Zelenskiy: Rusya'nın özgüveninin kaynağı petrol

Zelenskiy Rusya’nın savaş gücünü petrolden aldığını bir kez daha dile getirdi. Rus kömürüne uygulanan yasak sonrası bir sonraki adımın Rus petrolü olması gerektiğini söylüyor

Alan Yuhas / The New York Times

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy cumartesi gecesi tekrar Rus petrol ve gazını hedef alan yaptırımların uygulanması çağrısında bulundu. Kremlin’in enerji ihracatından sağladığı zenginliği savaşta kullandığını ve petrolden gelen paranın “cezasızlık duygularını” sürdürdüğünü söyledi.

Zelenskiy petrol ambargosunun ilk adım olması gerektiğini söyleyerek Rusya'nın nakit akışına "daha acı verici kısıtlamalar" getirilmesini istedi.

“Rusların özgüveninin kaynağı petrol”

''Avrupa Birliği, ABD ve diğer ülkeler Rus hükümetine, bankalara ve varlıklı insanlara ağır yaptırımlar uyguladı. Ancak Rus enerjisine bağımlı Avrupa ülkeleri petrol ithalatını durdurmakta direndi.''

Zelenskiy bu sözleri, İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın ziyaretini de içeren bir diplomasi görüşmesinde söyledi. Ukrayna cumhurbaşkanı cumartesi gecesi Rusya'nın gaz endüstrisi konusundaki talebini yineledi.

Zelenskiy "Rusya hala yanılsamalar içinde yaşamayı, topraklarımıza yeni askeri güçler ve yeni teçhizat getirmeyi göze alabiliyor. Petrol Rus özgüveninin iki kaynağından biri, bu onların cezasızlık duygusu” diye konuştu. 

Almanya Rus enerjisine bağımlı

Avrupalı liderler bu hafta Rus kömürüne uygulayacakları yasağı onadı. Ancak Rus kömürü alternatifi en kolay olan ithal enerji kaynağı. Öte yandan, Avrupa'nın en büyük ekonomisi olan Almanya, blokta Rus enerjisine en bağımlı devletlerden biri. Rus enerjisi her iki Alman evinden birini doğal gaz ile ısıtıyor ve Almanya'nın ihracat endüstrisinin çoğuna güç sağlıyor. 

Almanya Şansölyesi Olaf Scholz geçtiğimiz hafta Johnson ile bir araya geldi. Johnson görüşmede mevkidaşını Rus petrolünden uzaklaşmaya çağırdı. Scholz ise cuma günü yaptığı açıklamada "Elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. Çok şey yapıyoruz" dedi ve diğer ülkelerden gaz ithal etmek için gerekli altyapıyı kurmanın büyük yatırımlar gerektireceği uyarısında bulundu. 

Boris Johnson Zelenskiy’le görüştü

Boris Johnson, Ukrayna'nın başkenti Kiev'de Zelenskiy ile bir araya geldi. Zelenskiy Rusya'ya karşı yeni yaptırımları görüştüklerini söyledi ancak bunları açıklamadı.

Ukrayna'ya verilen desteğin, bütün Avrupa'nın savunması anlamına geldiğini söyledi.

Zelenskiy “Rus saldırganlığı, yalnızca Ukrayna’daki özgürlüğün ve yaşamın yok edilmesini amaçlamıyor. Bütün Avrupa projesi Rusya için bir hedef" diye konuştu. 

© 2022 The New York Times Company

Hangi banka emekliye ne kadar promosyon veriyor? Bugün başlıyor: Hangi banka emekliye ne kadar promosyon verecek? Sigaraya bu kez indirim geldi 500 bin liranın aylık getirisi ne kadar? Oscar’ın en büyük hayal kırıklığı Önce çıplak çıktı sonra toga giydi