Monsterland Müze Gazhane’yi karıştırdı!

İstanbul Kadıköy’de bulunan Müze Gazhane duvarındaki görsel sosyal medyada tartışmalara yol açtı. Tepki alan İBB karikatür festivali kapsamındaki eserlerin seçiminde etkisi olmadığını açıkladı. Mosterland adı verilen eserin Ersin Karabulut tarafından Fransız bir dergi için çizildiği ortaya çıktı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından geçtiğimiz yıl Kadiköy’de açılan Müze Gazhane'de sergilenen bir çizim sosyal medyada tartışma konusu oldu. Cumhurbaşkanı Danışmanı İsmail Cesur, sosyal medyadan "Bu sözüm ona sanat eseri için kim izin verdi?" diyerek İBB’yi eleştirdi. 

Ardından AK Parti İstanbul Milletvekili Rümeysa Kadak ise tepkilere neden olan görselin kaldırıldığını sosyal medya hesabından duyurdu. Kadak, yaptığı açıklamada "Kamuya açık, çocukların da girdiği alanda sergilenen malum rezil çizim bugüne kadar Müze Gazhane'deydi. Az önce yerinde kontrol ettik, "tepkiler üzerine" çizimi kaldırmışlar. Darısı kirli zihniyetlerinin başına…" dedi. 

Pikselleşme nedeniyle kaldırıldı

Özellikle sosyal medya üzerinde tartışmalar devam ederken İBB, Gazhane Müze’deki görselin kendileri ile ilgisi olmadığını, 19-22 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecek Cartoon İstanbul Karikatür ve Mizah Festivali’ne Gazhane’nin ev sahipliğini yaptığını ancak eserleri festivali organize edenlerin seçtiğini açıkladı.

 

Festivalin organizasyon ekibi de görselin İBB ile ilgisi olmadığını söyleyerek şu bilgileri paylaştılar: “Festival alanına birçok çizim geliyor, hepsi deneniyor ancak İBB içeriğe karışmıyor. Zira görselin kağıtta duruşu ile duvardaki çıkışı arasında farklar olabiliyor. Söz konusu görsel de tepki çektiği için değil, pikselleşme nedeniyle oluşan görüntü sorunu nedeniyle kaldırıldı.”

“İnsanların gitmekten vazgeçmesini istemiyorum”

Tartışmalara konu olan görsel ise çizer Ersin Karabulut’a ait. Karabulut görseli 3 yıl önce Fransız bir derginin Korku özel sayısı için çizdiğini söyledi: “Türkiye’de Uykusuz tarafından çıkan yeni yol ekinde de yayınlandı. Son olarak monsterland ismiyle bir NFT haline getirdik"

Ersin Karabulut sosyal medyadan gelen tepkilerle ilgili yorum yapmak istemediğini söyledi: “Festivalin iyi geçmesini istiyorum. İlk defa Türkiye’de bu büyüklükte bir çizgi festivali düzenleniyor. Bu yüzden de konunun büyüyerek festivale gidecek insanların gitmekten vazgeçmesine sebep olmasını istemiyorum. Bu ülkede bazen böyle şeyler oluyor"

Ünlü çizerler bir arada

19-22 Mayıs tarihleri arasında düzenlenecek Cartoon Fest’te Türkiye’nin tanınmış usta karikatüristleri, mizah yazarları, 30’dan fazla resimli roman yayıncısı aynı çatı altında bir araya geliyor. Aileleri, çocukları ve gençleri çizgi dünyasının içinde bir araya getirecek festival 30 bin metrekare alanda gerçekleştirilecek. Festivalde eserleri yer alacak çizerlerden bazıları ise şöyle: Selçuk Erdem, İrfan Sayar, Bülent Arabacıoğlu, Memo Tembelçizer, Cengiz Üstün, Tuncay Akgün, İpek Özsüslü, Feyhan Güver, Cihan Ceylan, Oky, Sönmez Karakurt, Cem Dinlenmiş, Cem Güventürk, Bahadır Boysal, Serkan Altuniğne, Öznur Kalender, Mesut Ekener, Mahmut Karatoprak, Salih Salı, Gürcan Özkan, Behiç Pek.

Hangi banka emekliye ne kadar promosyon veriyor? Bugün başlıyor: Hangi banka emekliye ne kadar promosyon verecek? Sigaraya bu kez indirim geldi 500 bin liranın aylık getirisi ne kadar? Oscar’ın en büyük hayal kırıklığı Önce çıplak çıktı sonra toga giydi