Kaleciler penaltılar öncesinde kale direklerine dokunamayacak

IFAB kalecilerin penaltılar öncesinde kale direklerine ve ağlara dokunmasını yasakladı

Uluslararası Futbol Birliği Kurulu (IFAB) 1 Temmuz'dan itibaren geçerli olan 2023/24 futbol kurallarındaki değişiklikler duyuruldu. Kural değişikliklerine göre; kaleciler, penaltı atışını geciktirerek penaltıyı atan oyuncunun dikkatini dağıtamayacak. Karara göre, kaleciler, penaltılar öncesinde kale direklerine ve ağlara da dokunamayacak.

Penaltı nedir?

  • Penaltı vuruşu (penaltı olarak kısaltılır) bir oyuncunun yalnızca rakip takımın kalecisi tarafından savunulan kaleye tek bir atış yapmasına izin verilen, federasyon futbolunda oyunu yeniden başlatma yöntemidir.
  • Bir oyuncunun kendi ceza sahasında direkt serbest vuruşla cezalandırılabilecek bir faul yapması durumunda hakem tarafından verilir.
  • Şut, kale çizgisine 11 m uzaklıkta olan ve taç çizgileri arasında ortalanmış olan penaltı noktasından yapılır.

Uygulamada, penaltı vuruşları en iyi ve en tecrübeli kalecilere karşı bile, çoğu zaman golle sonuçlanır. Penaltı, ceza ödüllerinin oyunu değiştiren kararlar olduğu ve özellikle düşük skorlu oyunlarda genellikle belirleyici olduğu anlamına gelmektedir. Bazı turnuvalarda, berabere tamamlanan maçlardan sonra hangi takımın galip geleceğini belirlemek için farklı kurallara sahip olan penaltı vuruşları yapılmaktadır.

Penaltı kuralları nelerdir?

  • Penaltıda top, ceza sahası içerisinde yer alan beyaz penaltı noktasının üzerinde yer almalıdır. Atışı yapacak futbolcu, hakeme kendini tanıtmalıdır. Sadece atışı yapacak olan oyuncu ile rakip takımın kalecisi ceza sahası içerisinde olabilir. Diğer futbolcular, topa en az 9 metre 15 santimetre uzaklıkta olmalıdır.
  • Atışı karşılayacak olan kaleci, kale çizgisinin üzerinde yer almalıdır. Kaleci çizginin önünde ya da gerisinde yer alamaz. Ayrıca kale direklerine ve filelere de dokunması yasaktır. Buna karşın kaleci, çizgi üzerinde hareket etme hakkına sahiptir.
  • Penaltı atışı, maçın hakemi tüm gerekli kuralları kontrol ettikten sonra düdüğünü çalması sonrası yapılır.  Atış esnasında kalecinin kurallara uymaması ya da diğer futbolcuların uzaklık kuralını ihlal etmesi durumunda atış tekrarlanır.
Hangi banka emekliye ne kadar promosyon veriyor? Bugün başlıyor: Hangi banka emekliye ne kadar promosyon verecek? Sigaraya bu kez indirim geldi 500 bin liranın aylık getirisi ne kadar? Oscar’ın en büyük hayal kırıklığı Önce çıplak çıktı sonra toga giydi