Sanat müzesi Uffizi'den Fransız moda evi Jean Paul Gaultier’ye dava

İtalya’daki dünyaca ünlü sanat müzesi Uffizi, moda devi Jean Paul Gaultier’ye hazırladığı müze isimli koleksiyonda Botticelli’nin Venüs'ün Doğuşu tablosunu izinsiz kullandığı gerekçesiyle dava açıyor

İtalya’daki dünyaca ünlü sanat müzesi Uffizi, Fransız moda evi Jean Paul Gaultier’ye İtalyan ressam Sandro Botticelli’nin Venüs'ün Doğuşu eserini izin almadan tasarımlarında kullandığı gerekçesiyle dava açıyor. Lüks moda evi Jean Paul Gaultier geçen nisan ayında müze isimli bir koleksiyon hazırlayarak ‘Venüs’ün Doğuşu’nu eşarp, elbise, pantolon ve tişörtlerinde kullandı. Koleksiyonda yer alan ‘Venüs’ün doğuşu elbisesi’ 590 euro, pantolonlar 290 euro, eşarp 160 euro fiyatla satılıyor.

Uffizi Galerisi, eserin izinsiz olarak ve ticari amaçlı kullanımının İtalya’da kültür varlıklarını koruma amaçlı yasaları ihlal ettiğini belirterek moda evine nisan ayında ürünlerin piyasadan çekilmesini istedikleri bir mektup yolladı. Uffizi mektubun dikkate alınmadığı söyleyerek dün yaptığı açıklamada ‘’Ne var ki Nisan ayında Jean Paul Gaultier'ye gönderilen uyarı dikkate alınmadı. Ve şimdi Uffizi yasal yollara başvuruyor: sadece 'gayrimeşru' kıyafetlerin geri çekilmesini değil, aynı zamanda müze lehine tazminat talebini de öngören bir yasal işlem başlatıldı’’ ifadelerine yer verdi. 

Davayı kaybederse moda evinin 100 bin euronun üzerinde tazminat ödeyebileceği belirtilirken moda evi konuyla ilgili henüz bir açıklama yapmadı. 

Hangi banka emekliye ne kadar promosyon veriyor? Bugün başlıyor: Hangi banka emekliye ne kadar promosyon verecek? Sigaraya bu kez indirim geldi 500 bin liranın aylık getirisi ne kadar? Oscar’ın en büyük hayal kırıklığı Önce çıplak çıktı sonra toga giydi