Reuters OVP'yi yazdı: Yeni ekonomi politikasında zorlu bir yol belirlendi
Reuters yeni açıklanan Orta Vadeli Program'ın ekonomi politikalarında yapılan değişiklikler için bir kilometre taşı olduğunu yazdı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın faiz artırımlarını onayladığının sinyalini verdiğini belirten uzmanlar, bunun Erdoğan için bir sabır testi olduğunu söylüyor
Açıklanan yeni Orta Vadeli Program'la Türkiye, enflasyon tahminlerini yükseltti, ekonomik büyüme tahminlerini düşürdü. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan daha ortodoks ekonomi politikalara doğru bir dönüşü yönlendiren büyük faiz artışlarını onayladığının sinyalini verdi. Haziran ayında politikada U dönüşü başladığından bu yana analistler, yıllardır yükselen enflasyonla başa çıkmak için daha gerçekçi bir çaba olduğunu söyleyerek alkışladılar ancak bunun kısa vadeli ekonomik sonuçlarının Erdoğan'ın sabrını test edebileceği konusunda uyardılar.
Hala ekonomistlerin beklediğinden yüksek
Hükümet, bir yıl önce yayınladığı tahminlerde sırasıyla yüzde 24,9 ve yüzde 13,8 olan yıllık enflasyonun yıl sonunda yüzde 65'e yükseleceğini ve gelecek yıl yüzde 33'e düşeceğini öngördüğünü açıkladı. Daha önce yüzde 5 ve yüzde 5,5 olan GSYH büyüme tahminlerini bu yıl yüzde 4,4'e, gelecek yıl ise yüzde 4'e düşürdü ki bu rakam hala çoğu ekonomistin beklediğinden daha yüksek. Cari açığın 2023 yılında 42.5 milyar dolar, 2024 yılında ise 34.7 milyar dolar olması bekleniyor.
Ankara'nın yıllık OVP'sinde yer alan bu tahmin, Haziran ayında Erdoğan'ın yeni kabine ve merkez bankası başkanını atamasıyla başlayan daha geniş bir politika değişikliğinde bir kilometre taşı olarak görülüyor. Merkez Bankası o zamandan bu yana faiz oranlarını hızlı bir şekilde yüzde 8,5'ten yüzde 25'e yükseltti. Erdoğan programı sunarken "Sıkı para politikasının desteğiyle enflasyonu yeniden tek haneli rakamlara indirecek ve cari işlemler dengesini iyileştireceğiz. Bu program döneminde ekonomik büyümeden kesinlikle taviz vermeyeceğiz" dedi.
Bu yorum, enflasyonu körüklediği gerekçesiyle yıllardır yüksek faiz oranlarına açıkça karşı çıkan ve bir zamanlar kendisini faiz oranlarının düşmanı olarak tanımlayan Erdoğan için bir U dönüşünü işaret ediyor. Ancak Mayıs ayında yeniden seçilmesinin ardından, derin ekonomik sıkıntılar ve tükenen döviz rezervleriyle karşı karşıya kalan Erdoğan, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'ı faiz oranlarını yükseltmeye ve kredi ve döviz piyasalarını serbest bırakmaya başlamaları için görevlendirdi.
Lira o tarihten bu yana yüzde 25 değer kaybetti ve büyük ölçüde bu değer kaybı nedeniyle yıllık enflasyon geçen ay yüzde 59'a yaklaştı. Programın GSYH tahminleri, Ankara'nın liranın bu yıl dolar karşısında ortalama 23,9 ve gelecek yıl 36,8 civarında işlem göreceğini öngördüğünü gösteriyor.
Seçimler yaklaşıyor
Mayıs ayındaki seçimlere bağlı olarak teşviklerin azalması ve 1.650 baz puanlık faiz artırımlarının ağırlığını hissettirmeye başlamasıyla birlikte ekonominin yıl sonuna kadar ve gelecek yıl Mart ayında ülke çapında yapılacak belediye seçimleri öncesinde yavaşlaması bekleniyor. Geçen ay Reuters tarafından yapılan bir ankete göre yabancı yatırımcıların yıllardır süren kaçışını tersine çevirmeye çalışan yükselen piyasa ekonomisinde trendin altında yüzde 2,9'luk bir tam yıl büyüme beklentisi vardı.
"Erdoğan'ın sabrını test edecek"
İktidardaki AK Parti Mart ayındaki seçimlerde büyük şehirler İstanbul ve Ankara'yı muhalefetten geri almaya çalışırken, bazı analistler daha yüksek enflasyon ve işsizlik ile daha düşük büyümenin cumhurbaşkanının U dönüşü konusundaki sabrını test edebileceğini söylüyor. Erdoğan'ın artan fiyatlara rağmen faizleri düşürmeye yönelik geçmişteki baskısı, 2021'in sonlarında tarihi bir döviz çöküşüne yol açtı ve geçen yıl enflasyonu yüzde 85'in üzerine çıkardı. Commerzbank analisti Tatha Ghose, "Erdoğan'ın sabrını kaybetme riski her zaman mevcut. Enflasyon uzun bir süre çok yüksek seyredecek ve bu da ücret anlaşmaları gibi ikinci tur etkileri tetikleyecek" değerlendirmesini yaptı.