Hafta sonu için İstanbul rehberi

Hafta sonu evde durmak istemeyen tiyatroseverlere Evaristo, pop müzikseverlere Gülşen ve yeni tatlar arayanlar için Frankie Galataport şehirde sizi bekliyor. Daha fazlasını isteyenler için ise çeşitli konser, podcast, mekan ve ekran önerileri...

Gizem Ceren Piri'den kültür-sanat önerileri

Tiyatroseverler için haftanın beklenen oyunları:

  • Ludus Perform'un ilk oyunu olan, devised theater pratiğiyle üretilmiş, fiziksel ve vokal egzersizlerle çalışılmış oyunu Evinizde Kalmış Olmalıydınız, 11 Mayıs'ta ikincikat Kadıköy'de perde açıyor. Hazar Sayar'ın yazıp yönettiği oyunda Didem Oygur, Jiyan Emel Adsiz, Hazal Kalfa Sevin, Ozan Sevin, Pınar Arabacı ve Şükran Çakmak oynuyor.

Tiyatroseverler için haftanın trajedi/ dram konulu oyunlar:

  • Murat Ergür, Özge Sivrikaya ve Arda Yeşillikçi'nin oynadıkları; Murat Buldanlıoğlu'nun yönettiği Kırılma, 11 Mayıs'ta İndependents Club'ta prömiyerini yapıyor. Oyun, bilim insanı Ali ve Melek’in ilişkisini Osman Rauf aracılığıyla gözlemliyor ve sorulmayan soruları sahneye taşıyor.

  • Ayşe Kulin'in sevilen romanı Veda, Nedim Saban imzasıyla tiyatro sahnesinde seyirciyle buluşmaya devam ediyor. Nevra Serezli'nin renkli bir deli saraylı kompozisyonu ile öne çıktığı, Aziz Sarvan, Leyla Feray, Fatih Gülnar, Meral Asiltürk, Alişan Özkan, Zeynep Sevi Yılmaz, Gizemnur Topaloğlu, Gizem Çayhanoğlu'nun oynadıkları Veda, 12 Mayıs'ta Feyziye Mektepleri Vakfı Işık Okulları Nişantaşı M. Benderli Salonu'nda perde açıyor.

MÄMÄBLOOM’un dördüncü edisyonu bu kez İstanbul’da (17 Mayıs)

  • Wellbeing odaklı medya portalı Live To Bloom ve Ayurvedik beslenme ve yaşam uzmanı Mamacey iyi yaşam odaklı etkinlikleri MÄMÄBLOOM’u dördüncü edisyonunu ilk defa İstanbul’da gerçekleştiriyor. Yeniköy Gate 27’de gerçekleşecek etkinlikte iyi yaşam alanında öne çıkan uzmanlar tüm gün sürecek konuşmalar yapacaklar. Bu konuşmaların yanı sıra iki platformun kurucuları Ceylan Sel Sohtorik ve Ceren Ceylan Ertaç moderatörlüğünde paneller düzenlenecek.

Amerikan hastanesin doktorlarından göğüs hastalıkları uzmanı Dr. Elif Altuğ ve Yuvam Dünya’nın kurucusu Kıvılcım Pınar’ın doğadan kopuşun yarattığı sorunları ve doğa ile yeniden bağlantı kurabilmek, iklim krizi ve atılabilecek bireysel adımları tartışırken, Psikolog Acar Baltaş "Hayatın Hakkını Vermek" adlı panelde genel geçer kabulleri sorgulatıp uzun yaşam hakkındaki doğruları ve mutluluğa götüren ilkeleri ele alacak. 9 ila 17 saatleri arasında gerçekleşecek bu etkinlikte, katılımcılar Mamacey ve Binevideli’nin katkılarıyla sağlıklı bir kahvaltı ve öğle yemeği yiyebilecek ve iyi bir yaşam sürmeyi destekleyen Yoga, Ses Banyosu, Dans gibi aktiviteleri uzmanlarından dinleyip deneyimleme fırsatı bulacaklar. Biletler livetobloom.com üzerinden alınabilir.

Haftanın tek kişilik performansları:

  • Civan Canova’nın kaleme aldığı Evaristo, Beyza Ergezer Şahin'in yönetmenliğinde sahneye taşınıyor. Beyza Ergezer Şahin'in oynadığı oyun, 10 Mayıs'ta Koma Sahnesi'nde perde açıyor. Oyun, gidecek yeri olmayan bir kadının gözünden evine gitme umudu ve inadıyla yarattığı dünyasını, geçmişe, bugüne ve geleceğe dair tespitlerini ironik bir dille anlatıyor.
  • Dennis Kelly'nin yazdığı, Muharrem Özcan yönetmenliğinde Özlem Zeynep Dinsel'in tek kişilik performans sergilediği Kızlar ve Oğlanlar, 12 Mayıs'ta Oyun Atölyesi'nde perde açıyor. Oyun, güzel bir birlikteliği olan karı-kocanın ilişkisinin giderek yıkılışının öyküsünü anlatıyor.

Haftanın stand up gösterileri:

  • Hayır diyememe hastalığı ve mesleki soru işaretlerinden muzdarip Melikşah Altuntaş, Bunu Kendime Neden Yapıyorum? adlı stand up showu ile 10 Mayıs'ta Zorlu PSM - touché sahnesinde sahneye çıkıyor. Altuntaş gecede beklentiler, önyargı ve hayal kırıklığı üzerine batılı anlamda ilk Elazığlılık deneyimini, görsel ve işitsel bir anksiyete krizine dönüştürüyor.

  • Uzun yıllar Türkiye’nin en büyük ajanslarında reklamcılık yapan ve ödüllere doyan Lady Malumat, reklamcılığı bırakıp beş yıl önce başladığı stand up gösterilerine devam ediyor. Lady Malumat, tek kişilik stand-up gösterisiyle 11 Mayıs'ta Taksim İnfiniti Sahne'de seyirciyle buluşuyor.

Haftanın beklenen konserleri:

  • Verdikleri uzun aranın ardından tekrar sahnelere dönen Son Feci Bisiklet grubu yeni singleları Telefon ile 10 Mayıs akşamı Dorock XL Kadıköy sahnesinde dinleyenleriyle buluşuyor.

  • Piyanist-besteci Tuluyhan Uğurlu, müzik ve görüntülerle İstanbul’u anlatan Dünya Başkenti İstanbul isimli eserini bu kez Kumkapı’da Ermeni Patrikhanesi kompleksinde yer alan Meryem Ana Kilisesinde seslendiriyor. 12 Mayıs'taki konserin final bölümünde Uğurlu görüntüler eşliğinde Beyoğlu’nun yıllar içindeki değişimini anlatırken, Yeşilçam filmlerinin unutulmaz müziklerini doğaçlamalarla seslendiriyor.

Pop müzikseverler için konserler:

  • The Grand Tarabya Otel’in klasikleşen buluşma noktası Diba Bar, sezon açılışını Sibel Tüzün ile yapmaya hazırlanıyor. Sanatçı 10 Mayıs'ta Diba Bar'da dinleyenleriyle bir araya geliyor.
  • Kendine has yaklaşımı ve kompozisyonlarıyla Zürih müzik sahnesininışıltılı karakterlerinden birine dönüşen Kalabrese, grubu Rumpelorchester ile birlikte 10 Mayıs akşamı Babylon’a geliyor.
  • Pop müziğin güçlü seslerinden Gülşen, unutulmaz sahne performansıyla 12 Mayıs akşamı, Volkswagen Arena'da sevenleriyle buluşuyor.

  • Yıllardır dillerden düşmeyen şarkılarıyla geniş hayran kitlesine sahip olan Candan Erçetin, 12 Mayıs'ta Bostancı Gösteri Merkezi sahnesine geliyor.

Rock müzikseverler için konserler:

  • Büyüleyici sesi ve romantik şarkılarıyla dikkat çeken Sena Şener, 10 Mayıs'ta Jolly Joker Kıyı İstanbul sahnesinde beğenilen şarkılarını söylemeye hazırlanıyor.
  • Post rock’ın  büyük armağanlarından biri olan Amerikalı şarkıcı/söz yazarı, multi-enstürümantalist ve görsel sanatçı Emma Ruth Rundle, 11 Mayıs akşamı Garanti BBVA konserleri kapsamında ilk kez İstanbul'da Blind sahnesine geliyor.

Klasik müzikseverler için konserler:

  • Pera Klasikleri, bahar sezonunun son konserinde, Ölçü ve Denge temasıyla klasik müzikseverleri Lagom Quartet ile buluşturuyor. 11 Mayıs'taki konserde dört usta müzisyen; Huseynali Huseyinaliyev, Aliya Okeev, Semih Tercan ve Yaşar Köroğlu dinleyenleri tarihi ve büyülü bir atmosfer içerisinde müzikal bir yolculuğa çıkarıyor.

Caz müzikseverler için konserler:

  • Berlin Filarmoni Orkestrası’nın uzun seneler solo trompet sanatçısı olan dünya çapında solist, oda müziği sanatçısı ve trompet eğitmeni Gábor Tarkövi ile Berlin Filarmoni’nin en değerli oda müziği topluluklarından Philarmonisches Streich Quintett Berlin, son derece renkli bir program ile 11 Mayıs'ta CRR Konser Salonu’na konuk oluyorlar.

  • Türkiye’nin en beğenilen caz müzisyenlerinden Kerem Görsev, Kerem Görsev Quintet'in canlı performansı ile 12 Mayıs'ta Chalet Garden'da müzikseverlerle buluşuyor.

Sinemaseverler için haftanın vizyona girecek filmleri:

  • Hakan Eser'in yönetmen koltuğunda oturduğu; Özge Yağız, Burak Sevinç ve Ferit Aktuğ'un oynadıkları Beyaz Eşya 10 Mayıs'ta vizyona giriyor. Film, iki buzdolabı yüzünden kendilerini türlü dertlerin içerisinde bulan iki ailenin hikayesini konu ediyor.

  • Juliet Doherty, Lauren Esposito, Joel Burke'ün oynadıkları, beklenmedik bir olaydan sonra hayatı değişen yetenekli, genç bir dansçı olan Sam’in hikayesini beyaz perdeye taşıyan Kırmızı Pabuçlar, 10 Mayıs'ta vizyona giriyor.

Hafta sonuna özel etkinlikler:

  • Enerjisini yükseltmek ve doğanın güzellikleriyle bütünleşmek isteyenler Terkos Gölü'nün atmosferinde gerçekleşecek olan müzik kampında bir araya geliyor. 10-12 Mayıs tarihleri arasında Bahçem Piknik Alanı Arnavutköy'deki Kampway Müzik Kampı'nda konuklar müziğin, dansın, ve doğanın tadını çıkarıyorlar.
  • Şehrin en büyük festivallerinden BigFest İstanbul, 6. senesinde 11 Mayıs'ta Life Park’ta, birbirinden değerli sanatçıları eğlence severlerle buluşturuyor. Festivalde Duman, Emir Can İğrek, Mavi Gri ve Khontkar gibi isimler sahneye çıkmaya hazırlanıyor.
  • Sait Halim Paşa Yalısı’nda Boğaz’a karşı caz eşliğinde brunch keyfi Anneler Günü’nde konukları bekliyor. Caz müziğinin önde gelen isimleri Neşet Ruacan ve Ece Göksu’nun sahne alacağı konser tüm dinleyicilere keyif dolu bir Pazar günü vaat ediyor. Yalının ödüllü Executive Şefi Oktay Özgün tarafından hazırlanacak özel brunch büfesi de konsere lezzet katıyor.
  • Çağımızın en önemli sinemacılarından İranlı yönetmen Asghar Farhadi, kendine özgü sinemasını anlatacağı ve deneyimlerini paylaşacağı bir Ustalık Dersi vermek üzere 12 Mayıs'ta Sinematek/Sinema Evi’nin konuğu oluyor. Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası'nda gerçekleşecek olan söyleşinin moderatörlüğünü Ali Farkhonde üstleniyor.

Lezzet tutkunları için mekan önerileri:

  • 1980’den bu yana kalitesini bozmamış olan, İstanbul’un en eski barlarından Zihni Bar, konuklarını Nişantaşı’nda ağırlamaya devam ediyor. Atmosferi ve tasarımıyla dikkat çeken Zihni Bar’da caz ve popüler müziğin seçkin isimlerinin canlı performanslarıyla konuklar lezzetli yemekler ve kokteyller eşliğinde müziğin keyfini çıkarıyor. instagram.com/nisantasizihni
  • İlk kez Bozcaada’da Kuzey Ege mutfağının temsilcisi olarak gastronomi serüvenine başlayan Madam Niça, 2020’den beri koruduğu kalitesi ile Beyoğlu’ndaki şubesinde faaliyet gösteriyor. Göç ve ada sofrasının en sevilen lezzetlerini sunan restoran, Sahne Niça'da birbirinden değerli sanatçıları ağırlamaya devam ediyor.  instagram.com/madam_nica

Memet Özer'den mekan önerileri

Frankie Galataport

Yenilenen menüsü ve muhteşem terası ile Cuma akşamları için muhteşem bir mekan. Güzel manzarası, iyi yemekler ve aynı zamanda güzel müzik ve eğlence. Daha ne olabiliri. Deneyin derim.

Azur Yeniköy

Burası bence şehrin en iyi deniz mahsulü restoranlarından biri. Özellikle Paella ve Makarnalar çok başarılı. Mutfak danışmanı başarılı şef Mert Şeran. Yanlız ucuz bir yer olduğunu söyleyeme. Kendinize bir hediye vermek ve şımartmak isterseniz öneririm. Fiyatlara dikkat.

Dükkan Arnavutköy

Özellikle sağlıklı yiyecek severler için harika bir Pazar Kahvaltı mekanı. Glutensiz ürünler çeşitli. Özellikle poğaça tavsiye ederim. Memnun kalacaksınız.

Selim Karakaya'dan podcast önerileri

Sürdürülebilir Yaşam Okulu

Nereden Dinlerim? Spotify, Apple

Dünyamızı daha yaşanabilir hale getirebilmek için hepimize düşen görevler var. Belki de bunu gerçekten istiyoruz ama ne yapacağımızı bilmiyoruz. İşte bu yayın, tam olarak bu misyonla karşımızda. Aslı Dede, dünyamız için fayda ve fark yaratan cesur insanlar ve projeleri konuk ediyor ve harekete geçmemiz için bizi esinlendiriyor.

Yazarların Sesinden Öyküler

Nereden Dinlerim? Spotify, Apple

Hikaye evrenlerinin okuyucunun hayal gücüne bırakılması, kitapların en büyüleyici özelliklerinden biri olabilir. Yine de bazen bir tonlama bile anlamları çok başkalaştırabiliyor. İşte tam da buradan yola çıkılıyor ve bu yayında öyküleri yazarlarının seslerinden dinliyoruz. Kısa bölümlerle kolayca dinlenebilecek güzel bir arşiv keşfedilmeyi bekliyor.

Açık Koşu

Nereden Dinlerim? Spotify, Apple

Koşunun bilimsel yolculuğuna adanmış bir podcast. Vücudumuzun koşuya verdiği tepkilerden, koşunun antik döneme uzanan tarihi yolculuğuna kadar kapsamlı bir içerikle buluşuyoruz.

Pivot (İngilizce)

Nereden Dinlerim? Spotify, Apple

Toknoloji yazarı Kara Swisher ve akademisyen Scott Galloway sivri dilli bir içerikle karşımızda. Aslında politika, iş dünyası ve teknoloji gibi ciddi meseleleri merkeze alan yayın, ikilinin mizahi tarzıyla son dönemlerin en çok dikkat çekenlerinden biri haline gelmiş durumda.

Ekran önerileri

The Final: Attack on Wembley (2024) -Netflix

Final arenasında çılgın gece

11 Temmuz 2021’de, UEFA tarafından düzenlenen Avrupa Futbol Şampiyonası’nın finaline kalmayı başarmak üzere olan İngiltere, bu önemli maçın düzenlendiği Wembley Stadyumu'nda ilginç bir kaosla karşı karşıya kaldı. Pandemi etkisinin de olduğu o dönem, 6000 biletsiz taraftar Wembley Stadyumu'na akın ederek, bir penaltı nedeniyle büyük bir zarara sebep oldu. Tüm güvenlik önlemleri aşıldı, final maçına katılan sporcular tehlikeyle karşı karşıya kaldı. Britanya yapımı bu spor belgeseli de; İngiltere Milli Futbol Takımı ve İtalya Milli Futbol Takımı üyelerinin katılımıyla, final maçının arka planındaki tüm olayları ekranlara taşıyor. Tehlikeler, saldırılar, alkol ve uyuşturucu kullanımları, şiddet, çılgınlıklar, büyük tahribatlar, kaos, kavga ve dahası!

Saltburn (2023) -AppleTV

Bir gün her şeyiniz benim olacak!

Promising Young Woman filmiyle, 93. Akademi Ödülleri'nde En İyi Özgün Senaryo Ödülü'nün de sahibi olan Emerald Fennell, yepyeni hikayesiyle yeniden ekranlarda. Üstelik hikayesinin merkezinde, Oxford Üniversitesi’nde okuyan Oliver Quick adında tuhaf bir genç var. Oliver, okulun yeni yaz tatilinde heyecan verici bir fırsat yakalar kendine. Ailesiyle yaşadıklarını anlatarak, sınıf arkadaşı Felix’in duygusallığını hedefler ve tüm yazını, onların görkemli evlerinde geçirir. Ama Oliver’ın yazı bununla sınırlı kalmaz, herkesi birbirine düşürmek için tacize, takıntılara, manipülasyona, yalanlara başvurur.

Tek hedefi vardır: Her şeyi elde etmek! Sınıf eleştirisini, cinayetleri ve karanlık takıntıları bir araya getiren filmin başrolünde Barry Keoghan (The Killing of a Sacred Deer, The Banshees of Inisherin) yer alırken; Jacob Elordi (Euphoria, Priscilla), Rosamund Pike (Gone Girl, I Care a Lot), Richard E. Grant (Can You Ever Forgive Me?), Alison Oliver (Conversations with Friends) ve Carey Mulligan (Maestro, Promising Young Woman, Drive) gibi çeşitli ünlü isimler de ona eşlik ediyor. Gerilim dolu Saltburn, artık AppleTV üzerinden satın alınıp izlenebilir!

Bodkin (2024) -Netflix

İrlanda’nın kaybolan insanları

Her zaman muazzam görüntüler, doğal güzellikler ve samimi bir atmosfer sunan İrlanda’ya, bu sefer karanlık sırlarla dolu bir kasabanın gizemli cinayetlerini çözmek için gidiyoruz. Bu kasabada, bir sonbahar festivali olan Samhain kutlamaları sırasında yıllardır insanlar kaybolmaktadır. Fakat yaşanan kayıpların gizemi de ortaya çıkarılamaz bir türlü.

Neyse ki birbirinden epeyce farklı ve uyumsuz olmalarına rağmen bir grup podcast yayıncısı, bu cinayetleri çözmek için işin başına geçer, araştırmaya başlar! Jez Scharf yaratıcılığında, gerçek bir hikayeden ortaya çıkan yedi bölümlük gerilim dizisinin yürütücü yapımcıları arasında Barack Obama ve Michelle Obama da bulunuyor. 

Hangi banka emekliye ne kadar promosyon veriyor? Bugün başlıyor: Hangi banka emekliye ne kadar promosyon verecek? Sigaraya bu kez indirim geldi 500 bin liranın aylık getirisi ne kadar? İsrailli bakandan Türkiye tepkisi Murat Ülker Patiswiss krizini değerlendirdi