25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 15.04.2023 18:05 | Son Güncelleme: 15.04.2023 20:21

Fransa ve İspanya'da gıda maliyetlerinde yaşanan sıkıntı derinleşiyor

Enflasyon oranları Avrupa genelinde yavaşlıyor olsa da gıda söz konusu olduğunda hayat pahalılığı krizi hala devam ediyor. Özellikle Fransa ve İspanya'da gıda fiyatlarındaki yükselişin önü alınamıyor.
Fransa ve İspanya'da gıda maliyetlerinde yaşanan sıkıntı derinleşiyor

Bloomberg'in Fransa ve İspanya için geleneksel coq-au-vin ve paella yemeklerinin maliyetleri üzerinden hesapladığı özel gıda endeksleri, manşet enflasyon önemli ölçüde yavaşlasa da Mart ayında yüksek kaldı.

Euro Bölgesi'nin en büyük ikinci ekonomisinde, ulusal istatistik ofisi ile Tarım ve Beslenme Bakanlığı'nın verilerine dayanan aylık gösterge, bir önceki yıla göre %15,4'lük bir artışla, yemeklik coq-au-vin'in fiyatının 19 euro'nun üzerine çıktığını ortaya koydu.

Avrupa'nın en büyük tavuk tüketicisi olan Fransa'da bu malzemenin fiyatı yaklaşık %18 artarken, havuç bir yıl öncesinin aynı ayına göre %33,5 daha pahalıya mal oldu. Tavuk yemeğindeki malzemeler arasında en yavaş artış gösteren şarap bile %8,4 artarak ülkenin %6,7'lik manşet enflasyon oranından daha güçlü bir artış gösterdi.

İspanya'nın geleneksel yemeği pahalıya patlıyor

İspanya'nın geleneksel yemeğini hazırlamak ise bir yıl öncesine göre %18,5 daha pahalı. Bu oran Şubat ayına göre biraz daha yavaş olsa da, İspanya Ulusal İstatistik Enstitüsü'nden alınan verileri değerlendiren Paella Endeksi'ndeki artış, toplamda sadece %3,1'lik bir enflasyon oranına denk geliyor.

Zeytinyağı fiyatı %32,1 artarken, sebze ve bakliyat fiyatları yıllık %27,8 ve aylık %5,7 yükseldi. Pirinç fiyatları bir yıl öncesine göre %22,1 arttı.

Kuraklık fiyatları daha da tırmandırabilir

Baharın başlaması ve önümüzdeki haftalarda havanın güneşli olmasıyla birlikte İspanyolların bu sevilen yemeğin tadını daha sık çıkarmak istemesi muhtemel olsa da fiyatı engelleyici olabilir. Ayrıca kuraklık benzeri koşullar ve tarihi düşük seviyelerdeki yağışlar pirinç ve sebze mahsullerini tehdit etmeye devam ettiği için fiyatların yüksek kalması bekleniyor.

İspanya Genç Çiftçiler Tarım Derneği bu hafta, mevcut üretim ve satış oranlarıyla yıl sonuna kadar zeytinyağı sıkıntısı yaşanabileceği ve fiyatların ayarlanması gerekebileceği konusunda uyarıda bulundu. İspanya'nın en büyük üreticisine göre, 2022 yılında İspanyol pirinç mahsulü üretimi bir önceki yıla göre neredeyse %40 daha azdı ve tarihin en kötüsü oldu.

Gıda maliyetlerinin, hükümetin gıdaları uygun fiyatlı tutmak için mağazaları marjları düşürmeye zorladığı Fransa'da da yüksek kalması muhtemel.

Pahalılığa karşı çözümler

Macron hükümeti, süpermarketlerde satılan bazı ürünlerde indirime gitmek için anlaşma yoluna gitti. Bu ürünler daha çok temel ihtiyaçları kapsayan ürünler olurken, indirimli olanlar Fransa'nın ulusal bayrak renklerine sahip bir etiket taşıyacak. Ancak bu gelişme sonrası şirketlerin üç ay boyunca birkaç yüz milyon euro tutarında bir marj kaybı yaşayacağı tahmin ediliyor.

Daha batıda, yılsonuna kadar seçimlere gidecek olan İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, ekmek ve zeytinyağı gibi temel gıda maddelerinden oluşan bir sepette katma değer vergisini geçici olarak düşürdü.