NYT yazdı: Anlaşma için Hamas'ın desteğini alan Blinken İsrail saldırısını önlemeye çalışıyor

ABD Dışişleri Bakanı Antony J. Blinken, Orta Doğu turu kapsamında İsrailli liderlerle görüşüyor. NYT, bu ziyaretlerde Blinken'ın anlaşma için Hamas'ın desteğini aldığını ve İsrail'in saldırısını önlemeye çalıştığını yazdı

Edward Wong / New York Times

ABD Başkanı Joe Biden, Filistinlilerin sığındığı Gazze Şeridi’ne İsrail’in büyük bir kara saldırısı başlatmasını engellemeye çalışıyor. Bu sırada Dışişleri Bakanı Antony Blinken çıktığı Orta Doğu turunda İsrailli liderlerle bir araya geldi. Blinken ve Biden'ın diğer üst düzey yardımcıları Hamas'a altı haftalık ateşkes ve bazı Filistinli mahkumların serbest bırakılması karşılığında 7 Ekim’de ele geçirdikleri rehineleri serbest bırakmayı kabul etmesi çağrısı yapıyor.

Netanyahu Refah’a saldıracak

ABD'li yetkililer geçici bir ateşkesin kalıcı bir ateşkes sağlamasını umduklarını söylüyorlar. Başbakan Bünyamin Netanyahu, Gazze'nin güneyinde yer alan ve çok sayıda insanın sığındığı Refah kentine "anlaşma olsun ya da olmasın" büyük bir saldırı planladığını söyledi. Ateşkes görüşmeleri aylardır durmuş vaziyette. İsrailli yetkililer yaptıkları açıklamada taleplerini düşürmeyi kabul ettiklerini söylediler. Artık Hamas'tan 40 yerine 33 sivili (kadınlar, yaşlılar ve acil tıbbi bakıma ihtiyacı olanları) serbest bırakmasını istiyorlar. Kasım ayında Hamas yedi günlük bir ateşkes sırasında 100'den fazla rehineyi serbest bırakmıştı.

Önerilen anlaşma, gezisinin üçüncü durağında bulunan Blinken'in Tel Aviv'de İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ile görüşmeyi planladığı konulardan biriydi. Blinken'in daha sonra Netanyahu ile görüşmesi planlanıyor. Blinken, Herzog ile görüşmeye başlamadan önce Cumhurbaşkanı ve gazetecilere, görüşmelerin hem rehinelerin serbest bırakılmasını sağlayacak bir ateşkese hem de Gazze'deki insanlara daha fazla yardım ulaştırılmasına odaklanması gerektiğini söyledi.

ABD, hedefli operasyon istiyor

Blinken ve diğer ABD'li yetkililer Netanyahu'nun Refah'a saldırmak için ısrar etmesi nedeniyle Hamas’ın anlaşmayı kabul etmek için dar bir penceresi olduğunu söylüyor. Biden yönetimi böyle bir saldırının siviller için güvenceler olmadan başlatılmaması gerektiğini söylüyor. ABD'li yetkililer, İsrail'in Hamas'ın hala dört taburu olduğunu söylediği Refah'ta Hamas liderlerine ve savaşçılarına yönelik hedefli operasyonlar yapmasını tercih edeceklerini söylüyor.

ABD'li yetkililer savaşta Filistinli sivil kayıplar konusunda daha fazla endişe duyduklarını söylüyorlar. Gazze Sağlık Bakanlığı yetkilileri, İsrail askeri saldırılarının çoğu sivil 34,000'den fazla Filistinlinin ölümüne neden olduğunu söylüyor.

"Artık mazeret yok"

İsrail'e giderken Ürdün'deki bir yardım dağıtım deposunu ziyaret eden Blinken “Artık gecikme yok. Artık mazeret yok. Harekete geçme zamanı şimdi. Önümüzdeki günlerde bu anlaşmanın bir araya geldiğini görmek istiyoruz” dedi. Netanyahu'nun Refah konusundaki açıklamaları sorulduğunda Blinken, ABD'nin çabalarının rehine ve ateşkes anlaşmasına odaklandığını söyledi.

© 2024 The New York Times Company 

Bugün başlıyor: Hangi banka emekliye ne kadar promosyon verecek? Sigaraya bu kez indirim geldi 500 bin liranın aylık getirisi ne kadar? İsrailli bakandan Türkiye tepkisi Murat Ülker Patiswiss krizini değerlendirdi 29 kişi yanarak can verdi