NYT ateşkes görüşmelerini yazdı: Refah saldırısı tartışılırken yetkililer tekrar deniyor

İsrail'in Refah'a hazırladığı harekata dair endişeler artarken, yetkililer daha önce başarısız olan ateşkes görüşmeleri için tekrar bastırmaya başladı. New York Times, ateşkes görüşmelerine dair tutumları yazdı

Isabel Kershner ve Edward Wong / The New York Times

Pazar günü uluslararası diplomatlar Gazze Şeridi'nde ateşkes için Orta Doğu'da bir araya gelirken, İsrailli yetkililer ve analistlere göre İsrail, Hamas'ın bölgedeki son kalesi olan Refah'a kara harekâtı düzenleyip düzenlememe konusunda kararsız kaldı. İsrailli yetkililer Refah'a girmeyi planladıklarını defalarca dile getirdiler ancak hafta sonu Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e saldırdığı sırada kaçırılan İsrailli rehinelerin serbest bırakılmasını güvence altına almak için beklemeye açık olduklarını açıkça ifade ettiler.

"Rehinelerin serbest bırakılması çok daha önemli"

İsrail savaş kabinesi üyesi Benny Gantz pazar günü yaptığı açıklamada "Refah'a girmek Hamas'a karşı uzun soluklu bir savaş için önemli olsa da" sayılarının 100 civarında olduğu tahmin edilen rehinelerin serbest bırakılmasının "acil ve çok daha önemli" olduğunu söyledi.

Dışişleri Bakanı Antony Blinken pazar günü yarım düzine Arap ülkesinden yetkililerle görüşmek üzere Suudi Arabistan'a giderken, ABD'li bir yetkili Blinken'in en önemli önceliğinin tüm rehinelerin serbest bırakılmasını da içeren bir ateşkes anlaşması olduğunu belirtti. İsrail, 1 milyondan fazla Filistinlinin savaştan kaçtığı ve kötü koşullarda yaşadığı Gazze'nin güneyindeki Refah'ı işgal etmemesi için ABD de dahil olmak üzere yoğun bir uluslararası baskı altında. Pazar günü bu baskının arttığı görüldü.

Beş İsrailli ve yabancı yetkiliye göre İsrailli yetkililer, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin Hamas ile çatışmayla ilgili suçlamalar nedeniyle üst düzey hükümet yetkilileri için tutuklama emri çıkarmaya hazırlandığına giderek daha fazla inanıyor. İsrailli ve yabancı yetkililer ayrıca mahkemenin Hamas liderleri için de tutuklama kararı çıkarmayı değerlendirdiğine inanıyor.

Pazar günü, Blinken'in seyahatinden saatler sonra, Başkan Joe Biden İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile ateşkes görüşmeleri hakkında tekrar konuştu. Beyaz Saray'dan telefon görüşmesiyle ilgili yapılan açıklamada "Liderler Refah'ı görüştü ve Başkan net tutumunu yineledi" denildi. İsrail ordusu olası bir Refah operasyonu için yedek askerlerini çağırmaya başladı ve İsrailli bir yetkili ordunun ay sonuna kadar sivilleri tahliye etmeye başlayabileceğini söyledi.

Son haftalarda Gazze'de ölü sayısı artarken ateşkes müzakereleri de durmuş görünüyor. Ekim ayında Hamas öncülüğünde İsrail'e düzenlenen saldırıda yaklaşık bin 200 kişi hayatını kaybetti. Gazze'deki sağlık yetkilileri ölü sayısının 34 binden fazla olduğunu belirtiyor. 

 ©️ 2024 The New York Times Company 

Bugün başlıyor: Hangi banka emekliye ne kadar promosyon verecek? Sigaraya bu kez indirim geldi 500 bin liranın aylık getirisi ne kadar? İsrailli bakandan Türkiye tepkisi Murat Ülker Patiswiss krizini değerlendirdi 29 kişi yanarak can verdi