25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 27.01.2023 04:30 | Son Güncelleme: 04.02.2023 18:12

Oscar adayları arasındaki güçlü platform yapımları

Sinema salonlarının geleceği ne olacak tartışmaları sürerken bu yıl platformlardan çıkan Oscar adaylıkları geçen yılın yarısı kadar
Oscar adayları arasındaki güçlü platform yapımları

2022’de bir platform filminin, Apple TV+ yapımı CODA’nın sürpriz En İyi Film Oscar’ını almasından sonra platformlarla stüdyo yapımları arasında fark kapandı tartışmalarına yol açmıştı ama görünen o ki bu yıl Akademi bu fikre pek de katılmadığını belirtiyor. Netflix, Apple ve Amazon Prime Video’nun bu yılki toplam adaylıkları 19, bu rakam geçen yıl 37 idi.

BAFTA’da rekor

10 en iyi film adayından sadece biri, All Quiet on the Western Front (Netflix) bir platform yapımı. Filmin en iyi film ve en iyi yabancı film kategorileriyle birlikte toplam dokuz adaylığı bulunuyor. Britanya’da dağıtılan BAFTA ödüllerinde de ‘yabancı dilde’ en çok ödüle aday olan film oldu Alman yapımı All Quiet on the Western Front. 

Bu yıl 16 adaylık alan Netflix bir önceki yıl 36, geçen yıl da 27 dalda aday gösterilmişti. Apple, geçen yıl altı dalda aday olup ve üç dalda CODA’yla Oscar kazanmıştı. Amazon Prime Video’nun da 12 ve dört adaylıktan sonra bu yıl tek bir dalda, en iyi uluslararası film kategorisinde Argentina, 1985 adaylığı var. Film, Altın Küre’yi de kazanmıştı.  Disney+’ın Pixar yapımı filmi Turning Red en iyi animasyon dalında, Le Pupille’i ise en iyi kısa film dalında Oscar’a aday bu yıl.  Bu yılın en önemli adaylıklarından biri de en iyi erkek oyuncu dalında MUBI’ye gitti, Paul Mescal Aftersun’daki baba rolüyle artık genç bir Oscar adayı. 

Oscar adaylarını nasıl izleyebiliriz? 

Bu yıl en çok adaylık alan üç filmden biri olan Everything Everywhere All at Once (11 dalda aday) platform yapımı olmasa bile Netflix’ten izlenebiliyor. (Diğer iki film de dokuzar adaylıkla yine Netflix’ten All Quiet on the Western Front ve 3 Şubat’ta vizyona sonra da Disney+’a gelecek olan Banshees of Inisherin)

Everything Everywhere All at Once

 

1-Elvis, en iyi film (Tivibu GO, Apple TV)
2-Top Gun: Maverick (Apple TV)
3-Blonde, en iyi kadın oyuncu (Netflix)
4-Aftersun, en iyi erkek oyuncu (MUBI)
5-Argentina, 1985, en iyi uluslararası film  (Prime Video)
6-Guillermo del Toro’s Pinocchio, en iyi animasyon (Netflix)
7-The Sea Beast, en iyi animasyon (Netflix)
8-Turning Red en iyi animasyon (Disney+)
9-Le Pupille, en iyi kısa film (Disney+)
10-The Elephant Whisperers, en iyi kısa belgesel (Netflix)
11-The Martha Mitchell Effect, en iyi kısa belgesel (Netflix)
12-Fire of Love, en iyi belgesel (Disney +)
13-Glass Onion, en iyi uyarlama senaryo (Netflix)
14-Bardo, en iyi sinematografi (Netflix)
15-RRR, en iyi şarkı (Netflix)