yöneticilere ayrılmaları için bir yıla kadar maaş teklif etti. 

Deneme süresindekileri çıkardılar

Amazon'un Almanya'daki kolu hakkında bilgi sahibi olan bir kişi, şirketin deneme süresindeki çalışanları işten çıkarmaya başladığını ve gönüllü ayrılmalar için teklifler sunduğunu söyledi. Lüksemburg'da ise yine yakın bir kaynağa göre, işten ayrılan Amazon çalışanlarına hizmet yılı başına bir aylık maaş ve ulusal yasalarla belirlenen ekstra ödeme teklif edildi. Söz konusu kişi, işten çıkarma tekliflerinin geçen ayın ortasında başladığını ve çalışanların şirket içinde iş aramak için iki aylık bir süreyi tercih edip etmediklerine bağlı olarak 1 Nisan ya da 1 Haziran'da işten ayrılacaklarını sözlerine ekledi. 

Amazon sözcüsü, bu işten çıkarmalar hakkında yorum yapmayı reddetti. Amazon'un CEO'su Andy Jassy Ocak ayında yaptığı açıklamada, şirketin etkilenen çalışanlarla ya da uygun olan yerlerde çalışan temsilci kuruluşlarıyla iletişim kuracağını söylemişti.

Batıkent metrosunda patlama yaşandı Dervişoğlu'ndan 'Bakırhan'a alkış' sorusuna yanıt: Bahçeli’nin yaptığı hiçbir şey beni şaşırtmaz ETIAS uygulamasından Türkiye etkilenmeyecek İpek Kıraç, babasının evlendiğini e-devlet'ten öğrendi 1 milyon Türk'e serbest dolaşım Türkiye'nin en zengin iş kadını İpek Kıraç