Google'ın piyasa değeri 2 trilyon doları aştı

Google'ın çatı şirketi Alphabet 2 trilyon piyasa değerine ulaştı. Böylece teknoloji devi Nvidia'nın ardından ABD merkezli dünyanın en değerli dördüncü şirketi olma başarısı gösterdi

Google'ın ana şirketi Alphabet, Cuma günü yeni bir dönüm noktasına ulaşarak 2 trilyon dolarlık piyasa değerini aştı. Google şu anda Nvidia, Apple ve 3 trilyon doların biraz üzerinde piyasa değerine sahip olan ve bu yılın başlarında Apple'ı geçerek birinci sıraya yerleşen Microsoft'un hemen ardından dünyanın en değerli dördüncü halka açık şirketi konumunda.

Bu, Alphabet'in 2 trilyon dolarlık kulübe ilk girişi değil. Bloomberg'e göre şirket Kasım 2021'de ve bu ayın başlarında kısa süreliğine 2 trilyon dolarlık eşiğe ulaşmış olsa da Cuma günü ilk kez bu eşiğin üzerinde kapanış gerçekleştirdi.

Yapay zeka etkisi

Haber, Alphabet'in Perşembe günü açıkladığı ve Google'ın arama motorunun başarısı sayesinde gelirlerin analistlerin beklentilerini aştığı ilk çeyrek kazanç raporunun ardından geldi. Alphabet'in CEO'su Sundar Pichai, Google'ın yapay zeka modeli Gemini aracılığıyla üretken yapay zeka hizmetleriyle donatılan Google Cloud'un katkılarını da vurguladı.

Pichai, "Bulut teknolojilerinde son 8 ayda 1000'den fazla yeni ürün ve özellik duyurduk. Google Cloud Next'te, aralarında Bayer, Cintas, Mercedes Benz, Walmart gibi küresel markaların da bulunduğu 300'den fazla müşteri ve iş ortağımız Google Cloud ile elde ettikleri üretken yapay zeka ile ulaştıkları başarıyı paylaştı" ifadelerini kullandı.

Pichai ayrıca Google'ın yapay zeka inovasyonunun bir sonraki dalgası için iyi konumlandığını söyledi ve yatırımcılara şirketin 2016'dan beri yapay zekaya öncelik verdiğini hatırlattı.

Geri alım programını da açıkladı

Şirket ayrıca hisse senedi geri alım programını 70 milyar dolar genişleteceğini açıklayarak yatırımcıları memnun etti. Alphabet, geçtiğimiz haftaki başarısına rağmen geçtiğimiz yıl zaman zaman sıkıntılar yaşadı. Yapay zeka noktasında büyüme sancıları yaşayan şirket, insan resmi çizen yapay zeka programını da durdurmak zorunda kalmıştı.

Yine de Alphabet, büyümenin anahtarı olarak yapay zekaya güveniyor ve rekabet edebilmek için büyük harcamalar yapmaya hazır olduğunu gösteriyor. Son olarak bu ayın başlarında Google, karmaşık yapay zeka modellerinin eğitimini kolaylaştırmak için Axion adlı kendi merkezi işlem birimini geliştireceğini duyurdu.

Hangi banka emekliye ne kadar promosyon veriyor? Bugün başlıyor: Hangi banka emekliye ne kadar promosyon verecek? Sigaraya bu kez indirim geldi 500 bin liranın aylık getirisi ne kadar? İsrailli bakandan Türkiye tepkisi Murat Ülker Patiswiss krizini değerlendirdi