NYT protestolarda yaşananları yazdı: Columbia Üniversitesi'nde neler oluyor?

Colombia Üniversitesi, Filistin için prosteto yapan öğrencilerinin kurduğu çadırları boşaltmaları için dün ikiye kadar süre verdi. Ancak öğrenciler, kamp alanını boşaltmadıkları gibi gece saatlerinde kampüsteki bir binayı işgal ettiler. New York Times, protestolarda yaşananları yazdı

Eryn Davis, Sharon Otterman ve Sarah Nir / The New York Times

Columbia Üniversitesi'ndeki protestocular, okulun Filistin yanlısı olan ve kampüste çadır kuran öğrencileri uzaklaştırma kararı almasından saatler sonra, gece yarısı kampüs boyunca yürüdü ve bir binayı işgal etti. Düzinelerce öğrenci gece saat 12:35 sularında Hamilton Hall binasına girdi. Gece geç saatlerde yaşanan gelişmeler, protestocuların "özgür Filistin" sloganları eşliğinde kampüs içinde yürüyüşe geçmesiyle başladı. Protestocular 20 dakika içinde Hamilton Hall'u ele geçirdi ve onlarca kişi kol kola girerek ana girişi kapattı. Olaylar, üniversitenin pazartesi öğleden sonra verilen sürenin sonunda kampı terk etmeyen öğrencileri uzaklaştırmaya başladığını açıklamasından birkaç saat sonra meydana geldi.

Şimdi öğrenciler olası yeni eylemlere hazırlanırken, yöneticiler de alanda kalan göstericileri uzaklaştırma kararlarının protestoyu köreltip köreltmeyeceğini görmek için bekliyorlar. Batı Yakası'nda, öğrencilerin bir hafta boyunca rektörün ofisini işgal ettiği Kaliforniya Politeknik Eyalet Üniversitesi'nde ve bir kütüphanenin öğrenciler tarafından ele geçirildiği Portland Eyalet Üniversitesi'nde de gösteriler kızışıyor. Columbia pazartesi akşamı, Manhattan kampüsündeki kampı üniversitenin günün erken saatlerinde belirlediği son saate kadar terk etmeyen öğrencileri uzaklaştırmaya başladığını duyurdu. Protesto ve karışıklıklarla geçen bir günün ardından alınan bu tedbirde denge kurmak zorlaştı.

Çadırların kaldırılmasını engellediler

Columbia yöneticileri bir yandan New York Polis Departmanının kamptakileri tutuklamak üzere geri gelmesini önlemeye çalışırken, diğer yandan da protestonun sona erdirilmesi gerektiği yönündeki duruşlarını sürdürüyor. Kamptaki öğrenciler, yüzlerce destekçiyle birlikte, çadırların kaldırılmasını engellemek amacıyla bir güç gösterisinde bulunmak için dün öğleden sonrayı alanın etrafında toplanarak geçirdi. Ancak polisin harekete geçtiğine dair bir işaret olmayınca, öğleden sonra sonunda protestocuların çoğu dağılmaya başladı ve kampın içinde birkaç düzine öğrenci ve yaklaşık 80 çadır kaldı. Hemen dışarıda, sarı ve turuncu güvenlik yelekleri giymiş yaklaşık bir düzine öğretim görevlisi de geride kaldı ve birkaçı öğrencilerinin protesto hakkına saygı gösterildiğinden emin olmak için gece boyunca kalmayı planladıklarını söyledi.

Uzaklaştırma cezası verilecek

Columbia'nın bu adımı, yaklaşık iki haftadır devam eden kampı güç kullanarak ortadan kaldırmak yerine, üniversitenin 15 Mayıs'taki mezuniyet töreninden önce yavaş yavaş sakinleştirmeye yönelik bir çaba gibi görünüyor. Üniversite, kamptaki öğrencilerin tamamını olmasa da bir kısmını tespit ettiğini açıkladı. Bu öğrencilere uzaklaştırmacezalarının teker teker e-posta yoluyla bildirilmesi bekleniyor. Üniversite sözcüsü Ben Chang, "Kampüsümüzün güvenliğini sağlamaya yönelik çabalarımızın bir sonraki aşamasının bir parçası olarak öğrencileri uzaklaştırmaya başladık" dedi.

Filistin yanlısı göstericiler pazartesi günü Columbia Üniversitesi'ndeki protesto kampının etrafında yürürken bir karşı protestocu İsrail bayrağını salladı (Fotoğraf: Bing Guan/The New York Times)

Üniversiteye göre yönetim tarafından belirlenen son tarih olan pazartesi günü saat 14:00'ten sonra çadırlarda kalan öğrenciler uzaklaştırma cezası alacak, öğleden sonra kampı korumak ve desteklerini göstermek için kampı çevrelemeye gelen yüzlerce öğrenci ise bu karardan etkilenmeyecek. En azından şu ana kadar, protestocu öğrencilerden oluşan çekirdek bir grup oldukları yerde kalmaya söz verdi. Kampın öğrenci organizatörlerinden Sueda Polat, düzenlediği basın toplantısında üniversitenin, protestocuların ana talebi olan Gazze Şeridi'ndeki İsrail işgaliyle bağlantısı olan şirketlerden ayrılma konusunda önemli bir taviz vermediğini söyledi. Columbia ayrıca müzakereleri de durdurmuştu. Polat sonuç olarak, kamptaki öğrencilerin zor kullanılmadığı sürece yerlerinden kıpırdatılmayacağını söyledi: Üniversitenin baskılarına boyun eğmiyoruz. Öğrencilerin iradesine göre hareket ediyoruz.

Yüzlerce öğrenci tutuklandı

Columbia'nın kardeş okulu Barnard College'ın İspanyolca bölümünde yardımcı profesör olan 47 yaşındaki Elga Castro da çadırlara girişi koruyan öğretim üyeleri ve personel arasındaydı. Castro, "Gazze ve Filistin konusunda benim de görüşlerim var ama ben esas olarak öğrencilerimi korumak için buradayım" dedi. Castro, protestoya katılan öğretim üyelerinin kınama cezası alıp almayacağı konusunda Columbia'dan herhangi bir bilgi almadığını söyledi. Columbia'daki protestocular ülke genelindeki kampüslerde Filistin yanlısı benzer gösterilere ilham kaynağı oldu. Yüzlerce öğrenci tutuklandı.

25 Nisan 2024 Perşembe günü geç saatlerde New York'taki Columbia Üniversitesi Kampüsü'ndeki Gazze Dayanışma Kampı (Fotoğraf: Juan Arredondo/The New York Times)

Columbia'da yöneticiler pazartesi sabahı kampa, öğrenci protesto liderleriyle yapılan görüşmelerin çıkmaza girdiğini belirten bir bildiri dağıttı. Bildiride öğrencilerden, okulun mezuniyet törenleri için çimleri hazırlamasına izin vermek üzere gönüllü olarak kampı boşaltmaları istendi. Üniversite, Columbia yöneticilerinin talebi üzerine 18 Nisan'da müdahale ederek 100'den fazla öğrencinin tutuklanmasına yol açan ve okul kapılarının dışında bazıları açıkça antisemit söylemler içeren öfkeli protesto dalgasına neden olan polisi geri çağırmaktan kaçınmaya çalışıyor.

Columbia'nın başkanı Nemat Shafik, geçen hafta cuma günü Columbia'nın mütevelli heyeti eş başkanları tarafından imzalanan ve topluma yönelik bir açıklamada "NYPD'yi bir kez kampı temizlemeye çağırdık. Ancak hepimiz, topluluğumuz içinde ve dışarıdan uzmanlarla yapılan tartışmalara dayanarak, NYPD'yi şu anda geri getirmenin ters etki yaratacağı ve kampüste yaşananları daha da alevlendireceği görüşünü paylaşıyoruz" ifadelerini kullandı. 

Form imzalamaları halinde ceza almayacaklar

Pazartesi günü yayınlanan bildiride protestocu öğrenciler, Columbia Üniversitesi kampüsünde izinsiz çadır kurmak ve kargaşanın hoş olmayan bir ortam yarattığı konusunda uyarıldı. Belgede, öğrencilerin bir sonraki akademik yılın sonuna kadar herhangi bir üniversite kuralını ihlal etmeyeceklerine dair bir form imzalamaları halinde protestolara katılımlarından dolayı cezalandırılmayacakları belirtildi. Belgede, kampta bulunan ve daha önceki ihlalleri nedeniyle disiplin cezası almış olan öğrencilerin aynı anlaşmadan yararlanamayabileceği belirtildi. Columbia, kampüs içinde kurulan ilk kampa katıldıkları gerekçesiyle yaklaşık 50 öğrenciyi uzaklaştırmıştı. Ancak bu önlem, daha geniş bir protestocu grubunu mevcut kampı kurmaktan caydırmadı.

©️ 2024 The New York Times Company 

Bugün başlıyor: Hangi banka emekliye ne kadar promosyon verecek? Sigaraya bu kez indirim geldi 500 bin liranın aylık getirisi ne kadar? İsrailli bakandan Türkiye tepkisi Murat Ülker Patiswiss krizini değerlendirdi 29 kişi yanarak can verdi