18 Nisan 2024, Perşembe
Haber Giriş: 19.03.2023 17:57 | Son Güncelleme: 19.03.2023 18:12

Banka iflasları sonrası Warren Buffett Biden ile temasa geçti

ABD'yi sarsan banka iflaslarının ardından sular durulmuyor. Dünyanın önde gelen iş insanlarından Warren Buffett, Silikon Vadisi Bankası ve Signature Bank'in çöküşünün ardından ABD Başkanı Joe Biden'ın ekibiyle temasa geçti, fikir alışverişinde bulundu
Banka iflasları sonrası Warren Buffett Biden ile temasa geçti

Berkshire Hathaway'in sahibi ünlü iş insanı Warren Buffett, bölgesel bankacılık krizi ortaya çıkarken son günlerde Başkan Joe Biden'ın yönetimindeki üst düzey yetkililerle temas halinde.

Buffet daha önce de banka kurtarmıştı

Bloomberg'in haberindeki konuyla ilgili bilgi sahibi olan ve isimlerinin açıklanmasını istemeyen kişilere göre, geçtiğimiz hafta Biden'ın ekibi ile Buffett arasında çok sayıda görüşme yapıldı. Görüşmelerin odağında Buffett'ın bir şekilde ABD bölgesel bankacılık sektörüne yatırım yapma ihtimali yer alırken, milyarder aynı zamanda mevcut çalkantılarla ilgili daha geniş kapsamlı tavsiye ve yönlendirmelerde de bulundu.

Buffett ayrıca, krizdeki bankalara yardım etme konusunda köklü bir geçmişe sahip. Ünlü yatırımcı daha önce finansal ağırlığından yararlanarak ölüm döşeğindeki firmalara olan güveni yeniden tesis etmişti. Örneğin Buffett, 2011’de Bank of America’ya yüksek faizli ipoteklere bağlı kayıplar nedeniyle hissesi düştükten sonra ciddi bir sermaye enjekte etti. Buffett ayrıca 2008 yılında Lehman Brothers çöküşünün ardından Goldman Sachs’a 5 milyar dolarlık yatırım yaptı.

Banka hisselerinde düşüş sürüyor

ABD'li düzenleyiciler geçtiğimiz hafta sonu müşterileri yatıştırmak için olağanüstü önlemler açıkladı ve batan bankalardaki sigortasız mevduatları tamamen ödeme sözü verdi. Bölgesel bankaların hisseleri, acının yayılacağı korkusuyla bu hafta da düşmeye devam etti.

Siyasi tepkilerden çekinen Biden'ın ekibi, Fed'in eylemleri de dahil olmak üzere vergi mükelleflerinden doğrudan hükümet harcaması gerektirmeyen destekleri düzenlemek için harekete geçti. Büyük ABD bankaları bu hafta First Republic Bank'ı istikrara kavuşturmak için gönüllü olarak 30 milyar dolar yatırdı ve bu hareket, düzenleyiciler tarafından memnuniyetle karşılandı.

Banka iflaslarının devamını önlemek adına yeni adımlar atılmaya devam ediyor. Son olarak ABD Orta Ölçekli Banka Koalisyonu (MBCA), Federal Mevduat Sigorta Kurumu (FDIC) sigortasının gelecek iki yıl boyunca tüm mevduatları kapsayacak şekilde genişletilmesini talep etti.

Buffett ya da başka isimlerden gelecek herhangi bir yatırım ya da müdahale, doğrudan kurtarma operasyonuna dönüşmedikçe krizi durdurmaya yönelik bir oyun kitabı olarak kalmaya devam edecek.