WSJ: Fed son yılların en zorlu kararıyla karşı karşıya

Fed Başkanı Jerome Powell ve meslektaşları bu hafta son yılların en zorlu kararlarından biriyle karşı karşıya: İnatla yüksek seyreden enflasyonla mücadele etmek için faiz oranlarını yeniden yükseltmek mi yoksa 2008'den bu yana yaşanan en yoğun bankacılık krizinin ortasında mola vermek mi?

Küresel piyasalar Fed'in çarşamba günü açıklayacağı faiz kararını bekliyor. Faiz oranlarının çeyrek puan artırılıp artırılmayacağına ilişkin karar, kısmen piyasaların Pazar günü iki İsviçre bankacılık devi UBS ve Credit Suisse'in zorla evlendirilmesini nasıl sindirdiğine ve bankacılık sistemindeki bulaşma korkularını yatıştırmaya yönelik diğer adımlara bağlı olacak. 

Toplantı öncesi krizle ilk kez karşı karşıya kaldı 

Fed geçtiğimiz yıl boyunca sürprizlerden kaçınmak ve oynaklığı en aza indirmek için faiz hamlelerini telgrafla bildirmeye çalıştı. Şimdiye kadar, bir politika toplantısının arifesinde ani ve akışkan bir krizle karşı karşıya kalmamıştı.

CME Group'a göre, yatırımcılar Fed'in muhtemelen faiz artırımına gideceğini öngörürken, gün ortasında vadeli faiz oranı piyasaları çeyrek puanlık bir artış için yaklaşık dörtte üçlük bir şansa işaret ediyordu.

Çok zor bir karar olacak

Yale School of Management'ta profesör olan eski kıdemli Fed ekonomisti William English, "Çok zor bir karar olacak ve karar ne olursa olsun bunu anlatması çok zor olacak" dedi.

Fed, daha yüksek borçlanma maliyetleri, düşük hisse senedi fiyatları ve daha güçlü bir dolar gibi talebi kısıtlayan daha sıkı finansal koşullar yoluyla ekonomiyi yavaşlatarak enflasyonla mücadele etmek için faiz oranlarını artırıyor.

Faiz artışı enflasyonla mücadelede kararlılığı gösterecek

Faizlerin yükseltilmesi, birçok ekonomistin yakın bir yavaşlama öngörüsüne meydan okuyan bir ekonomide Fed'in fiyat baskılarıyla mücadele etme kararlılığının altını çizebilir. Ancak yetkililer yanlış hesap yaparsa, piyasadaki kargaşayı, sancılı bir gerilemeyi ve potansiyel olarak daha kapsamlı müdahaleleri şiddetlendirme riski taşır.

Fed yetkilileri Şubat ayı başında faiz oranlarını çeyrek puan artırarak %4,5 ile %4,75 aralığına yükseltmiş ve 1980'lerin başından bu yana en hızlı faiz artırımı serisini gerçekleştirmişti. Bu hamle, Aralık ayındaki yarım puanlık ve Kasım ayındaki 0,75 puanlık artışları takip etti.

İki hafta önce Powell, işe alımların, harcamaların ve enflasyonun bu yıla beklenenden daha güçlü başladığını gösteren ekonomik raporların ardından yetkililerin faizleri çeyrek puan mı yoksa yarım puan daha mı artıracaklarını tartışacaklarını söyledi.

10 Mart'ta banka çöküşüyle başlayan kriz

Ardından Silicon Valley Bank'a hücum geldi ve müşteriler bir gün içinde bankanın mevduatlarının yaklaşık dörtte birini çekince 10 Mart'ta banka çöktü. Daha geniş çaplı bir paniği önlemek için düzenleyiciler Kaliforniya'daki kredi kuruluşunun ve ikinci bir kurum olan New York'taki Signature Bank'ın sigortasız mevduatlarını garanti altına aldı. Fed ayrıca bankalara daha cömert koşullarda bir yıla kadar kredi vermeye başladı.

Bu adımların diğer bölgesel bankaların sağlığına ilişkin daha geniş çaplı endişeleri dindirip dindirmediği ise bilinmiyor. First Republic Bank'ın hisseleri bu ay %80'den fazla değer kaybetti.

Bankacılık sektöründeki sarsıntıların, krizin daha da kötüleşmediği en iyi senaryoda bile, daha az kredi verilmesine yol açması muhtemel görünüyor; çünkü kredi verenler, risk alımını azaltmak için banka denetçileri ve kendi yönetim ekiplerinin artan incelemeleriyle karşı karşıya kalacak.

Goldman Sachs ekonomistleri, sektördeki stres nedeniyle kredi standartlarında yaşanacak bir sıkılaşmanın Fed'in gösterge faizinde çeyrek ya da yarım puanlık bir artışa eşdeğer olacağını tahmin ediyor.

Enflasyon ve finansal istikrarsızlıkla mücadele

Fed yetkilileri geçtiğimiz yıl içinde zaman zaman enflasyon ve finansal istikrarsızlık gibi iki sorunla aynı anda mücadele etmek zorunda kalma riskini kabul etti. Bazıları, geçtiğimiz hafta açıklananlar gibi acil kredi araçlarını, sallantılı bir finans sektörünü istikrara kavuşturmak için kullanacaklarını ve böylece enflasyonu soğutmak için daha yüksek faiz oranları kullanmaya devam edebileceklerini söyledi.

New York Fed Başkanı John Williams Kasım ayında yaptığı bir konuşmada "Finansal istikrara ilişkin kırılganlıkları azaltmak için para politikasını kullanmak ekonomi için olumsuz sonuçlara yol açabilir" dedi. "Para politikası her işin üstadı, hiçbir işin ustası olmaya çalışmamalıdır."

Ücret ve fiyat baskıları hala güçlü

Son veriler ücret ve fiyat baskılarının halen güçlü olduğuna işaret ediyor. Enflasyonun geçen yılın sonlarında yaşadığı düşüş Ocak ve Şubat aylarında durdu. Bazı eski merkez bankası yetkilileri, kredi sıkışıklığının önemli ölçüde kötüleşmemesi halinde faiz oranlarının çeyrek puan ya da 25 baz puan artırılmaya devam edilmesinin güçlü bir durum olduğunu düşünüyor.

2018'den 2022'ye kadar Fed başkan yardımcılığı yapan Richard Clarida bu konuda şu sözleri dile getiriyor: "Onlara faizde 25 ile devam etmelerini tavsiye ederim. Eğer duraklarlarsa, 'Bizim bilmediğimiz neyi biliyorlar' konusuna girebilirsiniz."

Faiz artışlarına ara verilmesi risk doğurabilir

Diğerleri de faiz artışlarına ara verilmesinin, para politikasının enflasyonla mücadeleye zarar verecek şekilde piyasa stresinden kaçınmaya aşırı odaklandığı finansal baskınlık riskini doğuracağından korkuyor.

Duke Üniversitesi'nde ekonomist olan ve Fed'in eski kıdemli danışmanlarından Ellen Meade, "Powell enflasyon savaşçısı olarak güvenilirlik kazanmak için çok mücadele etti" dedi ve ekledi: "Bu bağlamda, özellikle de veriler göz önüne alındığında hiçbir şey yapmamak bana yanlış geliyor."

Artışa gidilmezse piyasa faiz indirimini fiyatlar

Eğer bankacılık krizi daha çabuk atlatılırsa, faiz artışlarına ara verme kararı, piyasada ters yönde finansal koşulları gevşeten bir ralliyi ateşleyerek enflasyon sorununu daha da kötüleştirme riski taşır. Bir hedge-fon şirketi olan Citadel'in küresel sabit gelirli ekonomik araştırma müdürü Angel Ubide, "Faiz artırımına gidilmemesi durumunda piyasa bir sonraki toplantıda bir indirimi fiyatlayacaktır" dedi.

Boston Fed'in eski başkanı Eric Rosengren yaptığı açıklamada "Finansal bir şokun finansal koşulları sıkılaştırdığı bir dönemde faiz oranlarını artırarak yangına körükle gitmezdim" şeklinde açıklama yaparken sözlerini şöyle sürdürdü: "Şu anda 25 baz puanlık bir artışın enflasyon üzerinde oldukça mütevazı bir etkisi olacaktır, ancak finansal koşullar üzerinde güçlendirilmiş bir etkisi olabilir."

Sisli havada yavaşlamak iyi bir fikir

Fed yetkilileri bu yılın başlarında, geçen yılki hızlı artışların etkilerini analiz etmek için daha fazla zaman sağlamak amacıyla faiz artışlarının hızının azaltılmasını savunmuştu. Dallas Fed Başkanı Lorie Logan Ocak ayında yaptığı bir konuşmada, "Eğer bir yolculuğa çıktıysanız ve sisli bir hava ya da tehlikeli bir otoyolla karşılaşırsanız, yavaşlamak iyi bir fikirdir" dedi.

Eski yetkililer, faiz artışlarına ara verilmesinin bankacılık sektörüne ilişkin endişeleri alevlendireceği veya Merkez Bankası'nın enflasyonla mücadele kararlılığını zayıflatacağı fikrine karşı çıktı.

Fed'in kredibilitesi mantıklı olanı yapmasıyla görülecek

MIT Golub Finans ve Politika Merkezi'nde profesör olarak görev yapan Rosengren, "İnsanlar enflasyon konusunda Fed'in kredibilitesinden bahsediyor, ancak Fed'in kredibilitesi en iyi şekilde ekonomi için mantıklı olanı yaparak sağlanır" dedi.

Bankaların daha fazla batma riski ortadan kalkmış olsa bile, mevduat faizlerini yükseltme baskısı nedeniyle daha fazla banka stresle karşı karşıya kalabilir. Eski bir Fed guvernörü olan Jeremy Stein, bu durumun Fed'in faizleri artırma hedeflerinden biri olan kredi genişlemesini engelleyebileceğini söyledi.

Küresel ekonomi danışmanı olan Bay Clarida, ekonomik faaliyet ve enflasyonun son dönemdeki gücü göz önüne alındığında Fed'in faizleri neden artırmadığını anlatmanın daha zor olacağından endişe ettiğini söyledi. Ancak, "Eğer bir duraklama yapabileceklerini düşünseydim, bunu tartışmaya açık olurdum" diye de ekledi.

Hangi banka emekliye ne kadar promosyon veriyor? Bugün başlıyor: Hangi banka emekliye ne kadar promosyon verecek? Sigaraya bu kez indirim geldi 500 bin liranın aylık getirisi ne kadar? Oscar’ın en büyük hayal kırıklığı Önce çıplak çıktı sonra toga giydi