Hükümetler enflasyonun etkileriyle başa çıkmak için ne yapıyor?
Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle birçok ülke enerji krizi ve artan fiyatlardan etkilendi. Birçok hükümet, halkın alım gücünü artırabilmek için çeşitli önlemler devreye soktu
Küresel tedarik zincirlerinde pandemi nedeniyle yaşanan aksaklıklar ve Rusya'nın Ukrayna'daki savaşının etkileri enerji, emtia ve diğer ihtiyaç maddelerinin fiyatlarını artırdı. Yükselen enflasyonla birlikte hükümetler zor durumdaki tüketiciler için çeşitli önlemler alıyor. Reuters, ülkere göre alınan önlemleri sıraladı.
ABD, 27 ilacı enflasyon cezasına tabi tutarak Medicare sağlık sigortasından yararlananların verdikleri ücretleri doz başına 390 dolara kadar azaltacak. Ülkede uygulanan enflasyon azaltma yasasıyla, Medicare hastaları için enflasyondan daha hızlı artan fiyatlar talep eden ilaç üreticilerini cezalandırıyor.
Brezilya Devlet Başkanı Şubat ayında yaptığı açıklamada asgari ücretin Mayıs ayından itibaren mevcut 1.302 real seviyesinden ayda 1.320 reale (264 dolar) çıkarılacağını söyledi. Aralık ayında Kongre, 2023 yılında yoksul ailelere yapılan sosyal yardım ödemelerinin sürdürülebilmesi için harcama tavanını arttıran bir anayasa değişikliğini onayladı.
Meksika 2023 yılı için asgari ücreti yüzde 20 oranında arttırdı. Mart ayında, enflasyonu düşürmek için gıda arzını çeşitlendirmeye çalışan Meksika, ilk kez Brezilya'dan ithal edilen büyükbaş hayvan ürünlerine kapılarını açtı.
Kolombiya 2023 yılı için asgari ücreti yüzde 16 artırdı.
Avrupa Komisyonu, Mayıs ayından itibaren gaz fiyat tavanı sistemini Avrupa Birliği'ndeki tüm ticaret merkezlerini kapsayacak şekilde genişletecek. AB ülkeleri üst sınır konusunda Aralık ayında anlaşmaya vardı.
Almanya Nisan ayında, yaklaşık 2.5 milyon kamu sektörü çalışanının Şubat 2024'e kadar taksitler halinde vergiden muaf 3 bin euro alacağı bir ücret anlaşmasını kabul etti. Hükümet geçen yıl elektrik ve gaz fiyatlarına tavan uygulaması getirdi.
Fransa Mayıs ayından itibaren asgari ücreti yüzde 2,19 oranında arttırdı. Mart ayında hükümet, tüketicilerin gıda fiyatlarıyla başa çıkmalarına yardımcı olmak için ülkenin ana süpermarket zincirleriyle bir anlaşmaya vardı.
İtalya Mart ayında ailelerin ve şirketlerin enerji faturalarını düşürmek için yaklaşık 5 milyar euro değerindeki önlemleri onayladı. Roma 2023 bütçesinde enerji maliyetlerini düşürmek için 21 milyar euro'nun üzerinde bir bütçe ayırdı.
Portekiz de Mart ayında düşük gelirli ailelere yardım için temel gıda ürünlerinde katma değer vergisinin (KDV) kaldırılmasını da içeren bir paket açıkladı.
Yunanistan 1 Nisan'dan itibaren asgari ücreti bir yıldan uzun bir süre içinde üçüncü kez artırdı.
İrlanda Şubat ayında hane halkına yardım için fon sağladığını duyurdu ve konaklama sektörü için geçici bir düşük KDV oranını yaz sezonu boyunca uzattı.
İspanya Ocak ayından itibaren asgari ücreti yüzde 8 oranında artırdı.
Çek hükümeti Aralık ayında asgari ücretin 2023 yılından itibaren yüzde 6,8 oranında artırılmasını onayladı.
İsveç hükümeti geçen yıl akaryakıt vergisinde indirime gitti ve sosyal yardımları artırdı.
Pakistan Nisan ayında temel ilaçların perakende satış fiyatlarındaki artışı yüzde 14 ile sınırlandırdı.
Hindistan Mart ayında federal hükümet çalışanları için enflasyona göre ayarlanmış ödeneği yüzde 4 oranında artırdı.
Mart ayında önde gelen Japon şirketleri, Başbakan Fumio Kishida'nın daha yüksek ücretler için yaptığı çağrıya kulak vererek, yıllık işçi görüşmelerinde son 25 yıldaki en büyük ücret artışlarını kabul etti. Hükümet enflasyonu sınırlamak için mevcut bütçedeki yedek fonlardan 2 trilyon yenden fazla kaynak ayırdı.
Tayland Mart ayında dizele uygulanan özel tüketim vergisi indirimini 20 Temmuz'a kadar uzatmayı kabul etti.
Filipinler Aralık ayında pirinç ve diğer gıda maddelerine uygulanan düşük gümrük vergisi oranlarını 2023 yılı sonuna kadar uzattı.
Fas hükümeti Nisan ayında tarımsal girdilere uygulanan katma değer vergisini iptal eden bir kararname kabul etti.
Güney Afrika'daki kamu sektörü sendikalarının çoğunluğu, beş ay süren grev eylemlerinin ardından Mart ayı sonunda yüzde 7,5'lik bir ücret artışını kabul etti. İki yıllık, çok dönemli anlaşma, hükümetin 2023 bütçesinde öngördüğünden önemli ölçüde daha yüksek.
İsrail hükümeti Mart ayı başında ana kamu sektörü işçi sendikası ile bir ücret anlaşmasına vardı. Yaklaşık 350 bin kamu çalışanını kapsayan anlaşma, 2020 ve 2027 yılları arasında yüzde 11'lik bir zammın yanı sıra bir defaya mahsus bir ödenek de sunuyor.
Türkiye Aralık ayında 2023 yılı için aylık asgari ücreti yüzde 55 oranında artırdı.