Yaptırımlar Rusya ile İran'ı yakınlaştırdı demiryolu üzerinden yakıt trafiği başladı

Batılı ülkelerin ardı ardına gelen yaptırımlarının sonrasında Rusya, geleneksel alıcıların Moskova ile ticaret yapmaktan kaçınmasını dikkate alarak bu yıl ilk kez İran'a demiryoluyla yakıt ihracatına başladı

Her ikisi de Batı'nın yaptırımlarına maruz kalan Rusya ve İran, ekonomilerini desteklemek ve hem Moskova hem de Tahran'ın haksız bulduğu Batı yaptırımlarını zayıflatmak için daha yakın ilişkiler kuruyor. Moskova'nın Ukrayna'daki özel askeri operasyonu nedeniyle Batı'nın Rus petrol ürünlerine uyguladığı yaptırımlar, tankerlerin daha uzun rotalar izlemesi ve zorlu taşıma yolları seçmesiyle küresel yakıt piyasalarını yeniden şekillendirdi.

İran yıllardır Batı'nın yaptırımları altında ve küresel piyasalara erişimi sınırlı. Reuters'ın üç sektör kaynağı ve ihracat verilerine dayandırdığı haberine göre Rusya Başbakan Yardımcısı Alexander Novak geçtiğimiz sonbaharda İran'la petrol ürünleri takasının başlayacağını duyurdu ancak fiili sevkiyatlar bu yıl başlayabildi.

Rusya ve İran Asya ile ticari bağlarını genişletmek istiyor ve bu çerçevede demiryolları inşa ediyor. İki ülkenin bu güzergâha 20 milyar dolar yatırım yapmayı planladığı tahmin ediliyor.

İhracat verileri hakkında bilgi sahibi iki kaynağın verdiği bilgiye göre Rusya Şubat ve Mart aylarında İran'a 30 bin ton kadar benzin ve dizel tedarik etti.

İran ürettiğinden çok tüketmeye başladı

Tüm hacimler Rusya'dan Kazakistan ve Türkmenistan üzerinden demiryolu ile tedarik edildi. Kaynaklardan biri, bazı benzin kargolarının İran'dan Irak da dahil olmak üzere komşu ülkelere kamyonlarla gönderildiğini söyledi.

Orta Asya petrol ürünleri piyasasındaki bir tüccar, İran'ın bir petrol üreticisi olduğunu ve kendi rafinerilerine sahip olduğunu, ancak son zamanlarda tüketimin özellikle kuzey eyaletlerinde yerli yakıt üretimini aştığını söyledi.

Rusya'dan İran'a yapılan tüm teslimatlar Kazakistan ve Türkmenistan üzerinden gerçekleştiriliyor

Konu hakkında bilgi sahibi iki tüccar, Rusya'nın 2018'de olduğu gibi Hazar Denizi üzerinden tankerlerle İran'a küçük miktarlarda yakıt tedarik ettiğini söyledi.

Yüksek navlun ücretleri demiryolunu öne çıkardı

Rus petrol şirketleri şu anda İran'a demiryoluyla dizel ve benzin ihraç etmekle ilgileniyor çünkü deniz yoluyla yapılan ihracatlar yüksek navlun ücretleri ve G7 ülkeleri tarafından uygulanan fiyat sınırlamasıyla karşı karşıya.

Ancak kaynaklar, demiryolu ihracatının güzergah boyunca darboğazlarla karşılaştığını da söyledi. İran'a tedarik konusunda bilgi sahibi kaynaklardan biri yaptığı açıklamada şu noktaya dikkat çekti:

"İran'a yakıt tedarikinin bu yıl artmasını bekliyoruz, ancak şimdiden demiryolu sıkışıklığı nedeniyle lojistikle ilgili bazı sorunlar görüyoruz. Bu durum ihracatın artmasını engelleyebilir"

Batıkent metrosunda patlama yaşandı Dervişoğlu'ndan 'Bakırhan'a alkış' sorusuna yanıt: Bahçeli’nin yaptığı hiçbir şey beni şaşırtmaz Bakanlık satışını yasakladı Meteoroloji'den 8 il için sarı kodlu uyarı 1 milyon Türk'e serbest dolaşım Yetişkin filmi izleyip sıcak çatışmaya giriyorlar