New York Times yazdı: Credit Suisse'in satışı bankacılık sistemini nasıl etkiler?

Yatırımcılar, UBS'sin Credit Suisse'i devralmasını temkinli bir şekilde karşıladı. Ancak New York Times'a konuşan bazı yatırımcılar bankanın değerinin altında satışının uzun vadede bankacılık sistemine dair soru işaretleri ortaya çıkaracağını söyledi

Joe Rennison / The New York Times

İsviçreli yetkililerin Pazar günü ülkenin zor durumdaki bankası Credit Suisse'i küresel piyasaları daha da karıştırma tehdidi oluşturan bir iflasın eşiğinden kurtarmak için bir anlaşma yapmasının ardından Asya'daki hisse senetleri düştü ve ABD hisse vadeli işlemleri hafifçe yükseldi. Credit Suisse'in İsviçre'nin en büyük bankası olan UBS tarafından devralınması, piyasalarda finans sektörünün sağlığına ilişkin artan endişeleri yatıştırmayı amaçlıyordu. 

Yatırımcılara işlem başlamadan önce endeks üzerine değerlendirme yapma olanağı veren S&P 500 hisse senedi vadeli işlemleri yükselişe geçti. Geçen hafta cuma günü S&P 500 yüzde 1,1 ile son bir haftanın en sert düşüşünü yaşadı. İsviçre'nin en eski bankası Credit Suisse'in UBS tarafından 3,2 milyar dolar karşılığında satın alınması, Pazar günü İsviçre Finansal Piyasalar Denetleme Kurumu tarafından duyuruldu. Ülkenin merkez bankası İsviçre Ulusal Bankası, devralma işlemini tamamlamasına yardımcı olmak için UBS'ye 100 milyar İsviçre Frangı'na kadar borç verecek. Anlaşma, Credit Suisse'in sağlığına ilişkin uzun süredir devam eden ve yakın zamanda Kaliforniya merkezli Silikon Vadisi Bankası'nın çöküşüyle alevlenen şüpheleri sona erdiriyor. 

Pazar gecesi ayrıca Federal Mevduat Sigorta Kurumu, 12 Mart'ta ABD yetkilileri tarafından devralınan Signature Bank'ın 40 eski şubesini New York Community Bancorp'a satmak üzere bir anlaşma yaptığını açıkladı. İsviçreli yetkililerin aracılık ettiği UBS'in Credit Suisse'i satın alması, ABD ve Avrupalı bankacılık yetkililerinin çılgınca faaliyet gösterdiği bir başka hafta sonunun ardından geldi. 

Çok ucuza mı aldı?

Bazı yatırımcılar anlaşmanın Credit Suisse'e ucuz bir değer biçtiğini ve bunun diğer bankaların değerinin yeniden hesaplanmasına yol açabileceğini söyledi. UBS rakibi için 3 milyar dolardan biraz fazla ödeyecek. Bu rakam, Cuma günü itibariyle şirketin hisse fiyatının bankaya biçtiği yaklaşık 7 milyar dolardan az.

Academy Securities'de küresel piyasa stratejisti olan Peter Tchir, "En kötüsü önlendi ancak soğukkanlılık hakim oldukça, UBS'in Credit Suisse'i çok ucuza mı aldığı yoksa bankacılık sisteminin bir bütün olarak çok mu aşırı değerli olduğu sorusu gündeme geliyor" dedi. 

ABD merkez bankası Fed'in Çarşamba günü yapacağı kritik toplantı öncesinde bankacılık sektöründeki kriz devam ediyor. Merkez bankasının faiz oranlarını yeniden artırması bekleniyor. ABD'deki bir dizi küçük kredi kuruluşu geçtiğimiz hafta yeniden baskı altına girdi. Kuruma milyarlarca dolar enjekte eden daha büyük rakiplerin kurtarma girişimine konu olan First Republic, Cuma günü yüzde 30'dan fazla değer kaybetti. İki bölgesel kredi kuruluşu olan Pacific Western ve Western Alliance ise yüzde 15 ila yüzde 20 arasında değer kaybetti.

Yatırımcılar, Pazar günkü Credit Suisse anlaşmasının borç piyasalarında çalkantılara yol açmasını beklediklerini çünkü bankanın tahvil sahiplerinden bir grubu ortadan kaldırdığını söyledi. Bir şirkette hisse senedi sahibi olan yatırımcılar, genellikle bir şirket battığında ödeme almak için en son sırada yer alırlar. Ancak bu durumda Credit Suisse hissesi sahipleri, anlaşma şartlarına göre, sahip oldukları her 22.48 hisse için bir UBS hissesi aldılar. 

© 2023 The New York Times Company

Hangi banka emekliye ne kadar promosyon veriyor? Bugün başlıyor: Hangi banka emekliye ne kadar promosyon verecek? Sigaraya bu kez indirim geldi 500 bin liranın aylık getirisi ne kadar? Oscar’ın en büyük hayal kırıklığı Önce çıplak çıktı sonra toga giydi