Spor salonuna gitmek şart değil: Kısa süreli yoğun aktiviteler erken ölüm riskini azaltıyor

Yapılan yeni bir araştırmaya göre evcil hayvanınızla oynamaktan tutun, birikmiş ev işlerini halletmek bile erken ölüm riskini ciddi derecede azaltıyor. Sidney Üniversitesi'nde yapılan araştırmaya göre gün içinde yapılan birkaç dakikalık aktiviteler bile erken ölüm riskini yüzde 39 düşürüyor

Yeni araştırmaya göre ömrü uzatmanın tek yolu düzenli antrenman değil. Sidney Üniversitesi bünyesinde bulunan bilim insanları, orta yaş grubundaki yetişkinler üzerinde yaptığı araştırmada, günde 3 defa yapılan kısa ve yoğun aktivitenin bu yaş grubunda erken ölüm riskini yüzde 39 kadar düşürdüğünü tespit etti.

"Poşet taşımak bile egzersiz"

Araştırmanın önemli isimlerinden biri olan Londra Üniversitesi Akademisi spor ve egzersiz bölüm profesörü Mark Hamer’a göre farkında olmadan yaptığımız egzersizlerin bile sağlığımıza yararı, tahmin ettiğimizden çok daha fazla. “Çocuğunuzla oynamak, otobüsün peşinden koşmak hatta alışveriş sonrası poşetleri evinize taşımak bile kısa ama yoğun egzersizden sayılıyor” diyen Hamer, günlük hayatın koşuşturmalarının sağlığa yararlı olduğunu böylece bir kez daha vurguladı.

25 bin katılımcı incelendi

Araştırma için toplam 500 bin kişinin hayat tarzlarını ve kişisel sağlıklarının karşılaştırıldığı UK BioBank veri tabanını kullandıklarını açıklayan ekip, aradıkları standartlara uyan 25 bin katılımcıya yoğunlaştıklarını söyledi. Ortalama yaşı 61.8 olan bu grup, sağlık bilgilerinin yakından takibi için 1 haftalık süre boyunca günlük aktivitelerini inceleyen bir takip cihazıyla günlük yaşamlarını sürdürdü.

Araştırmada kullanılmak için seçilen katılımcılarda aradıkları en önemli kıstasın düzenli spor yapmamaları olduğunu belirten ekip, grubun yüzde 89’unun günlük hayatlarında en uzun 1-2 dakika sürecek şekilde de olsa yoğun ve kısa süreli aktivite faaliyetinde bulunduğunu gözlemledi. Sonrasında 7 yıl süren takip sonucunda bu 25 bin kişilik grupta toplam ölüm sayısının 852 olduğunu açıkladı.

Yüzde 48'e kadar çıkıyor

Uzun süreli sigara kullanımı, cinsiyet, yaş gibi ölçütlerin göz önünde bulundurulduğu araştırmanın sonucunda, günlük sadece 3 defa 1’er dakikalık yoğun aktivite faaliyeti gösteren katılımcıların erken ölüm riskinin yüzde 39 daha az olduğu, günlük ortalama 11 kez bu faaliyette bulunanlarda ise bu oranın yüzde 48’a kadar çıktığı bilgisi paylaşıldı. 

Kalp problemleri yaşayan katılımcılarda bile bu yüzdelerin değişmediğini vurgulayan Mark Hamer, bu bulguların onu oldukça mutlu ettiğini, erken ölüm riskinin azaltılmasında günlük yoğun aktivitenin önemini halka sunmaktaki memnuniyetini, "Ne olursa olsun, aktif olsun mesajı halk sağlığı için çok önemli, gördüğümüz üzere sağlıklı bir yaşama ulaşmanın tek yolu spor salonlarına üye olmaktan geçmiyor" sözleriyle dile getirdi. 

Hangi banka emekliye ne kadar promosyon veriyor? Bugün başlıyor: Hangi banka emekliye ne kadar promosyon verecek? Sigaraya bu kez indirim geldi 500 bin liranın aylık getirisi ne kadar? Oscar’ın en büyük hayal kırıklığı Önce çıplak çıktı sonra toga giydi