18 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 20.11.2023 20:01 | Son Güncelleme: 20.11.2023 20:05

Sam Altman'ı kovan OpenAI kaynıyor: 500'ün üzerinde çalışandan istifa tehdidi

Geçtiğimiz günlerde apar topar Sam Altman'ın görevine son veren OpenAI'da çalışanlar ayaklandı. OpenAI'ın 500'den fazla çalışanı, şirketin yönetim kurulu istifa edip görevden alınan CEO'yu yeniden atamazsa istifa edip Microsoft'a geçen Sam Altman'a katılabileceklerini belirten bir mektup imzaladı
Sam Altman'ı kovan OpenAI kaynıyor: 500'ün üzerinde çalışandan istifa tehdidi

OpenAI'de sular durulmuyor. Şirket, pazartesi günü 505 çalışanın imzaladığı açık bir mektupla, yönetim kurulu istifa edip Sam Altman'ı kurucu ortak ve eski başkan Greg Brockman ile birlikte CEO olarak yeniden göreve getirmediği takdirde ayrılmakla tehdit etti. Altman Cuma günü yönetim kurulu tarafından tartışmalı bir şekilde kovulmuştu.

Wired'ın haberine göre ilgili mektupta, "Sam Altman'ın işine son verdiğiniz ve Greg Brockman'ı yönetim kurulundan çıkardığınız süreç, tüm bu emeklerimizi tehlikeye attı, misyonumuzu ve şirketimizi baltaladı" ifadeleri yer alıyor. Yazıda ayrıca "Davranışlarınız OpenAI'yi denetleme yeterliliğine sahip olmadığınızı açıkça ortaya koymuştur" sözleri de kaydedildi.

Sürpriz imza

Mektubu imzalayanlar arasında şirketin baş bilim adamı ve yönetim kurulu üyesi Ilya Sutskever'in de bulunması dikkat çekici. Sutskever, ilk etapta Altman'a karşı yönetim kurulu darbesini koordine etmekle suçlanmıştı.

Mektubun yayınlanmasından kısa bir süre önce Sutskever X'te şunları paylaştı: "Kurulun eylemlerine katıldığım için çok pişmanım. Asla OpenAI'ye zarar verme niyetinde değildim. Birlikte inşa ettiğimiz her şeyi seviyorum ve şirketi yeniden bir araya getirmek için elimden gelen her şeyi yapacağım"

Peş peşe alınan kararlar

Mektubun yayınlanması, Silikon Vadisi'nde olağanüstü ve baş döndürücü bir hafta sonunun ardından geldi. OpenAI yönetim kurulu Cuma günü Altman'ı "yönetim kuruluyla iletişiminde tutarlı bir şekilde samimi olmadığı ve yönetim kurulunun sorumluluklarını yerine getirmesini engellediği" gerekçesiyle görevinden aldı.

OpenAI'nin baş teknoloji sorumlusu Mira Murati geçici CEO olarak atandı. Microsoft'un da aralarında bulunduğu yatırımcılardan gelen tepkilerin ardından OpenAI yönetim kurulu Altman'ın şirketin başına dönmesine sıcak bakıyor. Altman Pazar günü şirketin genel merkezinde ziyaretçi rozeti taktığı bir fotoğrafını yayınladı. Ancak dün gece yönetim kurulu çalışanlara Altman'ın şirkete geri dönmeyeceğini söyledi.

Saatler sonra Microsoft CEO'su Satya Nadella, Altman ve Brockman'ın yeni bir gelişmiş yapay zeka araştırma biriminin başına geçmek üzere teknoloji devine katılacaklarını duyurdu.

Nadela, Altman'ın yeni Microsoft iştirakini de ekleyerek, mevcut pozisyonunu bırakmak isteyen OpenAI çalışanlarına kapıyı açık bıraktı ve "Onlara başarıları için gereken kaynakları sağlamak üzere hızla hareket etmeyi dört gözle bekliyoruz" sözlerini kaydetti.

Nadella paylaşımında şu sözleri kaydetti:

"OpenAI ile ortaklığımıza bağlı kalmaya devam ediyoruz ve ürün yol haritamıza, Microsoft Ignite'ta duyurduğumuz her şeyle yenilik yapmaya devam edeceğiz ve müşterilerimizi ve iş ortaklarımızı desteklemeyi sürdürme konusunda kendimize güveniyoruz. Emmett Shear ve OAI'nin yeni liderlik ekibini tanımayı ve onlarla birlikte çalışmayı dört gözle bekliyoruz. Sam Altman ve Greg Brockman'ın meslektaşlarıyla birlikte yeni bir gelişmiş yapay zeka araştırma ekibine liderlik etmek üzere Microsoft'a katılacakları haberini paylaşmaktan büyük heyecan duyuyoruz. Onlara başarıları için gereken kaynakları sağlamak üzere hızla harekete geçmeyi dört gözle bekliyoruz"

Twitch'in eski CEO'su OpenAI'ın yeni CEO'su

OpenAI yönetim kurulu ayrıca Murati'yi görevden alarak video oyun yayın sitesi Twitch'in eski CEO'su Emmett Shear'ı geçici CEO olarak atadı.

OpenAI çalışanları olmadan bir hiç

Bazı OpenAI personeli, Altman'ın OpenAI'ye dönmeyeceği haberinin ardından nasıl bir yol izleyeceklerini tartışmak için bütün gece uyumadı. Birçok personel Altman'ın kovulmasıyla ilgili iletişim eksikliği nedeniyle hayal kırıklığına uğradı. Düzinelerce çalışan dün gece X'te "OpenAI, çalışanları olmadan bir hiçtir" yazarak Altman'a katılma isteklerinin sinyalini verdi.

OpenAI çalışanları, mektuplarında yönetimi Altman'ın bulunduğu Microsoft'a katılmakla tehdit ediyor ve "Microsoft, katılmayı seçmemiz halinde bu yeni iştirakte tüm OpenAI çalışanları için pozisyonlar olduğu konusunda bize güvence verdi" diye not düşüyor.

Altman'ın kovulma nedeni havada kaldı

Altman'ın görevden alınmasının kesin nedeni şirket içindeki pek çok kişi için bile belirsizliğini koruyor. Mektupta yönetim kuruluna gönderilen mesajda, "İddialarınızla ilgili spesifik gerçeklere ilişkin birçok talebe rağmen, hiçbir yazılı kanıt sunmadınız" deniyor.

Mektupta Ilya Sutskever, Adam D'Angelo, Helen Toner ve Tasha McCauley'den oluşan mevcut yönetim kurulunun istifası istenirken, Bret Taylor ve Will Hurd adlı iki yeni bağımsız lider yönetim kurulu üyesinin atanması talep ediliyor. Taylor, Altman ile yakın bağları olan bir teknoloji endüstrisi emektarı; Hurd ise daha önce OpenAI yönetim kurulunda görev yapmış bir politikacı.

Microsoft OpenAI'ın tamamını satın alabilir

Mektup OpenAI'nin neredeyse tüm personelini kaybetmesi ve Microsoft'un şirketin tamamını satın alması ihtimalini gündeme getiriyor. Wall Street Journal'a göre OpenAI'nin toplam personel sayısı 770 civarında.

İşte OpenAI çalışanlarının yazdığı o mektup:

"OpenAI Yönetim Kurulu'na,

OpenAI dünyanın önde gelen yapay zeka şirketidir. OpenAI çalışanları olarak bizler, en iyi modelleri geliştirdik ve bu alanı yeni sınırlara taşıdık. Yapay zeka güvenliği ve yönetişimi konusundaki çalışmalarımız küresel normları şekillendiriyor. İnşa ettiğimiz ürünler dünya çapında milyonlarca insan tarafından kullanılıyor. Şimdiye kadar, çalıştığımız ve değer verdiğimiz şirket hiç bu kadar güçlü bir konumda olmamıştı.

Sam Altman'ın işine son verdiğiniz ve Greg Brockman'ı yönetim kurulundan çıkardığınız süreç, tüm bu çalışmaları tehlikeye atmış ve misyonumuzu ve şirketimizi baltalamıştır. Davranışlarınız OpenAI'yi denetleme yeterliliğine sahip olmadığınızı açıkça ortaya koymuştur.

Hepimiz beklenmedik bir şekilde kararınızı öğrendiğimizde, OpenAI liderlik ekibi şirketi istikrara kavuşturmak için hızla harekete geçti. Endişelerinizi dikkatle dinlediler ve sizinle her zeminde işbirliği yapmaya çalıştılar. İddialarınızla ilgili spesifik kanıtlar için birçok talepte bulunmanıza rağmen, hiçbir zaman yazılı kanıt sunmadınız. Ayrıca görevlerinizi yerine getiremeyeceğinizi ve kötü niyetle pazarlık yaptığınızı giderek daha iyi anladılar.

Liderlik ekibi, ileriye dönük en istikrarlı yolun istifa etmenizden ve şirketi istikrar içinde ileriye götürebilecek nitelikli bir yönetim kurulu oluşturmanızdan geçtiğini söyledi.

Liderlik, karşılıklı olarak kabul edilebilir bir sonuç bulmak için sizinle gece gündüz çalıştı. Ancak ilk kararınızdan sonraki iki gün içinde, şirketin çıkarlarına aykırı olarak geçici CEO Mira Murati'yi tekrar değiştirdiniz. Ayrıca liderlik ekibine şirketin yok edilmesine izin vermenin "misyonla tutarlı olacağını" bildirdiniz.

Eylemleriniz OpenAI'yi yönetmekten aciz olduğunuzu açıkça ortaya koymuştur. Misyonumuz ve çalışanlarımız için yetkinlik, muhakeme ve özenden yoksun kişiler için değildir ve bu kişilerle çalışamayız. Aşağıda imzası bulunan bizler, OpenAI'den istifa etmeyi ve Sam Altman ve Greg Brockman tarafından yönetilen yeni duyurulan Microsoft iştirakine katılmayı seçebiliriz. Microsoft, katılmayı seçmemiz halinde bu yeni iştirakte tüm OpenAI çalışanları için pozisyonlar olduğu konusunda bize güvence verdi. Mevcut tüm yönetim kurulu üyeleri istifa etmezse ve yönetim kurulu Bret Taylor ve Will Hurd gibi iki yeni lider bağımsız yönetici atayıp Sam Altman ve Greg Brockman'ı yeniden göreve getirmezse, bu adımı yakın zamanda atacağız"