New York Times yazdı: Avrupalı petrol devleri hisse senetlerini ABD'ye taşımayı düşünüyor

Değerlemeleri ABD'li rakiplerinin altında kalan Avrupalı enerji devleri, New York Borsası'na taşınmayı düşünüyor. New York Times, son zamanlarda ABD'de işlem görmenin yatırımcılar arasında yoğunlaşan bir tartışma olduğunu yazdı

Stanley Reed / The New York Times

Avrupalı iki enerji devi, Fransız TotalEnergies ve İngiliz Shell, ABD'deki muadillerinin gerisinde kalan değerlemelerini iyileştirmeleri için üzerlerindeki baskı artarken, hisse senetlerini New York'a taşımayı düşünüyor. Bu şirketlerin hisselerini Amerika Birleşik Devletleri'ne kaydırmaları, borsada işlem gören en büyük şirketler arasında yer aldıkları Avrupa borsaları için bir darbe olacaktır. Geçmişte, Fransa'nın en önde gelen şirketlerinden TotalEnergies'in ana hisse senetlerini Paris'ten taşımayı düşünmesi akıllara gelmeyecek bir şeydi. Ancak şirketin CEO'su Patrick Pouyanné, birkaç gün önce analistlere böyle bir değişikliği değerlendirdiklerini söyledi.

"Şu an bir değişim söz konusu değil"

Pouyanné, kazançları tartışmak üzere yakın zamanda yapılan bir telefon görüşmesinde "Yönetim kuruluyla bir tartışma oldu. Hepimiz bu konuya ciddi bir şekilde bakmamız gerektiği konusunda hemfikirdik" dedi.  Avrupa'nın en büyük enerji şirketi Shell de benzer bir hamleyi düşünebileceğini söyledi. Ancak kısa bir süre önce merkezini Hollanda'nın Lahey kentinden Londra'ya taşıyan şirketin CEO'su Wael Sawan, piyasa değerine göre borsada işlem gören en büyük şirket olduğunu ve şu anda bir değişimin söz konusu olmadığını söyledi.

Herhangi bir hamle, enerji üretimi, inovasyon ve yatırım merkezi olarak Amerika Birleşik Devletleri'nin neredeyse karşı konulmaz cazibesini yansıtacaktır. Amerika Birleşik Devletleri dünyanın önde gelen petrol üreticisi ve sıvılaştırılmış doğal gaz ihracatçısı haline geldi. Buna karşın Avrupa'nın petrol üretimi düşüşte ve pek çok Avrupalı hükümet, iklim değişikliğiyle ilgili endişelere rağmen küresel enerji kaynakları için önemini koruyan petrol ve gaz endüstrisine şüpheyle yaklaşıyor.

Bu şirketleri tedirgin eden en önemli faktör, yatırımcıların ABD'de yerleşik enerji devleri için ödemeye hazır oldukları değerleme ile Avrupalı muadilleri arasındaki büyük fark. Yatırım bankası Jefferies'in analistlerinden Giacomo Romeo'nun yakın zamanda yaptığı bir araştırmaya göre, ABD'nin en büyük iki enerji şirketi olan Exxon Mobil ve Chevron, Avrupalı rakiplerinden en az üçte bir oranında daha yüksek bir değerleme ölçütü olan hisse fiyatı/kazanç oranına sahip. Romeo müşterilerine gönderdiği bir notta, New York'ta kote olma tartışmasının yatırımcılar arasında önemli bir konu haline geldiğini söyledi.

©️ 2024 The New York Times Company 

Hangi banka emekliye ne kadar promosyon veriyor? Bugün başlıyor: Hangi banka emekliye ne kadar promosyon verecek? Sigaraya bu kez indirim geldi 500 bin liranın aylık getirisi ne kadar? İsrailli bakandan Türkiye tepkisi Murat Ülker Patiswiss krizini değerlendirdi