The New York Times yazdı: OpenAI'da çıkan kaos dünya için neden önemli?

OpenAI'da haftasonu yaşananlar film senaryosundan çok daha fazlası gibiydi. CEO Sam Altman'ın ani bir kararla kovulması ve sonrasında neredeyse tüm ekibin yönetim kurulunu istifa etmekle tehdit etmesi Silikon Vadisi'ni karıştırdı. Peki tüm olanlar dünya için neden önemli? Bizi neden ilgilendiriyor?

Kevin Roose / The New York Times

Eğer bir bilim kurgu filminin konusu ya da Succession dizisinin bir bölümü olsalardı, geçtiğimiz hafta sonu OpenAI'de yaşananlar biraz abartılı görünebilirdi.

Gizli bir yönetim kurulu darbesi, katil yapay zeka korkusu, baş bilim insanı tarafından ihanete uğrayan yıldız bir CEO ve küresel teknoloji gücünün dengesini değiştirmekle tehdit eden bir gece yarısı personel isyanı...

Bu kısa sürede çok sayıda gelişme oldu ve takip edilmesi zor ayrıntılarla kafa karıştırıcı bir yolculuk yaşandı.

Ancak yapay zeka ile özel olarak ilgilenmiyor olsanız bile bu önemli bir hikaye. Daha önce ChatGPT kullandıysanız ya da DALL-E 3 ile bir resim çizdiyseniz veya güçlü yapay zeka sistemlerinin bir gün insanların hayatta kalmasını tehdit edip etmeyeceğini önemsiyorsanız, tüm bunlar ülkenin en önde gelen yapay zeka üreticisi OpenAI'deki dramın içinde yer alıyor.

İşte bilmeniz gerekenler:

Bu neden oldu?

OpenAI yönetim kurulu Cuma günü sürpriz bir kararla CEO'su Sam Altman'ı kovdu. Yönetim kurulunun açıklamasına göre Altman kendilerine karşı tamamen dürüst davranmadı, ancak bu açıklama Altman'ın kovulma nedenini tam olarak açıklamaya yetmiyordu.

Altman ve yönetim kurulu arasında tam olarak ne olduğunu hala bilmiyoruz. Ancak OpenAI'nin alışılmadık yönetişim yapısı (OpenAI, kar amacı gütmeyen bir yönetim kurulu tarafından yönetiliyor, kar amacı güden bir yan kuruluşu kontrol ediyor ve liderlerini değiştirmek için oy kullanabiliyor) yönetim kurulunun Altman'ı açıklama yapmadan kovmasına izin verdi.

Darbe neyle ilgiliydi?

Darbe, Altman ile ters düşen OpenAI'nin baş bilim adamı Ilya Sutskever tarafından yönetildi. Sutskever şirketin güvenliğe öncelik vermesini istiyor ve Altman'ın büyümeye daha fazla odaklanmasından endişe ediyordu.

Ilya Sutskever (Fotoğraf: Jim Wilson/The New York Times)

Sutskever, yapay zekanın yakında insan yeteneklerini aşarak hayatta kalmamız için bir tehdit haline gelebileceğinden korkan bir grup yapay zeka uzmanı arasında yer alıyor. OpenAI'nin yönetim kurulu üyelerinin birçoğunun, bu tehditleri önlemeyi en önemli öncelik haline getiren felsefi bir hareketle bağları var. Altman'ın da yapay zeka riskleri konusunda endişeleri olduğu biliniyor. Ancak aynı zamanda yapay zekanın toplum için iyi olacağına dair iyimserliğini ve daha hızlı ilerleme kaydetme arzusunu da dile getiriyor. Bu durum onu, işleri güçlü yapay zekanın sorumlu bir şekilde geliştirildiğini görmek olan güvenlik odaklı yönetim kurulu üyeleriyle karşı karşıya getirmiş olabilir.

Darbeden bu yana ne oldu?

Hafta sonu boyunca Altman, yönetim kurulunda büyük değişiklikler yapılması koşuluyla OpenAI'ye geri dönebilir gibi görünüyordu. Ancak bu gerçekleşmedi. Bunun yerine, Pazar günü geç saatlerde yönetim kurulu kararını teyit etti ve çalışanlara Altman'ın "yönetim kuruluyla etkileşimlerindeki davranışları ve şeffaflık eksikliğinin, yönetim kurulunun şirketi yapmakla yükümlü olduğu şekilde etkili bir şekilde denetleme yeteneğini zayıflattığını" yazdı.

Bunun üzerine yönetim kurulu, bir canlı yayın şirketi olan Twitch'in eski CEO'su Emmett Shear'i birkaç gün içinde OpenAI'nin ikinci geçici CEO'su olarak atadı. (Baş teknoloji sorumlusu Mira Murati bu görevi üstlenmişti ancak Altman'ı desteklediğini açıkladıktan sonra bu görevi kaybetti).

Buna karşılık, OpenAI'nin en büyük yatırımcısı ve önemli bir stratejik ortağı olan Microsoft, Altman ve üst düzey yardımcısı Greg Brockman'a yeni bir yapay zeka laboratuarını yönetme işi vermeyi teklif etti. OpenAI'nin yaklaşık 770 çalışanının neredeyse tamamı, OpenAI yönetim kurulu istifa edip Altman ve Brockman'ı geri getirmediği takdirde kendileri görevi bırakıp yeni Microsoft ekibi için çalışmakla tehdit eden bir mektup imzaladı.

Bir başka sürpriz gelişmeyle, Sutskever daha sonra ikinci kez düşünmeye başladı. Pazartesi günü eski X'te yayınladığı bir yazıda, Altman'ın görevden alınmasında rol aldığı için çok pişman olduğunu ve "OpenAI'ye zarar vermeyi asla amaçlamadığını" yazdı. Ayrıca, yönetim kurulu kararını geri almadığı takdirde Altman ve Brockman'ı Microsoft'a kadar takip edeceğini belirten mektubu da imzaladı.

Bu olanların bizim için ne önemi var?

Kurumsal çatışmalar yeni değil. Ancak OpenAI hikayesini öne çıkaran şey, riskler. OpenAI sıradan bir şirket değil. Tüm zamanların en hızlı büyüyen teknoloji ürünlerinden biri olan ChatGPT'yi kurdu ve en iyi yapay zeka araştırmacılarının çoğunu istihdam ediyor.

Şirket aynı zamanda alışılmadık derecede hırslı ve rolünü, sonunda insanlardan daha güçlü hale gelecek dijital bir süper zeka inşa etmek olarak görüyor. Buna ek olarak, Altman'ın sevilen bir lider ve yapay zeka endüstrisinin önde gelen isimlerinden biri olması, yönetim kurulunun onu görevden alma kararını daha da gizemli hale getirdi.

Daha geniş bir anlamda, OpenAI'de olanlar, bugün küresel ekonomideki en büyük mücadelelerden birinin yansıması. Giderek daha güçlü hale gelen yapay zeka araçlarının nasıl kontrol edileceği ve büyük şirketlerin bunları sorumlu bir şekilde geliştireceklerine güvenilip güvenilemeyeceği büyük bir soru işareti.

© 2023 The New York Times Company

Batıkent metrosunda patlama yaşandı Dervişoğlu'ndan 'Bakırhan'a alkış' sorusuna yanıt: Bahçeli’nin yaptığı hiçbir şey beni şaşırtmaz İpek Kıraç, babasının evlendiğini e-devlet'ten öğrendi 1 milyon Türk'e serbest dolaşım Meteoroloji'den 8 il için sarı kodlu uyarı Milli Piyango'da yılbaşı büyük ikramiyesi 3 çeyrek bilete çıktı