27 Nisan 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 16.09.2022 04:30 | Son Güncelleme: 16.09.2022 04:30

Hayalleri için Manş’ta 14 saatte 50 bin kulaç attı

Bir arkadaş yemeğinde ortaya atılan “Manş’ı geçme” fikri mimar Murat Öz’ün kendine koyduğu 40’ıncı yaş hedefiydi. Pandemi ve sağlık sorunları nedeniyle Öz amacına üç yıl gecikmeyle 11 Eylül’de ulaştı ve Manş’ı yüzerek geçen 16’ncı Türk oldu
Hayalleri için Manş’ta  14 saatte 50 bin kulaç attı

Geçen hafta Dover isimli 145 kişilik WhatsApp grubuna eklenenler, Manş’ı yüzerek geçmeyi planlayan mimar Murat Öz’e destek olmak üzere bir araya gelmişlerdi. Daha bir ay önce aynı parkuru yüzen Aysu Türkoğlu’ndan sonra bu bir Türk için yılın ikinci denemesi olacaktı. Öz’ün İngiltere’ye gidişini, hava koşulları nedeniyle bir türlü yüzme izni alamamasını, Kraliçe’nin ölüm haberini ve cumartesi gecesi başlayan pazar öğle saatlerine kadar süren 14 saat 16 dakikalık yüzme maratonunu hep birlikte takip ettiler. Özellikle Öz’ün yüzdüğü gece kimse uyumadı. Kimi zaman grubun yorumları o sırada denizde saatlerdir yüzen Öz’e teknedeki babası tarafından okundu. Kimi zaman ise grupta bulunan Manş’ı yüzerek geçen tecrübeli sporcuların tüyoları denize iletildi. Ağlayanlar, tezahürat edenler, duayı ihmal etmeyenler ile Öz istediği sonuca ulaştı. Fransa’da karaya çıkar çıkmaz da sorularımızı yanıtladı.

Nereden düştü aklınıza Manş’ı yüzmek?

Babam denizcidir, eski bir dalgıç hocası ve yelkencidir. Dedem de deniz aşığıydı. Ağabeyim ve ben yüzmeye çok küçük yaşta İYİK’te (İstanbul Yüzme İhtisas Kulübü) başladık. Ardından yine İYİK’te su topu oynaya devam ettik. İstanbul Boğaz yarışına 16 seneden fazla Çanakkale Boğaz yarışına da 8 seneden fazla katıldım. Öte yandan, yüzme ve deniz geçmişinden sonra 2019 yılında 40. yaşım için bir hedef belirlemek istedim. Benim için anlam ifade edecek bir hedefi ararken, bir gün arkadaşlarımla yemek yiyorduk. Ortamın verdiği hararetle “Manşı geçme” fikri ortaya atıldı.