14 Mayıs’ta ne oldu, 28 Mayıs’ta ne olur?

Seçimin ilk turunu ve ikinci tura dair ihtimalleri, uzmanlar oksijen için analiz etti

14 Mayıs’ta ne oldu?

Prof. Ali Çarkoğlu: Büyükşehirlerin dışında yaşayanların tenceresi o kadar boş olmayabilir. Belki daha hafif kaynıyordur ama SİHA gemisi gururuyla tencereyi o kadar da çok düşünmeyebilirsiniz.

Bekir Ağırdır: Kılıçdaroğlu’nun yüzde 45 alması başarı. Ama Millet İttifakı aktörleri gereken heyecanı üretemedi. Kılıçdaroğlu seçmenin siyasi reformlara da ihtiyaç duyduğunu fark edemedi.

Prof. Evren Balta: AK Parti’nin oyları azalarak 20 yıl önceye dönmüş ama lidere yönelik destek değişmemiş. Seçmenin Erdoğan’ı terk etmediğini, ona bir vefa duygusu hissettiğini görüyoruz.

Dr. Feyza Akınerdem: Ekonomik kriz gibi meseleler herkesin gündeminde olsa da insanlar şikayet etse de hükümeti sorumlu tutan ve siyasi tercihini değiştiren kitlenin çok büyük olmadığını gördük.

Prof. İlter Turan: İktidar toplumdaki kutuplaşma eksenleri üzerinde durarak iktisadi dertleri ikinci plana
attı. Vatandaş da perişan olsa bile muhalefetin bunu gideremeyeceği düşüncesiyle hareket etti.

Kemal Can: İktidar şu soruyu sordurmayı başardı: “Bu seçimde ve daha sonra Türkiye’de anahtar aktör Kürtler mi, milliyetçiler mi olacak?” Bu sorunun cevabı seçimin sonucunu belirledi.

Üstat Gürbüz Doğan Ekşioğlu’na teşekkürlerimizle...

28 Mayıs’ta ne olur?

Prof. Ali Çarkoğlu: İkinci tur karşı tarafın oyunu kendinize çevirmekten çok, kimi sandığa götürebildiğinize bağlı. Muhalefet, büyükşehirlerde ve Güneydoğu’da oy kullanmamış gençleri dahil etmeli. Vaatlerini halkın lisanını konuşarak anlatmalılar.

Bekir Ağırdır: Seçim daha bitmedi. Seçmende değişim umudu var, oluşan tablodan memnun olmayabilir. AK Parti seçmeninin bir kısmı iktidarı fazla güçlendirdiğini düşünüp sandığa gitmeyebilir. Sinan Oğan’ın ilk turdaki oylarının tamamı tek adaya gitmez.

Prof. Evren Balta: 28 Mayıs’ı yeni bir seçim olarak düşünmeli. Yeni kampanya; seçmeni sandığa götürmek ve bunu “Demokrasi mi, otoriterlik mi” gibi bir referandum şeklinde kodlamak üzerine olmalı. İttifakta kimin neyi nasıl yöneteceği açıkça anlatılmalı.

Dr. Feyza Akınerdem: Kılıçdaroğlu, Sinan Oğan’ı yanına çekmeye çalışırken HDP’ye ne söyleyeceği önemli. Ama sadece seçim odaklı düşünmemesi gerek. Seçimden sonrası var, uzun bir yolculuk bu. O yolculuğa zarar vermeyecek şekilde çözmeli.

Prof. İlter Turan: Muhalefet sandığa gitmeyen seçmeni harekete geçirebilirse kazanabilir. Zor ama imkansız değil. Oğan’a oy verenlerin hepsinin emrindeki taburlar olduğunu zannetmiyorum. Bu oylar evde mi kalacak yoksa bir tarafa mı gidecek bilmiyoruz.

Kemal Can: İkinci tur sonucunu etkileyecek çok sayıda faktör var ama açık ara en belirleyici olanı muhalif seçmenin duygu durumu. Seçmen, toparlanma konusunda siyasetçilerden daha hızlı. Ve toplumun yüzde 50’sinden fazlası değişim istiyor.

Yenidoğan çetesi skandalı 4 ile daha sıçradı Kürtlere TC devletinin sahibi olmayı teklif ediyorum Bakanlık satışını yasakladı İran'a verilecek yanıtı konuşmak için henüz çok erken Meteoroloji'den 8 il için sarı kodlu uyarı Üç virüslü bir salgının ortasındayız