Eurovision 2022’de yarışacak finalistler kimler? (Yakın plan)

Eurovision 2022'nin büyük finalinde yarışacak ülkeler belirlendi. İkinci yarı finalde 10 ülkenin daha seçilmesiyle birlikte 25 ülke adını finale yazdırdı. Cumartesi gecesi tüm dünyanın gözü onların üstünde olacak; 66. Eurovision Şarkı Yarışması finalistlerini yakından tanıyalım…

Bu yıl, geçen senenin kazananı İtalya’nın ev sahipliği yaptığı Eurovision 2022’de büyük finalde yarışacak 25 ülke belli oldu. Büyük beş olarak bilinen İngiltere, Fransa, Almanya ve İspanya dışında yapılan iki yarı finalde 10’ar ülke oylamayla seçildi.

14 Mayıs gecesi yapılacak büyük final öncesi finalistleri yakından tanıyalım…

Belçika

Jérémie Makiese - Miss You

Miss You adlı şarkıyla Belçika’yı temsil eden Jérémie Makiese, The Voice Belçika 2021 birincisi. Makiese’nin yeteneği her ikisi de müzikal bir geçmişe sahip olan ebeveynler tarafından küçük yaşta keşfedildi. 21 yaşındaki şarkıcının müzik kariyeri profesyonel bir futbolcu olma hayaliyle paralel ilerliyor. Yetenekli bir kaleci olan şarkıcı, kısa süre önce Excelsior Virton FC’de oynamak için sözleşme imzaladı.

Çekya

Instagram: @we.are.domi

We Are Domi - Lights Off

2016 yılında Leeds Müzik Okulu’nda bir proje için bir araya gelen Dominika, Benjamin ve Casper’ın tek seferlik diye kurduğu grup yaratıcı bir birlikteliğe dönüştü. Proje sona erdikten sonra, Prag'a taşınan, 3 arkadaş We Are Domi adıyla müzik kariyerlerine başladı. Bugüne kadar 6 single yayınlayan grup genellikle indie ve elektro-pop türünde şarkılar yapıyor. 

Azerbaycan

Nadir Rustamli - Fade To Black

Azerbaycan’ın bu yıl ki temsilcisi Nadir Rustamli, ülkesinde hatırı sayılır bir üne sahip. Rustamli’nin müzik yolculuğu daha çocukken başladı. Çocukken 7 yıl piyano derlesi alan Rustamli, müzik kolunda eğitim aldı ve üniversitedeyken vokalistlik yapmaya başladı.

Polonya

Ochman - River

Polonya’yı temsil eden Ochman da The Voice Polonya birincisi. ABD, Massachusetts’te doğan Ochman yıllardır Polonya’da yaşıyor. The Voice'daki zaferinden sonra, şarkıcı ilk single'ı Światłocienie'yi yayınladı. Şarkı, yalnızca ilk haftasında Spotify'da 300 binden fazla dinlenmeye ulaşarak harika bir başlangıç ​​yaptı. Bu başarının ardından Ochmasn, Kasım 2021'de kendi adını taşıyan ilk albümünü yayınladı.

Finlandiya

Instagram: @therasmusofficial

The Rasmus - Jezebel

Yaklaşık 30 yıldır birlikte olan The Rasmus, Finlandiya'nın uluslararası alanda en başarılı gruplarından biri. Grubun en büyük hiti olan In the Shadows, Spotify kurulmadan yıllar önce çıkmış olmasına rağmen platformda 100 milyondan fazla dinlendi. Grubun kartviziti haline gelen bu mega hitten sonra The Rasmus, birçok platin albüm çıkardı, ve çok sayıda ödül kazandı. 

Avustralya

Sheldon Riley - Not The Same

Avustralya’yı temsil eden Sheldon Riley, performanslarında kullandığı güçlü görsellerle eleştirmenlerin beğenisini topluyor. 23 yaşındaki şarkıcı, şubat 2022’de Eurovision - Australia Decides yarışmasını kazandı. Ayrıca Riley, The X Factor Avustralya, The Voice Avustralya hatta America’s Got Talent’a da katıldı.

İsveç

Cornelia Jakobs - Hold Me Closer

Şarkıcı ve söz yazarı Cornelia ülkesindeki Medifestivalen adlı yarışmayı kazanarak Eurovision’a katılma şansı yakaladı. Jacobs, kariyerine 2010 yılında Love Generation adlı bir kız grubunun üyesi olarak başladı. Üç single çıkardıktan sonra grup dağılınca Cornelia 2018 yılında kariyerine solo devam etmeye karar verdi. 

Romanya

WRS - Llámame

Romanya’yı temsil eden 29 yaşındaki WSR’nin gerçek adı Andrei-Ionuț Ursu. Ursu kariyerine dansçı olarak başladı. Inna gibi Rumen pop ikonlarıyla sahnede performans sergileme şansı yakaladı.  2015’te kısa süreliğine SHOT adlı bir gruba katılan Ursu daha sonra solo kariyerini geliştirmek için Londra’ya taşındı. Ursu, şimdiye kadar 10 singli yayınladı ve şu anda ilk EP’si Mandala üzerinde çalışıyor. 

Sırbistan

Instagram: @konstrakta

Konstrakta - In Corpore Sano

Konstrakta, Sırp şarkıcı ve söz yazarı Ana Đurić'in takma adıdır. Konstrakta kariyerine Zemlja Gruva adlı bir grupta başladı. Grup, Amy Winehouse’un 2011’de Belgrad’da verdiği son konserinde açılış sanatçısı olma şansı elde etti. Kariyerine solo olarak devam eden Konstrakt’nın In Corpore Sano adlı şarkısı, bazıları tarafından Sırp sağlık sisteminin bir eleştirisi ve ulaşılamaz güzellik standartlarına yönelik bir hiciv olarak yorumlandı.

Estonya

Stefan - Hope

Estonya’yı temsil eden Stefan son yıllarda ülkesindeki radyolarda öne çıkan bir şarkıcı ve söz yazarı. 24 yaşındaki müzisyen en büyük çıkışını 2018’de, ülkesinde Eurovision seçimlerinin yapıldığı yarışmada Walk With Me şarkısıyla yaptı. 2020 yılında ülkesindeki The Masked Singer’da yarışan şarkıcı, Kroonika dergisi tarafından ülkenin en seksi adamı seçildi.

İsviçre

Instagram: @marius.bear

Marius Bear - Boys Do Cry

İsviçre’yi 29 yaşındaki Marius Bear, Boys Do Cry adlı şarkıyla temsil ediyor. 2016 yılında Bear, Almanya ve İsviçre’yi sokak müzisyeni olarak gezmek için inşaat makineleri tamircisi olma planından vazgeçti. Bir festivalde onu New York’a davet eden ünlü bir yapımcıyla tanışan Bear’ın yıldızı parladı. Bear 2017 yılında da Londra’da BIMM Enstitüsü’nde müzik prodüksiyonu eğitimi aldı. Pop şarkıcısının 2019’da çıkardığı Not Loud Enough albümü İsviçre listelerinde ilk 20’ye kadar yükseldi.

Ermenistan

Rosa Linn - Snap

Snap adlı şarkıyla Ermenistan’ı temsil eden Rosa Linn, en genç yarışmacılardan biri. 21 yaşında olan Rosa Linn, Ermenistan’ın Vanadzor şehrinde büyüdü.

İzlanda

Instagram: @systur_siggabetaelin

Systur - með hækkandi sól

İzlanda’yı temsil eden Systur grubu Sigga, Beta ve Elín adlı üç kız kardeşten oluşuyor. Kızlar daha önce büyükanneleri Sísí Ey'in adını taşıyan bir grup kurdular. Bu grup Ain't Got Who şarkısıyla İzlanda'da büyük bir başarı elde etti. Babaları Eythor, 1983'te Garden Party şarkısıyla Birleşik Krallık'ta 17 numaraya ulaşan efsanevi caz-funk grubu Mezzoforte'nin bir üyesiydi. Anneleri de şarkıcı olan gruba erkek kardeşleri Eythor da sahnede bateri çalarak kardeşlerine eşlik ediyor.

Litvanya

Monika Liu - Sentimentai

Litvanya’yı temsil eden Monika Liu, caz eğitimi aldığı Klaipėda Üniversitesi'nden mezun olduktan sonra dünyayı gezdi. Massachusetts ve Londra’da da eğitim alan Monika, Vilnius’a yerleşti. 34 yaşındaki şarkıcı 2015 yılından beri üç albüm ve birçok single çıkardı. Ülkesinde oldukça ünlü olan Monika, Litvanya’nın en büyük iki yetenek şovu olan The Voice ve The Masked Singer’a davet edildi. Uzun yıllardır Eurovision sahnesine çıkmayı planlayan sanatçı, Londra’da yazıp bestenilen Sentimentai şarkısıyla büyük finalde yarışacak.

Portekiz

Instagram: @maro.musica

Maro - Saudade saudade

Portekiz’i temsil eden Maro, 2017 yılında Berkle Müzik Okulu’ndan mezun oldu. 27 yaşındaki şarkıcı okuldan sonra Los Angeles’a taşınmaya karar verdi. Los Angeles’taki ilk yılında genç şarkıcı kendi yazıp bestelediği altı şarkıdan oluşan bir albüm çıkardı. Maro, aynı dönemde Instagram’da Grammy ödüllü Jacob Collier'in dikkatini çekti. Collier, onu turne grubuna vokalist olarak katılmaya davet etti.

İtalya’da sanatçıya sahnede beş yardımcı şarkıcı eşlik ediyor. Maro yarışma için ekibine Beatriz Fonseca, Beatriz Pessoa ve onunla Portekiz ulusal finalinde sahne alan Carolina Leite'yi davet etti.

Norveç

Subwoolfer - Give that wolf a banana

Bu yıl Norveç’i elekronik müzik grubu Subwoolfer temsil ediyor. Melodi Grand Prix 2022’de birinci olan grup Keith ve Jim’den oluşuyor.

Yunanistan

Instagram: @amandatenfjord

Amanda Georgiadi Tenfjord - Die together

Yunanistan’ı temsil eden Amanda Georgiadi Tenfjord, eleştirmenlerce beğenilen uluslararası bir şarkıcı ve söz yazarı. Hayatının ilk yıllarını Yunanistan’da yaşayarak geçiren Tenfjord, daha sonra ailesiyle birlikte Norveç'e taşındı ve burada ünlü Nordik şarkıcı Sigrid ile aynı sınıfta okudu. Tenfjord’un, The Fader ve NME gibi yayınlar tarafından övülen şarkıları, Netflix’in Spinnig Out ve NRK ve BBC3 ortak yapımı Nudes dizilerinde yer alarak dünya çapında ün elde etti. Aynı zamanda tıp okuyan Tenfjord, müzik yapmadığı zamanlarda Covid-19 hastaları için hastanede çalışıyor.

Ukrayna

Instagram: @kalush.official

Kalush Orchestra - Stefania

Bu yılın favorisi olarak görülen Ukrayna’yı Kalush Orchestra adlı bir hip hop grubu temsil ediyor. İsmini Ukrayna’nın Kalush şehrinden alan grup  Oleh Psiuk, Ihor Didenchuk, ve DJ MC Kilimmen’dan oluşuyor. Grup üyelerinden Ihor daha önce diğer grubu Go_A ile Eurovision’a katılmıştı.

Moldova

Zdob şi Zdub & Advahov Brothers - Trenuleţul

Moldava’yı temsil eden Zdob şi Zdub akılda kalıcı şarkılarıyla olduğu kadar canlı şovlarıyla da ün salmış bir grup. 1994 yılından beri aktif olan grup bu süreçte 10 albüm çıkardı ve sayısız tur ve festivale katıldı. Grup 1994'ten beri var, neredeyse sürekli bir konser, tur ve festival programı programıyla zanaatlarını geliştiriyor ve bu süreçte 10 albüm çıkarmayı başarıyor.

Hollanda

S10 - De Diepte

Rapçi ve söz yazarı Stein, S10 takma adını kullanıyor. Henüz 21 yaşında olan sanatçı, eleştirmenlerin sevgisini de kazanarak ülkesinde kendine sadık bir hayran kitlesi edindi. S10, 2016 yılında çıkardığı ilk mini albümü Antipsychotica’daki tüm şarkıları kendi yazıp besteledi. Kulaktan kulağa yayınlan yeteneği daha 17 yaşındayken büyük müzik anlaşmaları yapmasına fırsat verdi. Milyonlarca dinlenen S10, Hollanda’nın en büyük sanatçılarıyla işbirlikleri yaptı.

Büyük beş

İtalya

Mahmood & BLANCO - Brividi

İtalya'nın en popüler genç sanatçılarından Mahmood ve BLANCO, ev sahibi ülkeyi Torino'da temsil edecek. Geçen yılın birincisi Måneskin gibi Mahmood’da X Factor İtalya’da ün kazandı. Milanlı müzisyen daha sonra birçok single ve bir albüm yayınladı. 2019 yılında da Eurovision’a katılan Mahmood, Sodi şarkısıyla ikinci olmuştu. 

Mahmood’a sahnede eşlik eden Blanco ise kariyerinde oldukça başarılı adımlar atan bir rapçi. 2021’de çıkardığı signle Mi Fai Impazzire, 8 hafta boyunca İtalya listerlerinin zirvesinde yer aldı.

Fransa

Alvan & Ahez - Fulenn

Alvan farklı müzik türlerini bir araya getirmeyi seven ve bestelerinde geleneksel ilahiler de kullanan Fransız bir şarkıcı. Ahez ise Marine, Sterenn ve Streen’den oluşan kendi ana dilleri olan Bretonca'da yazıp şarkı söyleyerek bölgesel miraslarını müzik aracılığıyla sergilemeyi amaçlayan geleneksel bir vokal grubu. Yarışmaya birlikte katılan Alvan & Ahez geleneğin geçmişte kalmış bir şey olmadığını göstermek istediklerini söylediler.

Almanya

Instagram: @_malikharris_

Malik Harris - Rockstars

Alman-Amerikalı şarkıcı ve rapçi Malik, on yılı aşkın bir süredir gitarıyla şarkılar yazıyor. Harris çok müzikal bir aileden geliyor; büyükbabası opera sanatçısı, büyükannesi piyanistti ve birkaç enstrüman çalabilen babası da çello dersleri veriyor.

İngiltere

Sam Ryder - Space man

İngiltere’yi temsil eden Sam Ryder, sosyal medya sayesinde popülerliği hızla artan bir şarkıcı. TikTok’ta 12 milyondan fazla takipçisi olan şarkıcı platformda ülkesinde en çok takip edilen müzisyen.  Corona virüs pandemisi sırasında Ryder, şu an ünlü olan birçok cover videoları yükledi. Justin Bieber, Sia, Alicia Keys gibi ünlü isimlerin şarkılarını yorumlayan şarkıcı, hayranlarının hızlıca dikkatini çekti. Bu ünün ardından Parlophone Records ile anlaşma imzalayan müzisyen ilk EP’si The Sun’s Gonna Rise’ı yayınladı.

İspanya

Instagram: @chanelterrero

Chanel Terrero - SloMo

Havana’da dünyaya gelen Chanel Terrero dansçı, şarkıcı ve aynı zamanda aktris. The Lion King, Flashdance, The Bodyguard ve Mamma Mia yapımlarında rol alan şarkıcı, on yılı aşkın bir müzikal tiyatro deneyimine sahip.. Ayrıca 2010 MTV Avrupa Müzik Ödülleri'nde Shakira ile sahnede dans etti.

Chanel, Águila Roja, El Continental ve El Secreto de Puente Viejo dahil olmak üzere İspanyol televizyonunda sayısız dizide rol aldı. Chanel’in Eurovision şarkısı SloMo, sanatçının ilk single. Şarkı, Madonna, Black Eyed Peas, Britney Spears, Ricky Martin, Mariah Carey ve Nicki Minaj gibi isimlerle işbirliği yapmış şarkı yazarlarından oluşan bir ekip tarafından bestelendi.

Hangi banka emekliye ne kadar promosyon veriyor? Bugün başlıyor: Hangi banka emekliye ne kadar promosyon verecek? Sigaraya bu kez indirim geldi 500 bin liranın aylık getirisi ne kadar? Oscar’ın en büyük hayal kırıklığı Önce çıplak çıktı sonra toga giydi