İranlı yönetmen Muhammed Rasoulof'a sekiz yıl hapis ve kırbaç cezası

Yeni filmi Kutsal İncir Tohumu'nun (The Seed of the Sacred Fig) Cannes Film Festivali'nde yer almaması için baskı gören İranlı yönetmen Muhammed Rasoulof, sekiz yıl hapis ve kırbaç cezasına çarptırıldı

İranlı yönetmen Muhammed Rasoulof; yeni filmi Kutsal İncir Tohumu'nun (The Seed of the Sacred Fig) Cannes Film Festivali'nde yarışmasına günler kala, ülkesinde ulusal güvenlik suçu işlediği gerekçesiyle sekiz yıl hapis ve kırbaç cezasına çarptırıldı. Avukat Babak Paknia X'ten yaptığı paylaşımda ceza haberlerini doğruladı ve aynı zamanda mal malvarlığına el konulacak Rasoulof'un imza attığı yapımların "ülkenin güvenliğine karşı suç işlemek amacıyla gizli anlaşma örnekleri" olarak kabul edildiğini söyledi.

Festivalden çekilmesi isteniyordu

İran'ın önde gelen yönetmenlerinden biri olan 52 yaşındaki Rasoulof'un son filmi Kutsal İncir Tohumu'nun (The Seed of the Sacred Fig) prömiyeri önümüzdeki hafta Cannes Film Festivali'nde yapılacak. İranlı yetkililer filmin festivale katılacağı duyurulduğu andan itibaren ünlü yönetmene yarışmadan çekilmesi yönünde baskı yapıyordu. Başörtüsü kuralına aykırı davranıldığı suçlamalarıyla filmin tüm oyuncularının yurt dışına çıkışları yasaklanmış ve haklarında soruşturma başlatılmıştı.

Daha önce de hapis cezasına çarptırıldı

Muhammed Rasoulof 2010 yılında da izin almadan film çektiği gerekçesiyle altı yıl hapis cezasına çarptırılmış, daha sonra cezası bir yıla indirilmişti. 2017 yılında İran'a dönüşünde pasaportuna el konulması üzerine ülkeyi terk etmesi yasaklanmıştı. Kutsal İncir Tohumu, Tahran'daki Devrim Mahkemesi'nde görevli bir yargıcın son yıllarda ülkeyi kasıp kavuran protestoların etkisiyle uğraşmasını ve silahı kaybolunca paranoyaklaşmasını konu alıyor.

Hangi banka emekliye ne kadar promosyon veriyor? Bugün başlıyor: Hangi banka emekliye ne kadar promosyon verecek? Sigaraya bu kez indirim geldi 500 bin liranın aylık getirisi ne kadar? İsrailli bakandan Türkiye tepkisi Murat Ülker Patiswiss krizini değerlendirdi