24 Haziran 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 08.03.2024 20:50 | Son Güncelleme: 08.03.2024 21:08

Nvidia Apple'ın tahtını devirmek üzere

Yapay zeka rüzgarını arkasına alan Nvidia, hızla yükselen piyasa değeriyle Apple'ı geride bırakarak dünyanın en değerli ikinci şirketi olma yolunda tam gaz ilerliyor
Nvidia Apple'ın tahtını devirmek üzere

Nvidia hisselerindeki yapay zeka kaynaklı dudak uçuklatan ralli, şirketin değerini sadece dokuz ay içinde 1 trilyon dolardan 2 trilyon doların üzerine çıkararak Amazon.com, Google'ın ana şirketi Alphabet, ve Saudi Aramco geride bıraktı.

Apple'a yaklaştı, Microsoft ile fark büyük

Nvidia'nın piyasa değeri şu anda 2,38 trilyon dolar civarında seyrediyor ve Apple'ın da yaklaşık 2,30 milyar dolar piyasa değeri var. İki şirketin de piyasa değeri oldukça yakın. Nvidia, Microsoft'un yaklaşık 645 milyar dolar gerisinde bulunuyor.

Üst düzey yapay zeka çip pazarının yüzde 80'ini kontrol eden Nvidia'nın hisselerindeki durmak bilmeyen yükseliş, Wall Street'in bu yıl rekor seviyelere ulaşmasında etkili olurken, şirkete gösterge S&P 500 endeksinde yüzde 5'in üzerinde bir ağırlık kazandırdı.

Yüzde 95'lik bir artış gösteren Nvidia ve bu yıl şimdiye kadar yüzde 46,6'lık bir artış gösteren Meta Platforms, "Muhteşem Yedili" olarak adlandırılan grubun diğer üyelerinin hisselerinden daha iyi performans göstererek yatırımcıların yapay zeka ile ilgili her şeye karşı doyumsuz iştahını ortaya koydu.

Nvidia'nın yükselişindeki temel sağlam

New Jersey'de bir aile yatırım ofisi olan Cherry Lane Investments'ın ortağı Richard Meckler, "Nvidia'nın rallisi, mevcut iş modelinin altında yatan inanılmaz derecede güçlü temelleri yansıtıyor" dedi.

Bu arada, yavaşlayan iPhone satışlarıyla boğuşan Apple, Ocak ayında 2021'den bu yana ilk kez en değerli ABD şirketi konumunu Microsoft'a devretti. Geçtiğimiz haftalarda Nvidia da Tesla'nın yerini alarak Wall Street'in değer bakımından en çok işlem gören hissesi olarak yeni bir sayfa açtı.

Aptus Capital Advisors portföy yöneticisi David Wagner, "Nvidia aslında piyasadaki yapay zeka hikayesini kullanan markaları baz alırsak hisse senetleri arasında en ucuz olanı" dedi ve şöyle devam etti: 

"Beş ya da 10 yıl içinde hepimizin bugün konuşulan rakamlardan çok daha büyük bir sektörden bahsediyor olacağımıza inanıyoruz"

Nvidia hisseleri zirveye yakın mı?

Bununla birlikte, Nvidia hisselerinin zirveye yaklaştığına dair işaretler de var. LSEG verilerine göre, Wall Street analistlerinin medyan hedef fiyatı, önümüzdeki 12 ay içinde Nvidia'nın hisse başına 850 dolardan işlem göreceğini ve son kapanış fiyatı olan 926 doların altında kalacağını gösteriyor.

Meckler, şu sözleri kaydediyor:

"Elbette, büyük sayılar kanunu eninde sonunda devreye gireceği için fiyatların bu hızda artmaya devam etmesi çok zordur. Ancak şirket analistlerin yüksek beklentilerini karşılamaya veya aşmaya devam edebilirse hisse senedi fiyatı bu seviyelerde kalabilir"