Boğaziçi Üniversitesi Rektörü İnci Turkcell Yönetim Kurulu Üyesi oldu

Olağan Genel Kurulu tamamlanan Turkcell’de yeni yönetim kurulu belirlendi. Turkcell Yönetim Kurulu Başkanı Şenol Kazancı görevine devam ederken, yönetim kuruluna Arda Ermut, Prof. Dr. Mehmet Naci İnci ve Prof. Dr. İdris Sarısoy atandı

Türkiye Varlık Fonu’nun yönetimini kontrol ettiği Türkiye’nin en büyük GSM operatörü Turkcell’in yönetim kuruluna sürpriz bir üye atandı. 2 Mayıs’ta yapılan Turkcell Genel Kurulu’nda Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Mehmet Naci İnci bağımsız yönetim kurulu üyesi seçildi. İnci, diğer yönetim kurulu üyeleri gibi ayda net 150 bin TL “huzur hakkı” alacak. Bu ücret, çalışanlara yapılan zam oranında yükseltilecek.

Turkcell’in yüzde 26.2 hissesine Türkiye Varlık Fonu şirketlerinden TVF Bilgi Teknolojileri İletişim Hizmetleri AŞ sahip. Yüzde 19.8 hisse yabancıların kontrolünde bulunan IMTIS Holdings’in. Kalan yüzde 53.95 oranındaki paylar ise halka açık statüde ve İstanbul Borsası ile ABD borsalarında işlem görüyor.

Şirket esas sözleşmesine göre TVF Bilgi Teknolojileri 9 yönetim kurulu üyesinden 5’inin seçiminde söz sahibi. Ayrıca Turkcell Yönetim Kurulu Başkanlığı’na da yine TVF’nin aday gösterdiği yönetim kurulu üyelerinden biri seçilebiliyor. Yönetim Kurulu en az 5 üyenin olumlu oyuyla karar alabiliyor. Bu haklar, Türkiye Varlık Fonu’na Turkcell’de tam kontrol imkânı veriyor.

Naci İnci toplantıya katılmadı

2 Mayıs’ta yapılan Genel Kurul’da TVF’nin gösterdiği adaylar; Şenol Kazancı, Ayşe Nur Bahçekapılı, Figen Kılıç, Nail Olpak ve Melikşah Yasin Yönetim Kurulu’na seçildiler.

İdris Sarısoy, Serdar Çetin, Mehmet Naci İnci ve Salim Arda Ermut da 3’er yıllığına bağımsız üye olarak Turkcell Yönetim Kurulu’na girdiler. Mehmet Naci İnci toplantıya katılmazken, diğer 3 bağımsız üye genel kurulda hazır bulundular.

Yönetim Kurulu seçiminin ardından yine TVF’nin verdiği önergeyle yönetim kurulu üyelerine aylık net 150 bin TL ücret ödenmesi ve bu ücretin şirket personeline yapılacak zam oranlarında artırılması teklifi kabul edildi.

Rusya'ya yaptırım en büyük ikinci hissedarı sarsmıştı

Yüzde 19.8 hisseyle TVF’den sonra Turkcell’in en büyük ikinci hissedarı olan IMTIS Holdings, merkezi Lüksemburg’da bulunan LetterOne’a bağlı bir şirket. LetterOne’ın kurucuları Rus asıllı işinsanları Mikhail Fridman ve Petr Aven. 2022 sonu itibariyle LetterOne’ın 18.7 milyar dolarlık aktifi bulunuyor.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sonrası ABD, AB ve İngiltere’nin getirdiği kısıtlamalar sonucunda Mikhail Fridman ve Petr Aven’in malvarlıklarına tedbir getirildi. Her iki işinsanı da şirketin Yönetim Kurulu’ndan ayrılmak zorunda kaldı.

Londra’nın en görkemli malikanelerinden birinde yaşayan kurucu ortaklardan Petr Aven’in, şirketlerinden ayda sadece 2 bin sterlin ücret almasına izin verilmesi sonrası Financial Times’a “Bu para evimin tek bir bahçıvanına bile yetmez” şeklindeki açıklaması geçen yıl epeyi konuşulmuştu.

Avrupa Birliği Genel Mahkemesi ikilinin yaptığı itirazlar neticesinde 10 Nisan'da Fridman ve Aven'i AB yaptırım listesinden çıkardı. Mahkeme yaptırıma uğramalarına gerekçe gösterilen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'ya karşı yürüttüğü savaşı destekledikleri iddiası için yeterli kanıt bulunmadığına karar vermişti. 

Hangi banka emekliye ne kadar promosyon veriyor? Bugün başlıyor: Hangi banka emekliye ne kadar promosyon verecek? Sigaraya bu kez indirim geldi 500 bin liranın aylık getirisi ne kadar? İsrailli bakandan Türkiye tepkisi Murat Ülker Patiswiss krizini değerlendirdi