27 Nisan 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 17.04.2023 13:27 | Son Güncelleme: 17.04.2023 14:02

Wall Street Journal anketi: Ekonomistler enflasyon konusunda daha kötümser

ABD'de Wall Street Journal gazetesinin, 62 ekonomistle gerçekleştirdiği ankete göre Fed'in 2024'ten önce faizleri düşürmesi beklenmiyor. Ayrıca ekonomistlerin yüzde 61'i hala resesyon tehdidinin sürdüğünü belirtiyor
Wall Street Journal anketi: Ekonomistler enflasyon konusunda daha kötümser

The Wall Street Journal'ın ekonomistler arasında yaptığı son ankete göre, ekonomi birkaç ay önce ekonomistlerin beklediğinden daha dirençli ve enflasyon daha inatçı. Sonuç olarak ABD Merkez Bankası'nın faiz oranlarını daha uzun süre yüksek tutması bekleniyor.

2024'e kadar faiz indirimi beklenmiyor

Fed'in şu anki hedef faiz aralığının orta noktası yüzde 4,9 ve çoğu ekonomist bu orta noktanın Haziran sonunda yüzde 5,125'e yükseleceğini düşünüyor ki bu da Mayıs ya da Haziran'da çeyrek puanlık bir artışa daha işaret ediyor. Ancak piyasalar Fed'in yılsonuna kadar faiz indirimine gitmesini beklerken, ankete katılan ekonomistlerin sadece yüzde 39'u aynı fikirde. Çoğu 2024'ten önce faiz indirimi beklemiyor. Bu, küçük bir çoğunluğun yıl sonuna kadar bir indirim beklediği Ocak ayına göre önemli bir değişiklik.

Resesyon beklentisi yüzde 61

Hem enflasyon hem de faiz oranlarının daha önce beklenenden daha yüksek seviyelerde seyretmesi nedeniyle ekonomistler önümüzdeki 12 ay içinde bir resesyon yaşanma olasılığını Ocak ayında olduğu gibi yüzde 61 olarak değerlendiriyor. Uzmanlar son zamanlarda yapılan diğer anketlerle paralel olarak, resesyonun nispeten sığ ve kısa ömürlü olmasını bekliyorlar. Daralmanın bu yılın üçüncü çeyreğinde başlaması muhtemel görülürken, Ocak ayındaki ankette ikinci çeyrekte başlaması öngörülen daralmanın daha geç başlayacağı tahmin ediliyor.

Banka iflasları resesyona katkıda bulunacak

Geçtiğimiz hafta Uluslararası Para Fonu, hem Fed'in faiz artırma kampanyasının hem de iki orta ölçekli Amerikan bankasının kısa süre önce iflas etmesinin yol açtığı banka kredilerinin azalmasının sonucu olarak sıkılaşan kredi koşullarının bu yıl ABD ekonomik büyümesini yavaşlatacağını söyledi. Açıklamada, "Sert iniş özellikle gelişmiş ekonomiler için çok daha büyük bir risk haline geldi" denildi. Buna karşın, Journal'ın anketine yanıt veren iş dünyası, akademi ve finans ekonomistlerinin çoğu bankacılıktaki çalkantıların resesyon tehdidine katkıda bulunacağını düşünmüyor. Bunların yüzde 58'i bir krizin büyük ölçüde önlendiğini söylerken, yüzde 42'si ileride daha fazla sorun yaşanacağını öngördü. 

RSM ABD baş ekonomisti Joe Brusuelas, "Küçük ve orta ölçekli bankaların karşılaştığı zorluklardan kaynaklanan daha fazla finansal stres olmadığı sürece 2023 yılında faiz indirimi beklemiyoruz" diye konuştu.  Ekonomik Görünüm Grubu'nun baş ekonomisti Bernard Baumohl, "Enflasyon 2023'ün geri kalanında aşağı yönlü bir yörüngede kalmaya devam edecek. Elbette Avrupa ya da Asya'da çatışma ya da enerji arzında kesinti gibi yeni bir büyük jeopolitik patlama yaşanmazsa" dedi.

Geçen hafta Çarşamba günü açıklanan tutanaklara göre, yetkililerin bir yıl önce faizleri artırmaya başlamasından bu yana ilk kez Mart ayında Fed personeli, bankacılık sektöründeki çalkantılar nedeniyle bu yıl içinde bir resesyonun başlayacağını öngören bir tahmin sundu. Daha önce, yetkililer resesyonun bu yıl gerçekleşme olasılığının kabaca bu yıl gerçekleşmeme olasılığı kadar olduğuna karar vermişti.

"Yumuşak bir iniş olmayacak"

Ekonomistler, yüksek faiz oranlarının enflasyonu düşürmede başarılı olduğu, ancak işsizlikte önemli bir artış ve durgunluk pahasına sert iniş olarak adlandırılan durumun son aylarda daha olası hale gelmediğini söyledi. Ankete katılanların yüzde 76'sı yumuşak iniş olmayacağını söylerken, bu oran Ocak ayında yüzde 75'idi. KPMG'nin baş ekonomisti Diane Swonk, "Ekonominin yavaş durgunluğa girmesi, kredi koşullarının sıkılaşması, ağır çekimde bir kaza gibi hareket etmesi ve ekonominin durması muhtemel" dedi.

ABD'de istihdam artış hızı son aylarda yavaşladı ancak 2019 öncesi dönem ortalamasının çok üzerinde seyretmeye devam ediyor. Çalışma Bakanlığı'na göre, işverenler Mart ayında 236 bin işçi istihdam ederek tarihsel olarak güçlü bir kazanım elde etti, ancak bu iki yıldan uzun bir sürenin en küçük artışı oldu. İşsizlik oranı yüzde 3,5'e geriledi.