21 Mayıs 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 07.04.2023 21:05 | Son Güncelleme: 07.04.2023 21:34

Rusya Enerji Bakanlığı: Petrol üretimi günde 700 bin varil azaltıldı

OPEC'in uyguladığı fiyat sınırlamasına misilleme olarak mart ve aralık ayları arasında sadece ham petrol üretimini günde 500 bin varil azaltma sözü veren Rusya geçen ay petrol üretimini günde yaklaşık 700 bin varil azalttığını açıkladı
Rusya Enerji Bakanlığı: Petrol üretimi günde 700 bin varil azaltıldı

Daha önce 500 bin varil azaltma sözü veren Rusya Enerji Bakanlığı ülkenin geçen ay petrol üretimini günde yaklaşık 700 bin varil azalttığını açıkladı. Ancak bu rakam, ülkenin mart ayında deniz yoluyla yaptığı ihracat ve yerel rafinerilere tedarik verileriyle uyuşmuyor ve Rusya'nın gerçekte ne kadar petrol pompaladığı konusundaki belirsizliği arttırıyor.

Kremlin, Batı'nın ticaret kısıtlamalarına ve Yedi Sanayileşmiş Ülke Grubu'nun uyguladığı fiyat sınırlamasına misilleme olarak mart ve aralık ayları arasında sadece ham petrol üretimini günde 500 bin varil azaltma sözü verdi. Enerji Bakanlığı verilerine göre bu azalma yüzde 40 daha fazla oldu.

Aralarında fiili lider Suudi Arabistan'ın da bulunduğu Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) sekiz üyesi, mayıs ayından itibaren gönüllü kesintilere katılmayı kabul ederek küresel piyasayı istikrara kavuşturmak amacıyla toplam kesintileri günlük 1,6 milyon varilin üzerine çıkardı. Sürpriz karar petrolde bir yükselişe yol açtı ve ham petrol fiyatlarının varil başına 100 dolara gelmesine zemin hazırladı.

Yakın kaynaklar ülkenin mart ayı toplam ham petrol ve kondensat üretiminin ortalama 1.413 milyon ton olduğunu söyledi. Bloomberg'ün hesaplamalarına göre bu rakam şubat ayındaki 11.1 milyon varile kıyasla günlük 10.36 milyon varile denk geliyor. Veriler, toplam kesintilerin günde ortalama 740 bin varil olduğunu gösteriyor.

Rusya geçen yıl petrol istatistiklerini hassas olmaları nedeniyle gizli tutmuş, bu da enerji yetkililerinin verdiği güvencelerin ötesinde arz kesintilerinin uygulanmasını değerlendirmeyi zorlaştırmıştı. Sonuç olarak, Rusya'yı gözlemleyenler ham petrol üretim tahminleri için ülkenin deniz yoluyla petrol ihracatını ve yurtiçi petrol işleme oranlarını takip etmeye başladı. Ancak her iki gösterge de geçen ay gözle görülür bir düşüş göstermedi.