NYT Trump’ın kapalı toplantısını yazdı: Bana 1 milyar dolar bağışlayın, işinizi kolaylaştırayım

Petrol ve gaz patronlarıyla kapalı kapılar ardında buluşan Trump “Bu adamlarla dört yıl daha geçirmemek için benim kampanyama 1 milyar dolar bağışlayın” dedi

Lisa Friedman, Coral Davenport, Jonathan Swan, Maggie Haberman / The New York Times

ABD başkan adayı ve eski Başkan Donald Trump’ın geçen ay Florida'daki Mar-a-Lago tatil beldesinde bir akşam yemeğinde bir araya gelen bir grup petrol yöneticisine ve lobiciye, başkanlık kampanyasına 1 milyar dolar bağış yapmaları gerektiğini söylediği ortaya çıktı. Toplantıya katılan kaynaklara göre Trump bunun karşılığında seçilirse fosil yakıt endüstrisini engellediğini söylediği çevre kurallarını geri almayı vaat etti.

11 Nisan'da Trump'ın özel kulübünde düzenlenen ve “enerji yuvarlak masa toplantısı” olarak lanse edilen etkinliğe yaklaşık 20 kişi katıldı. Katılımcılar arasında Exxon Mobil Corp., EQT Corp. ve petrol endüstrisi için lobi faaliyetleri yürüten Amerikan Petrol Enstitüsü'nden yöneticiler de vardı. Toplantı, yıllarca Cumhuriyetçilerin enerji politikalarının şekillenmesine yardımcı olan petrol milyarderi Harold Hamm tarafından organize edildi. Etkinlik ilk olarak Washington Post tarafından haberleştirilmişti.

“Sondaj, bebeğim, sondaj”

Trump, Başkan Joe Biden'ın enerji ve çevre gündemine karşı aylardır kamuoyu önünde veryansın ederken Biden da Trump'ın görevdeyken zayıflattığı veya sildiği düzinelerce iklim ve koruma kuralını geri getirmek ve güçlendirmek için yarıştı. Trump, Biden'ın ülkenin elektrikli araçlara geçişini hızlandırmayı amaçlayan yeni iklim kurallarını ortadan kaldırmayı ve daha fazla kamu arazisini petrol ve gaz aramalarına açmayı amaçlayan “Sondaj, bebeğim, sondaj” gündemini ilerletmeyi vaat ediyor.

İklim değişikliğini varoluşsal bir tehdit olarak nitelendiren Biden ise gezegeni tehlikeli bir şekilde ısıtan ve fırtınaları, sıcak hava dalgalarını ve kuraklığı artıran kirliliği azaltmak için harekete geçti. Menüde dana köftenin yer aldığı akşam yemeğinde Trump, Biden'ın kirlilik kontrollerini ortadan kaldırmaya yönelik kamuoyu önünde verdiği sözleri tekrarladı ve katılımcılara Biden'ı yenmesine yardımcı olmak için yüklü miktarda bağış yapmaları gerektiğini çünkü kendi politikalarının endüstrilerine yardımcı olacağını söyledi.

“Herkese bunu anlatıyor”

Trump döneminde Beyaz Saray'da çalışan ancak Florida'daki etkinliğe katılmayan Michael McKenna “Herkese bunu anlatıyor” dedi. McKenna, eski başkanın fosil yakıt endüstrisine yaptığı çağrının şu şekilde özetlenebileceğini söyledi: “Bakın, benim kazanmamı istersiniz. Benden hoşlanmıyor olabilirsiniz ama diğer seçeneğiniz bu adamlarla dört yıl daha geçirmek.” McKenna “İş dünyasındaki insanların ortak düşüncesi 'Biden ekibinin dört yıl daha devam etmesini istemiyoruz' şeklinde” dedi.

“Biden’ı çevreciler yönetiyor”

Trump kampanyasının sözcüsü Karoline Leavitt Trump'ın yemekte söylediği belirtilen sözlerin ayrıntılarına değinmedi. Sözcü Biden'ın "tarihteki en radikal enerji gündemini uygulamaya çalışan ve Amerikalıları parasını karşılayamayacakları elektrikli araçları satın almaya zorlayan aşırı çevreciler tarafından kontrol edildiğini”, Trump'ın ise “ulusal güvenliğimizi korumak ve tüm Amerikalılar için yaşam maliyetini düşürmek adına Amerikan enerji hakimiyeti vizyonunu paylaşan insanlar tarafından desteklendiğini” söyledi.
Biden'ın başkanlık kampanyası yetkilileri ise perşembe günü bir açıklama yaparak Trump'ı “petrol baronlarının kampanya bağışları için çalışan hane halklarını satmakla” suçladı.

Biden önem aldı ama petrolcüler rekor kırdı

Biden, ülke tarihindeki en iddialı iklim politikalarını yürüterek fosil yakıt endüstrisini hayal kırıklığına uğrattı. Temiz enerji ve elektrikli araçlar için 370 milyar dolarlık teşvik sağlayan kapsamlı bir yasaya imza attı ve petrol, gaz ve kömürün yakılmasından kaynaklanan emisyonları keskin bir şekilde azaltmak için tasarlanmış bir dizi zorlu düzenlemeyi yürürlüğe koydu.

Bu yıl Biden yönetimi, sıvılaştırılmış doğal gaz ihraç eden yeni tesislerin iklim değişikliği, ekonomi ve ulusal güvenlik üzerindeki etkilerini incelemek üzere izin sürecini durdurdu. Ancak fosil yakıt endüstrisi de Biden yönetimi altında rekor karlar elde etti. Geçen yıl Amerika Birleşik Devletleri rekor miktarda petrol üretti. Doğal gaz ihracat terminalleri için verilen yeni izinlerin duraklamasına rağmen, ABD dünyanın önde gelen doğal gaz ihracatçısı konumunda ve halihazırda izin verilen ve yapım aşamasında olan projeler nedeniyle 2027 yılına kadar ihracat kapasitesini neredeyse iki katına çıkarma yolunda ilerliyor.

Biden ayrıca fosil yakıt endüstrisi tarafından talep edilen çeşitli petrol ve gaz projelerini de onayladı.
Alaska'da Willow projesi olarak bilinen 8 milyar dolarlık devasa bir petrol geliştirme projesine izin verdi. Ayrıca, iklim uzmanları ve çevre gruplarının muhalefetine rağmen, Senatör Joe Manchin tarafından desteklenen bir proje olan Mountain Valley Boru Hattı için önemli bir izin verdi. Geçtiğimiz ay, iklim aktivistlerinin muhalefetinden yılmayan Biden yönetimi, Teksas'ta Sea Port Petrol Terminali olarak bilinen bir petrol ihracat projesine de onay verdi.

“Kurallar sürekli değişmesin”

Bazı petrol ve gaz yöneticileri, şirketlerin petrol ve gaz kuyularından metan sızıntılarını tespit etmelerini ve durdurmalarını gerektiren bir kural gibi bazı Biden düzenlemelerinin kalmasını tercih edeceklerini söylüyor. Kuralların bir yönetim tarafından yürürlüğe konduğu, bir sonraki yönetim tarafından yürürlükten kaldırıldığı ve ondan sonraki yönetim tarafından geri getirildiği sonsuz bir düzenleyici kanun sarmalı yerine tutarlılık istediklerini belirtiyorlar. Ancak birçoğu Biden'ın politikalarını sertçe eleştiriyor. Sektör Trump'ın başkanlık kampanyasına büyük katkıda bulundu.

Son Trump etkinliğin öncesinde katılımcılara toplantının bir enerji yuvarlak masa toplantısı olduğu söylenmişti ancak Mar-a-Lago'daki yöneticilerin ve lobicilerin sandalyelerinde güney sınırındaki göçmenlerle ilgili PowerPoint slaytlarının çıktıları konmuştu ve göç konusu da ele alındı. Odada ağırlıklı olarak Venture Global LNG'nin CEO'su ve kurucusu Mike Sabel, EQT Corp. başkanı ve CEO'su Toby Rice, Cheniere Energy CEO'su Jack Fusco ve Chesapeake Energy başkanı Nick Dell'Osso gibi petrol ve gaz yöneticileri yer aldı.

Ayrıca Trump'ın enerji konularındaki muhatabı olarak hareket eden eski Cumhuriyetçi başkan adaylarından Kuzey Dakota Valisi Doug Burgum ve Oklahoma ve Kuzey Dakota'daki en büyük petrol ve doğalgaz sondaj şirketlerinden Continental Resources'ın yönetim kurulu başkanı Hamm da toplantıya katılanlar arasındaydı.
Üst düzey siyasi danışmanı Susie Wiles, eski yardımcısı Taylor Budowich ve bağış toplayan Meredith O'Rourke'un eşlik ettiği Trump yöneticilerden enerji konularındaki endişelerini detaylandırmalarını istedi.

©️ 2024 The New York Times Company 

Hangi banka emekliye ne kadar promosyon veriyor? Bugün başlıyor: Hangi banka emekliye ne kadar promosyon verecek? Sigaraya bu kez indirim geldi 500 bin liranın aylık getirisi ne kadar? İsrailli bakandan Türkiye tepkisi Murat Ülker Patiswiss krizini değerlendirdi