NYT'nin moda direktörü yazdı: Met Gala 2024 hakkında bilmeniz gereken her şey

Her yıl ünlü isimlerin kıyafetlerinin günlerce konuşulduğu Met Gala 2024 yaklaşıyor. Bu yılın teması da oldukça kafa karıştırıcı. New York Times'ın Moda direktörü Vanessa Friedman, bilinmesi gerekenleri yazdı

Vanessa Friedman / The New York Times

Önce en önemlisi: Met Gala nedir?

Met Gala, resmi olarak, Metropolitan Sanat Müzesi Kostüm Enstitüsü yararına, Mayıs ayının ilk pazartesi günü müzenin moda kanadı için para toplamak amacıyla düzenlenen bir etkinlik. Gayri resmi olarak yılın partisi, Doğu Yakası'nın Oscar'ı olarak sayılan etkinlikte yaklaşık 22 milyon dolar toplandı. 

Nasıl bu kadar para toplanıyor?

Bunun sırrı ne? Cevap: Anna Wintour. Condé Nast'ın küresel yayın direktörü ve en önemli moda dergisi Vogue'un genel yayın yönetmeni olan Wintour, 1995'te ilk imzayı attıktan sonra 1999'dan bu yana galanın baş beyni oldu ve etkinliği sıradan bir yardım galasından Vogue'un dünyaya bakışının mega vitrinine dönüştürdü.

Ne zaman?

Büyük gün 6 Mayıs Pazartesi. Her konuğa girişte özel bir zaman ayrılıyor. 17.30'da başlıyor ve 20.00'de bitiyor. Ama Rihanna'ya ne zaman geleceğini söylemeyi denemek bir anlam ifade etmeyebilir. Geçen yıl o kadar geç geldi ki diğer konuklar çoktan ayrılmaya başlamıştı. 

Bir tema var mı?

Parti, Kostüm Enstitüsü'nün yıllık gişe rekorları kıran sergisinin açılışına işaret ediyor ve yardım gecesi genellikle sergi temalı oluyor. Geçen yıl bu kolaydı, Chanel, Fendi ve kendi markasının tasarımcısı Karl Lagerfeld hem konu hem de kıyafet kuralıydı. Ancak bu yıl serginin adı "Uyuyan Güzeller: Modayı Yeniden Uyandırmak" adını taşıyor ve çok daha karmaşık.

Sergi peri masalları ya da Disney'den ziyade, müzenin moda koleksiyonundaki mankenler üzerinde sergilenemeyecek kadar eski ve narin hazineler üzerine inşa edilecek. Sergide yapay zeka ve eserlerin 3 boyutlu rekreasyonlarının yanı sıra ses ve koku da yer alacak. Ama hepsi bu kadar değil. Çürüyen elbiseler fikri (toplamda dört yüzyıldan yaklaşık 250 parça sergilenecek) Kostüm Enstitüsü'nün sorumlu küratörü Andrew Bolton'u doğanın geçiciliği hakkında düşünmeye yöneltti. Bu da nihayetinde partinin dresscode'unu belirledi.

Peki dresscode ne?

Bu da en az sergi kadar kafa karıştırıcı. Konuklara, J.G. Ballard'ın 1962 tarihli, büyülü bir bahçeye sahip duvarlarla çevrili bir malikânede yaşayan aristokrat bir çiftin huzurlu varoluşlarını sona erdirmekle tehdit eden bir güruhla ilgili kısa öyküsünden adını alan The Garden of Time'a göre giyinmeleri talimatı verildi. Hikayede koca, kalabalığı uzak tutmak için çiçek kalmayan kadar çiçek üstüne çiçek kopararak zamanı geri döndürmeye çalışıyor. Kalabalık gelip malikanelerini yağmalıyor ve iki aristokrat taşa dönüşüyor.  Bunun nasıl muhteşem bir şekilde ifade edileceği pek çok kişinin kafasını kurcalıyor ancak şüphe duyanlar için güller en olası varsayımdır. Ayrıca korseler, perdeler ve harika bir ya da iki vintage elbise

Yine de bazı sürprizler olabilir. Geçen yıl Jared Leto, Lagerfeld'in kedisi Choupette gibi giyindi. Loewe'nin gecenin ve serginin sponsorlarından biri olduğu göz önüne alındığında, çok sayıda Jonathan Anderson kreasyonu görebiliriz. Bir keresinde gerçek çimen filizlendiren bir palto yapmıştı. 

Ev sahipleri kimler?

Wintour'a 2024 galasında Jennifer Lopez, Zendaya, Chris Hemsworth ve Bad Bunny katılırken, onursal başkanlar Loewe'den Anderson ve TikTok'un CEO'su Shou Chew olacak. TikTok, Loewe ve Condé Nast ile birlikte sponsorluk yapıyor, ancak şu anda Washington'da bu sosyal medya şirketiyle yaşananlar göz önüne alındığında, katılımları bir soru işareti. Partinin kendisi gibi, ev sahiplerinin kombinasyonu da tam bir karışım: Müzik, film, moda ve sosyal medya.

Canlı yayın sunucuları kimler?

Vogue, galaya içeriden bir bakış sağlamak için etkinliği üst üste dördüncü kez canlı yayınlayacak. Sunucular henüz açıklanmadı, ancak geçen yıl La La Anthony, Derek Blasberg, Emma Chamberlain ve Chloe Fineman vardı.

Kimler davetli?

Davetli listesi çok sıkı korunan bir sır. Metropolitan Opera galası veya Frick Collection Genç Dostlar Balosu gibi diğer kültürel bağış toplama etkinliklerinin aksine, Met Gala'ya sadece özel davetle katılınıyor. Bu yıl bir bilet için 75 bin dolar (geçen yıla göre 25 bin dolar daha fazla), masalar ise 350 bin dolardan başlıyor. Katılım için aranan nitelikler paradan ziyade, Anna'ya göre heyecan, başarı ve güzellikle ilgili. Wintour her davetiye ve katılımcı üzerinde son söze sahip.

Bu, müzeye tonlarca para verseniz bile, mutlaka katılıma hak kazanamayacağınız anlamına geliyor ve bir şirket bir masa satın alsa bile, o masaya oturacak herkesi seçemez. Tüm konuklarını Wintour ve Vogue'a bildirmek ve onay için dua etmek zorunda. Kostüm Enstitüsü sözcüsüne göre, 2023'te olduğu gibi bu yıl da yaklaşık 400 seçilmiş kişi var.

Rihanna geleceğini doğruladı. Ev sahipleri göz önüne alındığında, Lopez'in kocası Ben Affleck'in de orada olacağı oldukça kesin; aynı şekilde Hemsworth'ün eşi Elsa Pataky de. Greta Lee, Josh O'Connor, Taylor Russell ve Jamie Dornan gibi Loewe yüzlerinin de gelme ihtimali yüksek. Geçmiş yıllara bakılırsa muhtemelen bir ya da iki Kardashian/Jenner da olacak ve Jeff Bezos ile Lauren Sanchez'in de sahneye çıkma ihtimali yüksek. Ancak en sıcak spekülasyonlar Caitlin Clarke, Sam Altman ve şu anki gözde çift Taylor Swift ve Travis Kelce gibi isimler etrafında dönüyor. 

 ©️ 2024 The New York Times Company 

Bugün başlıyor: Hangi banka emekliye ne kadar promosyon verecek? Sigaraya bu kez indirim geldi 500 bin liranın aylık getirisi ne kadar? İsrailli bakandan Türkiye tepkisi Murat Ülker Patiswiss krizini değerlendirdi 29 kişi yanarak can verdi