“Artık her zaman Oscar adayı aktör Ke Huy Quan olacağım”

Geçen hafta duyurulan Oscar adayları arasında en dikkat çekeni şüphesiz Everything Everywhere All at Once oldu. Filmdeki rolüyle en iyi yardımcı erkek oyuncu rolüne aday olan Ke Huy Quan, New York Times'a, "Bundan sonra her zaman 'Oscar adayı aktör Ke Huy Quan' olacağım!" dedi

Kyle Buchanan / The New York Times

Ke Huy Quan, Michelle Yeoh ve Everything Everywhere All at Once yardımcı yönetmenleri Daniel Kwan ve Daniel Scheinert, Oscar adaylıklarının açıklanmasının ardından bir video görüşmesinde bir araya geldiler. Grup, çarpıcı 11 adaylığının her biri için heyecanlanarak kutlama yaptı. 

"Hayatımın en mutlu günlerindendi"

Salı günü ilk Oscar adaylığını Yeoh'un birden çok evreni kurtaran çamaşırhane sahibinin tatlı kocası Waymond Wang'ı oynayarak alan Quan, "O kadar gürültülüydü ki, kimsenin ne dediğini zar zor duyabiliyorduk" dedi. “Adın okunduğunda nasıl tepki verdin?” diye sorulan Quan, yaptığı bir telefon röportajında, "Menajerimden Daniels'ın Waymond'u oynamamı istediği telefonunu aldığımda yaptığım gibi, zıplıyordum, avazım çıktığı kadar bağırıyordum” diye yanıt verdi. Quan, salı gününü hayatının en mutlu günlerinden biri olarak nitelendirdi. 

Everything Everywhere, The Goonies ve Indiana Jones and the Temple of Doom gibi filmlerde çocuk oyuncu olarak ün kazanan ancak onlarca yıl oyunculuk yapmayan Quan için önemli bir kariyer geri dönüşünü temsil ediyor. Quan, 2018'de Crazy Rich Asians’ı izlerken geri dönmeyi düşünmeye başladı ve bir menajer arkadaşından kendisini temsil etmesini istedikten iki hafta sonra Everything Everywhere’e gönderildi. Yıllar sonra ilk seçmesine katıldı. 

Tarih yazdılar

Şimdi, o Oscar adayı ve Yeoh, rol arkadaşı Stephanie Hsu ve The Whale oyuncusu Hong Chau ile birlikte bir tarih yazdı.  Aynı yıl içinde hiç bu kadar çok Asya kökenli aktör aday olmamıştı. Quan, "Oscarları 30 yılı aşkın süredir izliyorum ve her yıl kendimi kırmızı halıda, o odada herkesle birlikte hayal ediyorum. Elbette yıllar geçtikçe bunun gerçekleşme şansı yavaş yavaş azaldı. Oyunculuktan bu kadar uzun süre uzaklaştığımda, o rüyanın bir daha geri geleceğini düşünmemiştim. Bu yüzden bu duyuruyu duymak inanılmaz derecede gerçeküstü” diye konuştu. 

Geçen yıl CODA yıldızı Troy Kotsur gibi, Quan da sezon boyunca Gothams'tan Altın Küre'ye ve Eleştirmenlerin Seçimi Ödülleri'ne kadar görünürdeki her yardımcı oyuncu ödülünü alarak dolaştı. Bu, 2020'nin başlarında filmi tamamladığında ve ardından pandemi nedeniyle tek bir devam rolü bile alamadığında asla tahmin edemeyeceği bir sonuçtu. O bir buçuk yılın korkunç olduğunu anlatan Quan, “Sağlık sigortamı kaybedeceğimden çok korktum. Menajerimi aradım, 'Bana ne alırsan al, ne olursa olsun, sağlık sigortası yaptırmak için asgari ücreti ödemem gerekiyor' dedim” dedi. 

"Kimse beni işe almak istemedi"

Mart 2021'de Everything Everywhere’in yayınlanmasından sadece birkaç ay önce sigortasını kaybetti. O dönem yapımcı Jonathan Wang’ı arayıp “Filmi gördünüz. Lütfen bana söyler misiniz, bunda iyi miyim? diye sordum. O da bana neden bu kadar aptalca bir soru soruyorsun dedi. Ona kimsenin beni işe almak istemediğini söyledim” ifadelerini kullandı. Yapımcı ona film çıkana kadar beklemesini söyledi. 

Quan, o zamandan beri nasıl görüldüğü konusunda büyük bir değişiklik olduğunu söyledi. Onu sokakta durduran ve "Indiana Jones'taki çocuk musun?" diye soran insanlar şimdi onu Everything Everywhere’den Waymond olarak tanıyor. 51 yaşındaki aktör yakında Loki’nin 2. sezonun ve yakında çıkacak olan American Born Chinese dizisinde görülecek.

Eşi Echo ile günün başarısını kutlamaya hevesli olan Quan, "En harika ama en çılgın yolculuktu. Böyle bir günün asla gerçekleşeceğini düşünmemiştik” dedi. Ödül sezonu boyunca aile üyelerini ve akrabalarını arayıp gurur verici mesajlar aldığını söyleyen Quan onların yıllarca çok endişelendiğini söyledi. Quan, "Ne kadar mutlu olduklarını görmek benim için dünyalara bedel, bu yüzden sadece günü ailemle geçirmek istiyorum” sözlerini kullandı.

Görüşmemizi sonlandırırken, Quan'ın aklına yeni bir şey geldi ve konuşmaya başladı: Kyle! Bugünden itibaren her zaman 'Oscar adayı aktör Ke Huy Quan' olacağım! Bu ne kadar harika? Fragmanları izlediğimde, insanlar oyunculardan bahsettiğinde hep bunu görüyorum 'Oscar adayı aktör Leonardo DiCaprio' Kulağa çok hoş geliyor. Ve şimdi, benim adımı da böyle söyleyecekler.

© 2023 The New York Times Company

Hangi banka emekliye ne kadar promosyon veriyor? Bugün başlıyor: Hangi banka emekliye ne kadar promosyon verecek? Sigaraya bu kez indirim geldi 500 bin liranın aylık getirisi ne kadar? Oscar’ın en büyük hayal kırıklığı Önce çıplak çıktı sonra toga giydi