Manş Denizi

Manş Denizi, Büyük Britanya'yı Fransa'dan ayırıp Atlas Okyanusu ile Kuzey Denizi'ni birleştiren denizdir. Uzunluğu 563 km (350 mil), en geniş yeri ise 240 km'dir (150 mil). Deniz oldukça sığdır. Ortalama derinlik 63 metre kadardır.

Dover boğazı (Strait of Dover) kanalın en dar kısmıdır. Dover'den Cap Griz Neze sadece 34 km'dir (21 mil). Manş Denizinin doğu ucunda yer alır ve Kuzey deniziyle karşılaşır. Antik Roma egemenliği döneminde kanal Latince Oceanus Britanucus olarak biliniyordu. Daha sonra British Sea İngiliz Denizi olarak adlandırıldı. Victoria zamanında kanal ayrıca Gümüş Hat olarak da biliniyordu.

William Camden, Britannica'da (1586) İngiliz Denizi olarak isimlendirildiğini fakat ayrıca İngiliz denizciler tarafından kanal olarak adlandırıldığını söyler. Yaklaşık 1450'deki haritada kanal, İngiliz Kanalı Canalites Anglie olarak adlandırılır.

Kanal derinliği Dover ve Calais arasında 45 metredir. Buradan doğu tarafına doğru deniz sığlaşmaya devam eder. Broad Fourteens de yaklaşık 26 metredir. Kanalda, Fransa'ya yakın olan kısımda adalar yer alır. Scilly Adaları, Birleşik Krallık ve Ushant Fransa'da kanalın sonunun batı ucunda yer alır.


Manş Denizi'ni yüzerek geçen en genç Türk Aysu Türkoğlu

Milli yüzücü Aysu Türkoğlu, Büyük Britanya ile Fransa'yı ayıran, Atlas Okyanusu ile Kuzey Denizi'ni birleştiren Manş Denizi'ni yüzerek geçti. 21 yaşındaki Aysu, kuş uçuşuyla 35 kilometreyi bulan mesafeyi yüzerek bunu başaran en genç Türk yüzücü olarak adını tarihe yazdırdı.

Hocası da rekortmen 

Aysu Türkoğlu'nu rekora hazırlayan isim olan Bengisu Avcı Erdoğan 2018 yılında Manş Denizi'ni 11 saat 29 dakikada geçerek bunu en hızlı başaran kadın yüzücü olmuştu.

Rekor Trent Grimsey'e ait

Manş Denizi'ni geçen ilk Türk kadın sporcu ise Nesrin Olgun Arslan olmuştu. Nesrin Olgun Arslan 1979 yılında 15 saat 47 dakikada Manş Denizi'ni geçmişti. Manş Denizi'ni en hızlı yüzen Türk sporcu 9 saat 2 dakikayla Erdal Acet olurken dünya rekoru ise 6 saat 55 dakika ile Avustralyalı yüzücü Trent Grimsey'e ait.

Manş Tüneli trafiğe kapatıldı
Cumhuriyetimize armağan olsun Cumhuriyet'in 100. yılında başarmak çok özel
İrlanda-İskoçya arasındaki Kuzey Kanalı'nı geçmeye hazırlanıyor İngiltere'den yasa dışı göçmenlerin sınır dışı edilmelerine ilişkin yeni karar Hayalleri için Manş’ta 14 saatte 50 bin kulaç attı Cumhuriyet tarihinde bir ilke imza atacak 'Aysu Olayı'ndan notlar Aysu Türkoğlu, Bodrum'da davul zurnayla karşılandı Bodrum'daki Manş buluşmasında yaşananlar Bodrum'da Manş buluşması: Aysu, Say konserine gidiyor Aysu Türkoğlu'ndan teşekkür mesajı "Aysu’ya Truva sonatını hediye edeceğim" 200 metre kaldı dediklerinden sonra 3 saat yüzdüm Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Aysu'ya tebrik Mutluluk gözyaşları Manş denemesine saatler kala Ankara'dan destek yağdı Aysu Oksijen'e konuştu: Heyecandan uyuyamıyorum Bodrumlu deniz yıldızı Manş’a gitti