01 Mayıs 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 06.09.2023 14:35 | Son Güncelleme: 06.09.2023 15:10

Cumhurbaşkanı Erdoğan: KKM'nin Türk Lirası mevduatlara dönüşmesinin yolunu açacağız

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Orta Vadeli Program'a dair açıklamalarda bulundu. Erdoğan, 2026'da enflasyonun tek haneye düşeceğini söyledi. KKM'nin görevini yerine getirdiğini belirten Erdoğan, "KKM'nin Türk Lirası mevduatlara dönüşmesinin yolunu açacağız" dedi
Cumhurbaşkanı Erdoğan: KKM'nin Türk Lirası mevduatlara dönüşmesinin yolunu açacağız

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Beştepe'de 2024-2026 dönemi için ekonomik yol haritasını belirleyen Orta Vadeli Program toplantısına katıldı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz programa dair yaptığı sunumun adından Erdoğan açıklamalarda bulundu. Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkanlar şöyle: 

  • Seçimlerin üzerinden bir hafta bile geçmeden kabinemizi açıkladık. Ekonomideki kurmay kadromuzu kurduk. Eski Türkiye'nin alışkanlıklarından kendilerini kurtaramayanların durumunu ise içimiz acıyarak izliyoruz. 28 Mayıs'ın üzerinden geçen 102 güne rağmen bazıları iç çekişmelerden kafasını kaldıramazken biz işimizi yapıyoruz.
  • 6 Şubat'ta meydana gelen ve 11 ilimizde yaşayan 14 milyon insanımızı etkileyen depremi asla göz ardı etmiyoruz. Ülkemiz ekonomisine maliyeti 104 milyar doları bulan deprem felaketi mücadelemizi zorlaştırmaktadır. 
  • Devlet millet dayanışmasıyla nasıl bugüne kadar nice engelleri aştıysak aynı başarıyı depremin yaralarını sarmada da sergiliyoruz. Geride bıraktığımız sekiz aya dair veriler bu gerçeği açıkça ortaya koyuyor. Yıllık bazda 13 yıldır aralıksız büyüyoruz. Yine bu dönemde ekonomimizi ilk kez 1 trilyon doları aşan bir ekonomik büyüklüğe ulaştırmayı başardık. Böylece depremin iktisadi faaliyetler üzerindeki olumsuz etkilerinin sınırlı kalmasını temin ettik. 
  • İstihdam da herhangi bir kaybımız söz konusu değil. Yılın ilk yarısında net 220 bin istihdam artışı sağladık. Enflasyon doğal olarak bizim de sorunumuz. Enflasyonla mücadelede başta doğal gaz olmak üzere enerji fiyatlarında gerçekleştirdiğimiz sübvansiyonlar ve kira artışlarına karşı bir takım ilave tedbirler aldık. Kimi sektörlerde oluşan fiyat köpüğünün indiğine ve piyasanın dengesini bulduğuna şahit oluyoruz.
  • Merkez Bankası rezervlerimiz 117,3 milyar dolar seviyesinde, güçlü seyrini sürdürüyor. 2022 yılını milli gelire oranla yüzde 1'lik bir bütçe açığıyla kapattık. Bütçe disiplinimiz deprem felaketine daha etkin müdahale etmemizi sağladı.
  • OVP bu mücadelemizde bizlere destek verecek. OVP'nin ülkemiz ekonomisine en üst düzeyde katkı sağlamasını diliyorum. Hükümet olarak programa desteğimizin tam olduğunu ifade etmek istiyorum.
  • Programımızda temel ilkeler, politikalar, hedef ve gösterge niteliğindeki tahminleri paylaşırken hiçbir sorunu görmezden gelmedik. Önceki programdan farklı olarak yapısal reformlara özel bir başlık açtık. Büyüme ve ticaretten, fiyat istikrarı ve finansal istikrara, afet yönetiminden kamu maliyesiyle iş ve yatırım ortamına kadar yedi temel alanda öncelikli reform adımlarını belirledik.
  • Ekonomik büyümeden kesinlikle taviz vermeyeceğiz. Sıkı para politikasının da desteğiyle enflasyonu yeniden tek haneye düşürecek, cari işlemler dengesini iyileştireceğiz.
  • Programın ilk yılında tüm kaynakları deprem bölgesinin inşasına ve ihtiyaçlarına göre tahsis ettik. 2024 yılında deprem bölgesi için 1 trilyon liralık kaynak ayıracağız. Program döneminin tamamında deprem bölgesi için 3 trilyon liralık kaynak kullanılmış olacak. 
  • Özellikle dar gelirli vatandaşlarımızın alım gücünü yükselteceğiz. Dönem sonunda yüksek gelir grubu ülkeler arasına girmeyi öngörüyoruz. Enflasyonu artıran yapısal unsurları ortadan kaldıracağız. Hindistan'da yapılacak olan G20 toplantısı tüm bunları ele aldığımız önemli başlıklar olacak. Tıpkı daha önce olduğu gibi yine orta vadede tek haneli enflasyona ulaşacağız. 
  • 3 yıllık dönemin sonunda cari işlemler açığının yüzde 4'ten yüzde 2 civarına inmesini öngörüyoruz. Programdaki iyileşmenin devamıyla ve yapısal dönüşüm sürecinin meyvelerini vermesiyle ileride cari işlemler fazlasına da inşallah ulaşacağız.
  • Kur Korumalı Mevduat sistemimiz görevini yerine getirmiş, kur istikrarını sağlamada önemli katkı sağlamıştır. Kur Korumalı Mevduatlarımızın kur istikrarının pekiştiği bir zeminde, Türk Lirası mevduatlara dönüşmesinin yolunu açacağız.
  • Avrupa Birliği ile ticaretimize yeni bir boyut kazandırmak üzere Gümrük Birliği’nin güncellenmesine yönelik çalışmalarımızı yoğunlaştıracağız. Bürokratik ve hukuki öngörülebilirliği güçlendirerek, doğrudan yatırımları ülkemize çekmeyi hedefliyoruz.
  • Yarın sabah Cumhurbaşkanı Yardımcım ve ilgili Bakanlarımız yerli ve yabancı basın mensuplarıyla bir araya gelerek programa dair sorulara yanıt verecekler.