19 Nisan 2024, Cuma
Haber Giriş: 24.01.2023 21:33 | Son Güncelleme: 24.01.2023 21:57

New York Times 2023 Oscar adaylıklarını yazdı: Hiçe sayılanlar ve sürprizler

95. Oscar Ödülleri için heyecan başladı. Everything Everywhere All at Once adaylıklara damga vurdu. En iyi yönetmen kategorisinde hiç kadın yönetmen olmaması dikkat çekerken en iyi erkek oyuncu kategorisinde de sadece yeni yüzler yer alıyor. New York Times adaylarda öne çıkanları yazdı
New York Times 2023 Oscar adaylıklarını yazdı: Hiçe sayılanlar ve sürprizler

Kyle Buchanan / The New York Times

Popüler bilimkurgu filmi Everything Everywhere All at Once, Oscar adaylıklarına damga vurdu. Ancak aday olan diğer pek çok aday şaşırtıcı derecede yetersiz kaldı. İşte adayların en büyük eksiklikleri ve sürprizlerine dair analizim:

Asyalı aktörler için rekor kıran bir yıl

Son üç en iyi film kazananından ikisi Asyalı film yapımcıları tarafından yönetilse de, akademi Asya kökenli oyuncuları aday gösterme konusunda her zaman o kadar ileri görüşlü değildi. Parasite ve Crouching Tiger, Hidden Dragon gibi filmler, beğenilen oyuncuları için tek bir adaylık bile kazanamadı. Ancak Everything Everywhere’in oyuncu kadrosundan Michelle Yeoh, Ke Huy Quan, Stephanie Hsu ve The Whale’in yardımcı aktristi Hong Chau bugün açıklanan adaylar arasında, Asya kökenli en çok oyuncu adaylığı rekorunu kırdı. 60 yaşındaki Yeoh, en iyi kadın oyuncu Oscar’ına aday gösterilen yalnızca ikinci Asyalı kadın oldu. İlk kez 1935’te Merle Oberon aday gösterilmişti. 

Andrea Riseborough partiyi mahvedebilir

Düşük maliyetli bir ödül stratejisine öncülük ettiği için aktris Andrea Riseborough'a hayran olmalısınız. Mikro bütçeli indie filmi To Leslie için Riseborough Oscar adaylıkları oylaması başlarken sosyal medyaya gidip filmi topluca tanıtmak için aralarında Edward Norton, Gwyneth Paltrow ve Sarah Paulson'ın da bulunduğu ünlü arkadaşlardan oluşan bir ağa güvendi. Bu strateji, 41 yaşındaki İngiliz aktrise ilk adaylığını kazandırdı.

Viola Davis ve Danielle Deadwyler adaylığı kaçırdı

Riseborough'nun yükselişi, diğer iki yarışmacının en iyi kadın oyuncu umutlarını birdenbire sona erdirdi. The Woman King’in yıldızı Viola Davis ve Till’in aktrisi Danielle Deadwyler, birçok eleştirmenin çoğunlukla farklı ırktan kadınlardan oluşacağını varsaydığı en iyi kadın oyuncu kategorisinden çıkarıldı. Deadwyler'ın Emmett Till'in annesi rolündeki derinden hissedilen performansı, bu sezon Bağımsız Ruh Ödülleri ve Altın Küre Ödülleri tarafından pek önemsenmedi ancak Davis sezonu şu ana kadar başarıyla tamamladı. Altın Küre, Screen Actors Guild, Eleştirmenlerin Seçimi Film Ödülleri'nden ve BAFTA’dan adaylıklar kazandı. Oscar ödüllü aktris sadece bugün yetersiz kaldı.

En iyi erkek oyuncu kategorisinde beş yeni yüz

En iyi kadın oyuncu yarışı genellikle daha az deneyimli kadınları desteklese de, gelecek vaat eden erkekler her zaman bu kadar sıcak karşılanmaz: En iyi erkek oyuncu kategorisi genellikle 40 yaşından büyük eski oyuncularla dolu olur ve aynı ünlü isimler korkunç bir şekilde aday gösterilir. Aslında, en iyi erkek oyuncu kadrosunun tamamı ilk kez aday gösterilenlerden oluştuğu zaman, sadece üç kişinin aday gösterildiği 1935'teydi. O halde Salı günkü kadro, çağların en tazesi: Kategorideki her bir erkek, 26 yaşındaki Paul Mescal'dan 73 yaşındaki Bill Nighy'ye hepsi ilk kez aday. 

En iyi yönetmen yarışında kadınlar yok sayıldı

Bir kadın yönetmenin, en iyi yönetmen Oscar'ını kazandığı arka arkaya yıllardan sonra, bu eğilim, kategoride hiçbir kadının aday gösterilmediği bu yıl, kesin bir şekilde durdu. En büyük yarışmacılar arasında destansı The Woman King’ın yönetmeni Gina Prince-Bythewood, Aftersun’ın yönetmeni Charlotte Wells (başrol oyuncusu Mescal en iyi erkek oyuncu kurgusunu yaptı) ve en iyi uyarlama senaryo ile en iyi film dallarında adaylık kazanan Women Talking’in yönetmeni Sarah Polley vardı. Bu arada, The Fabelmans, Steven Spielberg’e en iyi dokuzuncu yönetmen adaylığını kazandırdı. Böylelikle Spielberg, Martin Scorsese ile birlikte William Wyler’dan (13) sonra bu kategoride en çok aday gösterilen ikinci yönetmen oldu. 

Dijital platformlar zar zor tutundu

Apple, CODA ile en iyi film Oscar’ını kazanan ilk dijital platform olduktan sonra stüdyosu bu yıl neredeyse boştu. Jennifer Lawrence’ın başrolünde yer aldığı Causeaway’deki yardımcı rolüyle Brian Tyree Henry yalnızca bir adaylık aldı. Cepleri daha dolu olan Netflix biraz daha başarılı oldu. Platformun büyük umudu Bardo, Venedik Film Festivali’nden yenilgiyle döndükten sonra Netflix dikkatini Glass Onion: A Knives Out Mystery’ye çevirdi ancak o da senaryo adaylığından fazlasını alamadı. Ama Blonde yıldızı Ana de Armas, en iyi kadın oyuncu adayları arasında girmeyi başardı ve başka bir Netflix filmi en iyi film yarışına girdi.

All Quiet, ses getirebilir

Savaş cehennem olabilir ancak dokuz adaylık kazanan All Quiet on the Western Front ile Netflix cennette olmalı. Erich Maria Remarque'ın klasik 1. Dünya Savaşı romanının Almanca uyarlaması, konuştuğum birçok Oscar seçmeninin favorisiydi ve daha geleneksel seçim sunduğu için adaylık lideri Everything Everywhere All At Once için zorlu bir tehdit bile olabilir. (Remarque'ın romanının 1930 uyarlaması, üçüncü Akademi Ödüllerinde en iyi film ödülünü aldı, unutmayın.)

Michelle Williams da adaylara girdi

Uzmanlar Michelle Williams'ı The Fabelmans’ta Steven Spielberg'in annesini canlandırırken ilk kez gördüklerinde, onun yeni yardımcı kadın oyuncu adayı olduğuna ikna oldular. Ardından, sadece birkaç hafta sonra, Williams'ın bu kolay galibiyet için savaşmak yerine, filmin başrol oyuncusu olarak tanıtımlara gireceği söylendi. Ödül sezonunda çok yaygın hale gelen kategori dolandırıcılığı. Screen Actors Guild ve BAFTA her ikisi de onu görmezden geldi. Ancak Oscar'lar en iyi kadın oyuncu kategorisinde Williams'a da yer verdi ve bu ilk kez de olmadı: SAG ve BAFTA onu Blue Valentine (2010) için aday göstermeyince, akademi yine de son dakika onu kurtardı. 

En iyi film yarışı

Ana akım sinemaseverler devam filmlerini sever, ancak Oscar seçmenleri daha şüphecidir.  En iyi film kategorisi için şimdiye kadar yalnızca yedi devam filmi aday gösterilmişti. Bu yıl iki film bu yarışa katıldı. Top Gun: Maverick altı sağlam adaylık kazandı (adayların okunduğu odada sesli bir tepkiye neden olan uyarlanmış bir senaryo dahil) ve James Cameron'ın Avatar: The Way of Water filmi de dört adaylık elde etti. Black Panther: Wakanda Forever, Angela Bassett'in aday gösterildiği en iyi yardımcı kadın oyuncu da dahil olmak üzere beş adaylık elde etti, ancak en iyi film yarışından çıkarıldı. Ne Top Gun ne de Avatar yönetmenlik adaylığı kazanamadı ama umarım yapımcıları bunun yerine filmlerin milyar dolarlık hasılatı ile teselli olurlar.

© 2023 The New York Times Company