28 Nisan 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 06.09.2023 16:22 | Son Güncelleme: 06.09.2023 16:42

Bloomberg OVP'yi yazdı: Erdoğan'dan yüksek faiz oranlarına destek sinyali

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Beştepe'de yaptığı konuşmada ekonomi adımlarına dair Orta Vadeli Programı açıkladı. Bloomberg, Erdoğan'ın sıkı para politikasına ihtiyaç olduğunu söylemesinin ardından yüksek faiz oranlarına destek sinyali verdiğini yazdı
Bloomberg OVP'yi yazdı: Erdoğan'dan yüksek faiz oranlarına destek sinyali

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, enflasyonu yavaşlatmak için sıkı para politikasına ihtiyaç olduğunu söyleyerek, ekonomi politikalarına dair bakışında sürpriz bir değişiklik yaptı. Erdoğan'ın bugün Ankara'da yaptığı konuşmanın ardından TL saat 15.10 itibariyle yüzde 0,1 güçlenerek dolar başına 26,78'den işlem gördü. 

Gelecek üç yıl için ekonomik hedefleri açıklayan Erdoğan, "Parasal sıkılaştırmanın desteğiyle enflasyonu tek haneli rakamlara indireceğiz" dedi. Mayıs ayında yeniden seçilerek iktidarını üçüncü döneme taşıyan Erdoğan, kendini yüksek faiz oranlarının desteklememesiyle tanınıyor. Seçim zaferinden kısa bir süre sonra ekonomi ekibini yeniledi ve eski bir Merrill Lynch tahvil stratejisti olan Mehmet Şimşek'i Hazine ve Maliye Bakanı ve Goldman Sachs şirketinde çalışmış olan Hafize Gaye ErkanMerkez Bankası başkanı olarak atadı.

Haziran ayından bu yana faiz oranlarında keskin bir artış ve finans piyasaları üzerindeki devlet kontrollerini denetlemiş olsalar da Erdoğan para politikası konusundaki görüşlerinin değişmediğini dile getirmişti. Erdoğan 14 Haziran'da yaptığı açıklamada "Cumhurbaşkanı'nın faiz politikalarında ciddi bir değişikliğe gittiği gibi bir yanılgıya düşülmemeli. Ben aynı görüşteyim" ifadelerini kullanmıştı. 

Cumhurbaşkanı'nın her ne pahasına olursa olsun büyüme stratejisi ve düşük faiz baskısı yabancı yatırımcıların ülkeden ayrılmasına neden oldu. Erdoğan bugün yine ekonomik büyüme konusunda taviz vermeyeceğini söyledi. 

Türkiye Orta Vadeli Program'daki ekonomik büyüme hedeflerini aşağı yönlü revize etti. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz tarafından yapılan sunuma göre, bir önceki raporda yüzde 5 olan gayrisafi yurtiçi hasıla bu yıl için yüzde 4,4 olacak. Hükümet daha önce yüzde 5,5 olan büyümeyi 2024 yılında yüzde 4 olarak öngörüyor.

Enflasyona dair kötümser tahmin

Türkiye'de yerel seçimlerin Mart ayında yapılması planlanıyor. Cumhurbaşkanı yıllardır seçim öncesinde parasal teşvikleri artırıyor ve şu anda muhalefetin elinde bulunan İstanbul'u geri kazanmak istiyor.  Hükümet enflasyon konusunda kötümser bir görünüm sunarak yıl sonu tahminini keskin bir şekilde yüzde 25'ten yüzde 65'e yükseltti.

Yıllık enflasyon oranı Ağustos ayında beklenenden daha hızlı artarak yüzde 58,9'a yükseldi ve Merkez Bankası ile Erdoğan'ın hayat pahalılığı krizini sona erdirme konusundaki zorluklarının altını çizdi. Merkez Bankası Temmuz ayında yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 58 olarak değiştirerek Erkan'ın selefi dönemindeki rakamın iki katının üstüne çıkardı. Önümüzdeki iki yıl için yapılan bu enflasyon tahminleri hükümetin tahminleriyle uyumlu. Merkez Bankası'nın Ağustos ayı sonunda beklentilerin üzerinde bir şekilde 750 baz puan artırmasının ardından mevcut politika faiz oranı yüzde 25. Banka sıkılaştırma döngüsünün devam edeceği sinyalini verdi.