Hareketsiz çocukların erken kalp hastalığına yakalanma olasılığı daha yüksek

İngiltere'de yapılan yeni bir araştırma hareketsiz çocukların kardiyovasküler hastalık tehlikesinin arttığını ve erken kalp hasarı yaşama risklerinin yüksek olduğunu ortaya çıkardı. Ancak hafif bir fiziksel aktivite riski tersine çevirebilir

European Journal of Preventive Cardiology dergisinde yayınlanan araştırma için Bristol ve Exeter Üniversiteleri, Doğu Finlandiya Üniversitesi ile işbirliği yaptı. Çalışmaya Bristol Üniversitesi'nin "90'ların Çocukları" grubundan 11 ila 24 yaşları arasındayken takip edilen 1.682 kişi katıldı. Bulgulara göre, çocukluktan itibaren oturarak geçirilen sürenin artması, ilerleyen kalp büyümesine neden oluyor. Sol ventrikül hipertrofisi, kalp kütlesinde ve boyutunda aşırı bir artış anlamına gelir. Bu durumun yetişkinlerde kalp krizi, inme ve erken ölüm riskini artırdığı biliniyor. Ancak bilim insanları, köpek gezdirmek ya da bisikletle alışverişe gitmek gibi hafif fiziksel aktivitelerin bu riski tersine çevirebileceğini söylüyor.

Katılımcılar çalışmanın başlangıcında günde ortalama altı saatlerini hareketsiz aktivitelerde geçirirken, bu süre genç yetişkinlik döneminde günde dokuz saate çıktı. Oturarak geçirilen süredeki artış, ilerleyen kalp büyümesi ile ilişkilendirildi ve ergenlikten genç yetişkinliğe kadar yedi yıllık bir büyüme döneminde kalp kütlesindeki toplam artışa yüzde 40 katkıda bulundu.

Oturma süresi arttıkça kalp kütlesi de artıyor

Bulgulara göre, obezite ya da yüksek tansiyondan bağımsız olarak, oturarak geçirilen zaman arttıkça kalp kütlesi de artıyor. Ancak bilim insanları, günde ortalama üç ila dört saat hafif fiziksel aktivitenin kalp kütlesindeki artışı yüzde 49 oranında azalttığını söylüyor. Buna ek olarak, daha yüksek fiziksel aktivite daha iyi kalp fonksiyonuyla da ilişkilendirildi. Araştırma ekibine göre, orta ila şiddetli fiziksel aktivite yapmak kalp boyutunu yüzde 5 oranında hafifçe artırma belirtileri göstermiştir ki bu büyük ölçüde fizyolojiktir.

Hafif egzersiz etkileri tersine çeviriyor

Aynı katılımcıları içeren önceki çalışmalar, oturarak geçirilen zamanı artan inflamasyon, yüksek insülin, obezite, dislipidemi ve arteriyel sertlik ile ilişkilendirdi. Ancak hafif egzersiz, gençken oturarak geçirilen çok fazla zamanın zararlı etkilerini azaltmanın "etkili" bir yolu olarak ortaya çıktı. Bununla birlikte, daha önce yapılan hiçbir çalışmada çocukluktan itibaren uzun süreli hafif egzersizin kalp kütlesindeki artışı tersine çevirme potansiyeline sahip olup olmadığı incelenmedi.

Son çalışmada yer alan katılımcılar 11, 15 ve 24 yaşlarında bellerine ivmeölçer cihazları taktı ve 17 ve 24 yaşlarında kalp yapısı ve işlevine ilişkin ekokardiyografi ölçümleri yaptırdılar. Açlık kan örnekleri de "iyi" ve "kötü" kolesterolün yanı sıra glikoz, insülin ve diğer sağlık göstergeleri için tekrar tekrar ölçüldü. Kan basıncı, kalp atış hızı ve ailede kardiyovasküler hastalık öyküsünün yanı sıra çift enerjili X-ışını absorpsiyometrisi ile ölçülen yağ kütlesi ve yağsız kütle de hesaba katıldı.

Hareketsizliğe karşı panzehir

Doğu Finlandiya Üniversitesi'nden Prof. Andrew Agbaje "Çocukluk çağındaki hareketsizliğin ciddiye alınması gereken bir sağlık tehdidi olduğuna dair kanıtlar giderek artıyor" dedi ve şunları ekledi:
Hafif egzersizler hareketsizliğe karşı etkili bir panzehirdir. Günde üç ila dört saat yapmak kolaydır. Açık hava oyunları, oyun parkında oynamak, köpek gezdirmek, ebeveynlerin ayak işlerini yapmak, alışveriş merkezine ya da okula yürüyerek ya da bisikletle gitmek, parkta yürüyüş yapmak, ormanda oynamak, bahçeyle uğraşmak, gündelik basketbol, futbol, floorball, golf, frizbi ve benzeri aktiviteler hafif egzersizlere örnek olarak verilebilir. Daha iyi bir kardiyovasküler sağlık için çocukları ve ergenleri her gün hafif egzersiz yapmaya teşvik edebiliriz.

Hangi banka emekliye ne kadar promosyon veriyor? Bugün başlıyor: Hangi banka emekliye ne kadar promosyon verecek? Sigaraya bu kez indirim geldi 500 bin liranın aylık getirisi ne kadar? İsrailli bakandan Türkiye tepkisi Murat Ülker Patiswiss krizini değerlendirdi