12 saatte Kuzey Kanalı'nı yüzerek geçti: Aysu Türkoğlu tarihe adını yazdırdı

Manş Denizi’ni geçen en genç Türk sporcu olan Aysu Türkoğlu yine hepimizi gururlandıracak bir başarıya imza attı. Bu kez Kuzey Kanalı’nı yüzerek geçen ilk Türk kadın ve en genç Türk sporcu olarak tarihe geçti. Türkoğlu'nun bu zorlu mücadelesini Oksijen olarak gün boyu anbean sizlerle paylaştık

22 yaşındaki Bodrumlu Aysu Türkoğlu, kendisinin ve Türkiye'nin adını tarihe tekrardan yazdırmak için bu sabah 07:43'te İrlanda’nın Bangor kentinden yüzmeye başladı. Aysu, 11 saat 48 dakikanın sonunda İskoçya’nın Portpatrick kıyısından karaya çıktı.

‘İlk Türk kadın ve en genç Türk’ oldu

Kuzey Kanalı’nı 2023 yılına kadar geçen yüzücü sayısı 112. Türkoğlu, bu yıl kanalı geçenlerle birlikte ilk 122 sporcu içine girdi. Bununla birlikte Kuzey Kanalı’nı geçen ilk Türk kadın ve en genç Türk olarak da adını tarihe yazdırdı. Genç yüzücüyü, Kuzey Kanalı’nı geçen ilk Türk olan antrenörü Kamil Resa Alsaran ve yakınları da bir tekneyle takip etti.

Tek endişemiz soğuktu

Türkoğlu’nun İskoçya’da karaya çıkmasının ardından anne Yurdagül Tükoğlu ile baba Mustafa Türkoğlu, Oksijen’e duygularını anlattı. Canlı yayında kızının tekneye çıkışını izlediğini söyleyen Yurdagül Türkoğlu, “Çok iyi görünüyordu, gerçekten iyiydi. Geçen sefer Manş’ta babası yanındaydı, ben Bodrum’daydım. Bunda ikimiz de Bodrum’daydık. Bu sefer daha az endişeliydim çünkü Manş’ta çok akıntı vardı ve bu Aysu’yu zorlamıştı” dedi.

Manş Denizi'ni yüzerek geçerken kızı Aysu Türkoğlu'nun yanında olan baba Mustafa Türkoğlu, 10 gün önce geçirdiği bir motor kazası nedeniyle kızının Kuzey Kanalı yolculuğuna katılamadı


Yine de oldukça heyecanlandığını söyleyen anne Türkoğlu, “Tek endişemiz soğuktu. Aysu, soğuğa çok dayanıklı ancak insan söz konusu deniz olunca ister istemez endişeleniyor. Çok şükür, burada da başarılı oldu kızımız” dedi.

“Japon balığına dönmüş”

Baba Mustafa Türkoğlu ise “Çıkışını gördüm. Çok iyiydi ama gözleri çok kötü olmuş. Japon balığına dönmüştü. Çıkar çıkmaz hemen yiyecek bir şeyler istedi, teknedekilere sarıldı. Şu an burada, Bodrum’da da bir şenlik havası var. Kardeşlerim, komşularımız herkes yanımızda. Çok mutluyuz. Aysu’yla gurur duyuyoruz” diyerek hislerini anlattı.

Hedef Guiness rekoru

Kuzey Kanalı'nı yüzerek geçen ilk Türk kadın ve en genç Türk sporcu olan Türkoğlu, Kuzey Kanalı geçişinden ardından "7 Oceans" kanallarını 27. yaşından önce tamamlamayı hedefliyor ve bu sürede daha genç bir sporcu tamamlamış olmazsa Guinness rekorunu da kırmayı hedefliyor.

Rekorlar

Kuzey Kanalı'nı en çok geçen solo kadın yüzücü dört kez ile Amerikalı Caroline Block. 1988'de İngiliz Alison Streeter kanalı geçen ilk kadın yüzücüydü. İlk denemesinde o yıla kadarki en kısa sürede geçiş rekorunun da sahibi oldu: 9 saat 53 dakika. En kısa sürede geçen solo kadın yüzücü rekoru Amerikalı Michelle Macy tarafından 2013'te kırıldı: 9 saat 34 dakika. Kuzey Kanalı'nı en kısa sürede geçen yüzücü ise 9 saat 9 dakika ile Jordan Leckey'ye ait.

Soğuk suya ve denizanalarına hazırlıklı

Yaklaşık bir yıldır Kuzey Kanalı’nı geçmeye hazırlanan Türkoğlu, parkurda kendisini bekleyen 12-14 derece arasındaki soğuk suya ve denizanası tehlikelerine karşı hazırlık yaptı. Bir yıllık süreçte buzlu küvetlerde çalışma yaparak soğuğa dayanıklılığını artıran sporcu, deniz analarının neden olduğu alerjik reaksiyon riskine karşı da ilaçlarını aldı ve tüm bu hazırlıklar Türkoğlu'nun tarihi başarıya ulaşmasını sağladı.

Türkoğlu’nun Kuzey İrlanda ve İskoçya arasındaki Kuzey Kanalı’nda aştığı mesafe kuş uçuşu 35 km.

Dakika dakika tarihi denemenin önemli anları

19:50: Türkoğlu İskoçya'ya vardı ve Kuzey Kanalı’nı yüzerek geçen ilk Türk kadın ve en genç Türk sporcu olarak tarihe geçti.

19:18: Türkoğlu son 500 metresini yüzüyor. Karaya ayak bastığında Türkoğlu, İskoçya'da Türk bayrağını dalgandıracak. Aysu 39 km'dir yüzüyor ve yaklaşık 12 saat sürdü. 

18:39: Aysu karaya çok yaklaştı. Instagram hesabından yapılan paylaşımda "Aysu Türkoğlu'nun Kuzey Kanalı'nı geçen ilk Türk Kadını ve En Genç Türk Sporcu olmasına son 3 km" notu düşüldü.

18:13: Aysu son beslenme molasını verdi. Aysu'yu tekneden takip eden Kamil Resa Alsaran bundan sonra 2-3 beslenme molasının yeterli olacağını söyledi. Eğer akıntı engel olmazsa Aysu'nun son 3 kilometresi.

18:07: Aysu'nun menajeri Nesli Özel'den son bilgiler: Son dakikaya kadar nereye varacağını ön görmemiz mümkün olmuyor. Ciddi bir akıntı, dalga var. Suyun sıcaklığı hala 14 derecelerde. Bir an bile bu 10 saat boyunca Aysu'nun yüzü düşmedi. Aysu Türkoğlu 14 derecelik suda gülerek yüzüyor.

17:27: Aysu Türkoğlu, Kuzey Kanalı geçişinde 34.6 kilometreyi geride bıraktı ve 10 saattir yüzüyor. Menajeri Özel, henüz tamamlama süresini söylemek için erken olduğunu ancak önlerinde en az iki saat olduğunu belirtti.

17:23: Aysu'nun menajeri Nesli Özel ne kadar kaldığına dair net bir süre veremediklerini söyledi.

17:19: Aysu'nun menajeri Nesli Özel: Kara göründü. Sabah ki sakin denizden eser yok tabii ki şimdi ancak bu saate kadar hiç olumsuz bir cümlesi olmadı. Ekip de mutlu. Ben de çok mutluyum. Çok büyük bir başarı. Akıl almaz bir mücadele. Bir dakika bile güneş görmediğimiz bu dokuz saatte Aysu Türkoğlu Kuzey Kanalı'nı geçen ilk Türk kadın ve en genç Türk sporcu olmak için suya girdiğinden beri gerçekten müthiş bir çaba sarf ediyor. Hepimiz başaracağına inanıyoruz. 

17:08: Aysu'nun Instagram hesabından yapılan son paylaşımda yunuslarla yüzdüğü anlara yer verildi. Paylaşımda, "Aysu Türkoğlu yunuslar ile birlikte Kuzey Kanalını geçen ilk Türk Kadın ve En Genç Türk sporcu olmak için kulaç atıyor" ifadeleri kullanıldı. 

16:30 Aysu Kuzey Kanalı'nı geçme hedefine çok yaklaştı. Bu hızla devam ederse kanalı geçen ilk ve tek Türk olan Kamil Resa Alsaran'ın 13 saat 55 dakika 37 saniye süresini geçerek rekor kıracak. Bugüne kadarki geçiş süreleri göz önüne alındığında karaya ulaştığında tarihi bir süreye imza atma ihtimali çok yüksek görünüyor. Kuzey Kanalı'nı geçişte kadınlarda rekor 9 saat 34 dakika. Aysu, 1947’den bu yana kanalı solo geçen 115. açık deniz yüzücüsü olacak.

15:42: Aysu'nun şuana kadar yüzdüğü mesafe ve hedefe yakınlığı haritaya yansıdı.

15:25 Rüzgar ve dalgalar nedeniyle şartlar biraz daha zorlaştı. Akıntı etkili olmaya başladı. 7 saat 39 dakikadır yüzen Aysu 28 kilometreyi tamamlamak üzere... Yunuslar Aysu'ya eşlik ediyor. 


15:00 Omuzunda ağrılar arttığı için son beslenmesinde yeniden ağrı kesici aldı. Yunuslar Aysu'nun etrafında dolanıyor, her şey yolunda.

Aysu nasıl besleniyor ?

14:35 Aysu'nun Kuzey İrlanda’ dan başlayıp İskoçya’ ya varmayı hedeflediği Kuzey Kanalı Geçişi’nde 6 saat 42 dakikayı geride kaldı. Toplamda 25 kilometrelik bir mesafe yüzdü. Temposunu hiç kaybetmiyor, müthiş bir adanmışlıkla artan dalgalara ve kötü hava koşullarına rağmen aynı istikrarla devam ediyor. Parkurun yarısını çoktan tamamladı. 

13:55 Manş’ı geçen yüzücü Murat Öz bildiriyor: Karşımızda İskoçya sahilini görüyoruz. Rüzgar türbinlerinin pervanelerini görecek kadar yaklaştık.

13:46: Deniz biraz dalgalandı ama Aysu temposunu hiç kaybetmeden kulaç atmaya devam ediyor. Hedefin yarısı bitti. Finale tahmini 6 saat kaldı. Ağrıları beklenenden daha az. 

13:25 İnternet bağlantısı zayıf olduğu için ekip canlı yayın yapamıyor. Aysu'nun sırtı ve bacaklarında deniz analarından kaynaklı yanıklar oluştu. Bölgesel ağrıları başladığı için ilk ilacını aldı. 

Bilgi: Denizanalarının neden olduğu alerjik reaksiyonlar, kişinin yoğun bakıma girmesine neden olabilecek düzeyde. Bu riske karşı gerekli ilaçlar ekibin yanında bulunuyor. Yine de en kötü senaryo da düşünülmüş. Türkoğlu’nun yüzmeye devam edememesi ihtimaline karşı organizasyonda sağlık ekipleri hazır bulunuyor. Aksilik yaşanası durumunda Türkoğlu en yakın hastaneye götürülecek.

12:25: Aysu şimdiye kadar hiç durmadan 18 kilometre yüzdü ve 9. beslenmesini aldı. Keyfi yerinde sadece hiç güneş yok, hava soğuk.

11:30 Aysu'nun menajeri Nesli Özel bildiriyor: Biz kat kat giyinmiş bir halde, teknede üstümüzde kalın montlar, termallerle 13 derecelik suda yüzen Aysu Türkoğlu’nu takip ediyoruz. Teknenin adı Anantya. Aysu Türkoğlu yaklaşık 15.3 kilometreyi geride bıraktı. Kuzey İrlanda Robin Point’ten yola çıktı, suya girdi. İskoçya’ya doğru, şu an neredeyse 16. kilometresinde. Temposu çok iyi, gayet hızlı. Tabii denizanası kaynaklı vücudundaki kızarıklıkları görebiliyoruz biz buradan. Gerçekten çok mucizevi bir olay. Kaç kilometre kaldığıyla ilgili net bir şey söyleyemiyoruz çünkü akıntıdan kaynaklı direkt net bir yüzüş gerçekleştirmesi mümkün olmuyor. Ortalama 25 kilometre var diyelim.

11:14: Aysu hedefe doğru yüzmeye devam ediyor... 15 saniyelik beslenme arasında teknedekilere dönüp nasıl olduklarını sordu. Bu durum bile her şeyi özetler nitelikte...

Baba Türkoğlu Oksijen'e konuştu:

10:15: Daha önce Kuzey Kanalı geçen tek Türk, Kamil Resa Alsaran bildiriyor: Şiddetli denizanası akıntısı geride kaldı. Aysu 2,5 saattir yüzüyor. Çapraz olarak 11 kilometre gittik ama gerçek anlamda 7,5 kilometre geçtik. Hedeften 8 kilometre eksik durumdayız. Hava 14 deniz 13.8 derece.

09:40: Tarihi deneme 1 saat 40 dakikadır devam ediyor. 3. beslenmesini alan Aysu şuana kadar 8 kilometre yüzdü ancak akıntıdan dolayı hedefe doğru 6 kilometre ilerleyebildi. 

09:00; Çok fazla zehirli denizanası var. Teknedeki ekip deniz anaları oldukça Aysu'yu düdükle uyarıyor. 

08:30: Baba Mustafa Türkoğlu, hislerini Oksijen'e anlattı: "Manş'a hazırlanırken de Kuzey Kanalı'na hazırlanırken de her gün her an yanındaydım. Manş Denizi'ni geçerken de onunla birlikteydim. Ne yazık ki 10 gün önce geçirdiğim bir motor kazası nedeniyle vizem, uçak biletim, her şey hazır olmasına rağmen bu defa gidemedim

"Uzaktan izlemek çok zor"

Şimdi Bodrum'da eşiyle birlikte kızlarını internet üzerinden takip ettiklerini anlatan baba Türkoğlu, "Annesi Manş döneminde söylemişti 'Sen şanslısın, yanındasın' diye. Öyleymiş gerçekten de, uzaktan izlemek çok zor. Ufacık bir haber almak için beklemek çok kötü. Ancak Aysu'dan yana içim rahat. Gece gündüz birlikte çalıştık hatta annesi bana 'Başantrenör' diyor. Kızımız da hayırlısı ile bitirsin gelsin istiyoruz. Çok heyecanlıyız" dedi.

08:14: Aysu ilk beslenmesini aldı. Çok fazla denizanası var.

08:00 Türkoğlu dalışını yaptı ve uzun yolculuk başladı.

07:15 Robin Point'e yola çıkıldı, gün yeni doğuyor. Hava koşulları olumlu, yarım saat sonra Türkoğlu'nun suya girmesi plan dahilinde.

06:45: Türkoğlu: "Günaydın. Biz marinaya geldik. Birazdan tekneye geçeriz muhtemelen. Burada her şey gayet güzel. Yani hava birazcık soğuk, ağzımızdan buhar çıkıyor öyle söyleyeyim ama onun dışında her şey çok güzel. Tan da ağırmaya başladı"

Hangi banka emekliye ne kadar promosyon veriyor? Bugün başlıyor: Hangi banka emekliye ne kadar promosyon verecek? Sigaraya bu kez indirim geldi 500 bin liranın aylık getirisi ne kadar? İsrailli bakandan Türkiye tepkisi Oscar’ın en büyük hayal kırıklığı