Eğitim sendikaları okul müdürünün öldürülmesini protesto etti

Türkiye'nin dört bir yanından eğitim sendikaları, özel bir lisenin müdürü İbrahim Oktugan'ın yabancı uyruklu bir öğrencinin silahlı saldırısı sonucu öldürülmesini protesto etmek için eylem yaptı

Adana

Adana'da eğitim sendikaları üyeleri, Atatürk Parkı'nda buluştu. Pankartlar taşıyan öğretmenler, sloganlarla Seyhan ilçesinde İl Mili Eğitim Müdürlüğünün de bulunduğu Hükümet Konağı önündeki Mehmet Sabuncu Bulvarı'na yürüdü.

Eğitim-Bir-Sen Adana Şube Başkanı Mehmet Sezer, burada sendikalar adına yaptığı açıklamada, eğitim çalışanlarına yönelik giderek artan şiddet olaylarını protesto etmek için, şiddeti önleyecek, failleri cezalandıracak ve mağdurlara hukuki koruma sağlayacak bir yasal düzenlemenin yapılması talebiyle bir araya geldiklerini söyledi.

Son olarak İstanbul'da Oktugan'ın, bir öğrencinin silahlı saldırısı sonucu öldürüldüğünü hatırlatan Sezer, "Eğitimcilere yönelik şiddeti önleme yasası artık çıkarılmalıdır. Öğretmen, memur, hizmetli, şef, şube müdürü demeden tüm eğitim çalışanlarına, kamu görevlilerine yönelen şiddeti bir defa daha lanetliyoruz." dedi. Türk Eğitim-Sen üyeleri de okul müdürünün öldürülmesine tepki gösterdi. Türkiye Kamu Sen İl Temsilcisi Durdu Mehmet Girgeç, grup adına açıklama yaptı.

Samsun

Samsun'da Hürriyetçi Eğitim-Sen, Eğitim-İş Sendikası üyeleri Öğretmenevi önünde toplandı. Öğretmenevinden Samsun Valiliği'ne kadar yürüyüş yapan sendika üyeleri, görevi başında öldürülen öğretmenlerin temsili tabutunu taşıdı. Bazı öğretmenler ise kanı temsilen kırmızı boyalı önlük giydi. Valilik önünde basın açıklamasını yapan Hürriyetçi Eğitim-Sen 1 Nolu Şube Başkanı Gökmen Yayla, eğitim çalışanlarına yönelik şiddete tepki gösterdi.

Şiddetin ve cinayetin faillerinin tek olmadığına işaret eden Yayla, "Öğretmenler toplumun temel taşlarını döşeyen, gelecek nesilleri yetiştiren ve aydınlık geleceğe rehberlik eden mimarlardır. Öğretmene yapılan her saldırı, tüm topluma ve ülkenin geleceğine yapılmış bir saldırıdır." dedi.

Çanakkale

Çanakkale'de Eğitim-İş, Eğitim-Sen ve Özel Sektör Öğretmenleri Sendikasına üye eğitimciler, kentteki bir çay bahçesinin önünde toplanarak Valilik binasının önüne kadar yürüyüş yaptı. Yürüyüşün ardından basın açıklamasını okuyan Eğitim-İş Şube Başkanı Serkan Serbes, ömrünün büyük bölümünü eğitime ve öğrencilerine adamış olan meslektaşları Oktugan'ın hayattın koparıldığını belirtti. Bayramiç ilçesinde de öğretmenler, Hükümet Konağı önünde toplanıp Akbulut Meydanı'na yürüdü.

Eskişehir

Eskişehir'de, Eğitim Bir-Sen üyeleri, Vilayet Meydanı'nda toplanmalarının ardından Kıbrıs Şehitleri Caddesi'nden Yediler Parkı'na yürüdü. Parkta grup adına basın açıklamasını okuyan Eğitim Bir-Sen 1 No'lu Şube Başkanı İbrahim Akar, öğretmenlere yönelik ölümle sonuçlanan saldırılara karşı ivedilikle adım atılması gerektiğini söyledi. Taleplerini dile getirmek için bugün iş bırakma eylemi de gerçekleştirdiklerini anlatan Akar, "İş bırakma eylemiyle eş zamanlı olarak, 1 hafta sürecek dilekçe kampanyamızı da başlatmış bulunuyoruz" dedi.

Bursa

Bursa'da Türk Eğitim-Sen üyeleri Kent Meydanı'nda, Eğitim-Sen, Hürriyetçi Eğitim Sen, Eğitim-İş, Tüm Öğretmenler Birliği Sendikası (TÖB-Sen), Anadolu Eğitim Sen, Tüm Eğitim Çalışanları Sendikası (TEÇ Sen) ve Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası üyeleri ise 15 Temmuz Demokrasi Meydanı'nda toplandı.

Yürüyüşe geçen gruplar ile Eğitim Bir-Sen'e bağlı üyeler, İl Milli Eğitim Müdürlüğü binası önünde bir araya geldi. Sendika temsilcileri yaptıkları konuşmalarda, eğitim alanında şiddet olaylarının önlenmesi için yasal düzenlemeler yapılması istendi.

Zonguldak

Zonguldak'ta kent merkezinde bulunan Madenci Anıtı önünde toplanan eğitim çalışanları, basın açıklaması yaptı. Memur-Sen İl Temsilcisi Kamuran Aşkar, şiddet olaylarına dikkati çekmek için yıllardır çağrı yaptıklarını belirtti. Eğitim çalışanlarına yönelik şiddeti bir defa daha lanetlediklerini belirten Aşkar, "Bu doğrultuda eğitim çalışanlarına karşı şiddet eylemlerine yönelik cezai ve hukuki tedbirlerin alınması elzemdir" dedi.

Kocaeli

İzmit ilçesindeki Sabri Yalım Parkı'nda bir araya gelen sendika üyeleri, "Eğitimde şiddete hayır" pankartı açtı. Ellerinde öğretmenlere yönelik şiddeti kınayan dövizler bulunan gruptakiler, Cumhuriyet Bulvarı üzerinden Valilik A kapısına yürüdü.

Sendika temsilcileri, Oktugan'ın öğrencinin silahlı saldırısı sonucu öldürülmesini kınayarak, eğitimde şiddetin önlenmesine yönelik basın açıklaması yaptı. CHP Kocaeli Milletvekili Harun Özgür Yıldızlı da yürüyüşe katılarak, eğitimcilere destek verdi.

Bolu

Bolu'da, Demokrasi Meydanı ve Kent Meydanı'nda bir araya gelen farklı sendikalara üye öğretmenler, ellerinde pankart ve dövizlerle yürüyüş gerçekleştirdi. Bir grup öğretmen İzzet Baysal Caddesi üzerinden Demokrasi Meydanı istikametine yürürken diğer grup ters istikamette yürüyüşe geçti.

Yürüyüşleri esnasında sloganlar atan öğretmenler, Oktugan'ın öğrencinin silahlı saldırısı sonucu öldürülmesini kınayarak, eğitimde şiddetin önlenmesine yönelik basın açıklaması yaptı.

Sakarya

Sakarya'da Eğitim-Bir-Sen üyeleri, Sakarya Valiliği Resmi Daireler Kampüsü önünde basın açıklaması yaptı. Memur-Sen İl Temsilcisi ve Eğitim-Bir-Sen Sakarya Şube Başkanı Murat Mengen, "eğitimde şiddete dur demek, seslerini yetkililere duyurmak, çözüm bulma iradesini harekete geçirmek" için bir araya geldiklerini söyledi.

Oktugan'a Allah'tan rahmet dileyen Mengen, eğitim çalışanları olarak yetkililerden seslerine kulak vermelerini, toplumda giderek artan şiddeti ortadan kaldıracak önlemlerin bir an önce alınmasını istediklerini kaydetti.

Mengen, "Şiddetin, eğitimi tehdit eder boyuta ulaşması, geleceğimizi tehlikeye sokacak boyuta varması, acil ve köklü çözümü zorunlu hale getirmektedir. Şiddet asla kabul edilemez çünkü aslında kaybettiğimiz, toplum içindeki sevgimiz, saygımız, vicdanımızdır. Aslında kaybettiğimiz geleceğimiz, milli değerlerimizdir" diye konuştu.

Van

Van'da görev yapan öğretmen ve idareciler, öğretmenlere yönelik şiddeti kınamak amacıyla Valilik önünde bir araya geldi. Eğitim-Bir-Sen Van Şube Başkanı Mehmet Ali Uca, burada yaptığı açıklamada, bugüne kadar kamu görevlilerine yönelik gerçekleştirilen tüm şiddet olaylarında tepkilerini en sert şekilde ortaya koyduklarını söyledi.

Karabük

Karabük'te eğitim çalışanları, Kemal Güneş Caddesi'nde basın açıklaması yaptı. Memur-Sen İl Temsilcisi ve Eğitim-Bir-Sen 1 Nolu Karabük Şube Başkanı Zeki Öz, şiddetin kanayan bir yara haline geldiğini belirterek, tedbir alınması artık bir zorunluluk olduğunu söyledi.

Düzce

Düzce'de ellerinde döviz ve pankartlarla Anıtpark Meydanı'nda toplanan Türk Eğitim-Sen üyeleri, saygı duruşunda bulundu, İstiklal Marşı'nı okudu. Türk Eğitim-Sen Düzce Şubesi Başkanı Hasan Yeşilyurt, okullarda şiddeti önlemeye yönelik tedbirler alınması adına toplandıklarını söyledi. Açıklamanın ardından sendika üyeleri, sloganlar atarak Cedidiye Meydanı'na yürüdü. Memur-Sen, Eğitim-Bir-Sen, Eğitim-Sen ve Eğitim-İş üyeleri de eğitimcilere yönelik saldırıları yürüyüş ve basın açıklamasıyla kınadı.

Edirne

Edirne'de, Türk Eğitim-Sen Edirne Şubesi üyeleri İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde bir araya geldi. Şube Başkanı Mustafa Kaplan, burada yaptığı açıklamada, Milli Eğitim Bakanlığının eğitimcilere özel şiddet politikası geliştirmesi gerektiğini belirtti.

Kırklareli

Kırklareli'nde de Şevket Dingiloğlu Parkı'nda bir araya gelen sendikalar "Kınama mesajı değil, şiddet yasası istiyoruz" yazılı pankart açtı. Sendika üyeleri "Susma haykır, şiddete hayır", "Birleşe birleşe kazanacağız", "Öğretmeni şiddete teslim etmeyeceğiz" şeklinde slogan attı.

Malatya

Malatya Milli Eğitim Müdürlüğü önünde toplanan eğitim sendikalarının üyeleri, İstanbul'da yaşanan olaya tepki gösterdi. Memur-Sen İl Temsilcisi ve Eğitim-Bir-Sen Malatya Şube Başkanı Hüseyin Söylemez, Milli Eğitim Müdürlüğü önündeki eylemde yaptığı konuşmada, eğitim çalışanlarına yönelik giderek artan şiddet olaylarını protesto ettiklerini, mağdurlara hukuki koruma sağlayacak yasal düzenlemenin yapılması talebiyle bir araya geldiklerini söyledi.

Eğitimcilere şiddet olaylarına karşı tedbir alınması gerektiğini belirten Söylemez, "Yetkililere çağrıda bulunuyoruz. Sesimize kulak verilip gereken önlemler zamanında alınsaydı, belki bugün başka şeyler konuşacaktık. Bir çok konuda olduğu gibi bu konuda da geç kalındı, artık geç kalınmasın diyoruz." diye konuştu.

Kahramanmaraş

Kahramanmaraş Valiliği önünde bir araya gelen Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen üyeleri adına açıklama yapan Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen Kahramanmaraş 1'Nolu Şube Başkanı Mehmet Çetin, bir günlük iş bırakma eylemiyle eş zamanlı olarak, 1 hafta sürecek dilekçe kampanyasını da başlattıklarını belirterek, "Eğitimcilere yönelik şiddeti önleme yasası artık çıkarılmalıdır. Öğretmen, memur, hizmetli, şef, şube müdürü demeden tüm eğitim çalışanlarına, kamu görevlilerine yönelen şiddeti bir defa daha lanetliyoruz" diye konuştu. Grup, açıklamanın ardından dağıldı.

Mersin

Mersin'de de Türk Eğitim-Sen üyeleri, meslektaşlarının eski bir öğrencisi tarafından silahla vurularak öldürülmesini protesto etmek için İl Milli Eğitim Müdürlüğü binası önünde toplandı. İş bırakan öğretmenler, dövizler taşıyıp slogan attı.

Grup adına açıklama yapan Türk Eğitim-Sen Mersin Şube Başkanı Metin Ercan, eğitimde şiddet yasasının yürürlüğe girmesi gerektiğini ifade etti. Ercan, elim olaydan dolayı üzgün olduklarını belirterek, "Olayların önüne geçilmesi için gerekli tedbirler alınana kadar konuyu gündemde tutmayı sürdüreceğiz. Eğitimcilerimizin can güvenliğinin sağlandığı çalışma ortamlarına kavuşması en büyük temennimizdir" diye konuştu.

Eğitim-İş Mersin Şube Başkanı Yakup Tekin ve sendika üyesi öğretmenler de basın açıklamasında bulunarak olayı protesto etti. Öte yandan, Anamur ilçesinde çeşitli sendikalara üye öğretmenler iş bırakma eylemi yaparak meslektaşlarının öldürülmesine tepki gösterdi.​​​​​​​

Hatay

Hatay'ın İskenderun ilçesinde Türk Eğitim-Sen üyeleri, Çay Mahallesi'ndeki İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü önünde bir araya geldi. Türk Eğitim-Sen Hatay 2 Nolu Şube Başkanı Yavuz Selim Yanık, eğitimcilere şiddet olaylarına karşı gereken tedbirlerin alınması gerektiğini dile getirdi. Konuşmaların ardından eğitimciler, alkışlarla yaşanan olayı protesto etti.

​​​​​​​Sivas

​​​​​​​Sivas'ta Eğitim Bir-Sen ve Eğitim-İş Sendikasına üye öğretmenler ile bazı sivil toplum kuruluşu temsilcileri, Cumhuriyet Meydanı'nda toplandı. Gruplar adına yapılan basın açıklamalarının ardından olaya tepki gösterildi. Bu arada Sivas 4 Eylül Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Muhittin Karahan ve dernek üyeleri, öğretmenlere karanfil vererek olaya tepki gösterdi.

Kayseri

Kayseri'de Cumhuriyet Meydanı Bürüngüz Cami önünde bir araya gelen öğretmenler, "Öğretmenine değer ver", "Eğitimciye şiddete dur de", "Şiddet yasası istiyoruz" , "Eğitimciye şiddet geleceğe ihanet" yazılı pankart ve döviz taşıdı.

Grup adına açıklama yapan Eğitim Bir-Sen Şube Başkanı Mehmet Emin Aslantürk, eğitim çalışanlarına yönelik giderek artan şiddet olaylarına karşı tedbir alınması için yetkililere çağrıda bulunarak, "Kanayan bir yara haline gelen şiddet olaylarına dikkat çekiyor, tedbir alınması için yetkililere çağrıda bulunuyoruz. Bu çağrımızı yıllardır yapıyoruz. Sesimize kulak verilseydi, gereken önlemler zamanında alınmış olsaydı belki de bugün başka şeyler konuşuyor olurduk" diye konuştu. Öte yandan bazı sendika üyeleri de Kayseri Adliyesi önünde bir araya gelerek, Oktugan'ın öldürülmesine tepki gösterdi.

Erzurum

Erzurum'da Memur-Sen, Eğitim-Bir-Sen ve Türk Eğitim-Sen üyeleri, ayrı ayrı gruplar halinde Havuzbaşı Kent Meydanı ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde toplandı. Memur-Sen İl Başkanı ve Eğitim-Bir-Sen 2 Nolu Şube Başkanı Mustafa Karataş, Havuzbaşı Kent Meydanı'ndaki grup adına yaptığı açıklamada, eğitim çalışanlarına yönelik giderek artan şiddet olaylarını protesto etmek ve şiddeti önleyecek, failleri cezalandıracak ve mağdurlara hukuki koruma sağlayacak bir yasal düzenlemenin yapılması talebiyle bir araya geldiklerini söyledi.

Ölümle sonuçlanmaya başlayan saldırıların son bulması için gereken adımların ivedilikle atılmasını ve eğitimcilere yönelik şiddeti önleme yasasının artık çıkması gerektiğini ifade eden Karataş, şu değerlendirmede bulundu:

Bugün iş bırakma eylemi gerçekleştiriyoruz. İş bırakma eylemiyle eş zamanlı olarak 10-17 Mayıs tarihleri arasında dilekçe kampanyamızı da başlatmış bulunuyoruz. Şiddetin, eğitimi tehdit eder boyuta ulaşması, geleceğimizi tehlikeye sokacak boyuta varması, acil ve köklü çözüm bulmayı zaruri hale getirmektedir. Bu doğrultuda, eğitim çalışanlarına karşı eğitim ve öğretim hizmetinin sunumundan kaynaklı şiddet eylemlerine yönelik cezai ve hukuki tedbirlerin alınması elzemdir. Eğitim çalışanları olarak, şiddete karşı caydırıcı nitelikte bir cezai müeyyide getirilmesini, şiddete uğrayana, çalışana da hukuki koruma sağlayacak türden yasal düzenlemelerin acilen yapılmasını istiyor ve bekliyoruz.

Hangi banka emekliye ne kadar promosyon veriyor? Bugün başlıyor: Hangi banka emekliye ne kadar promosyon verecek? Sigaraya bu kez indirim geldi 500 bin liranın aylık getirisi ne kadar? İsrailli bakandan Türkiye tepkisi Murat Ülker Patiswiss krizini değerlendirdi