Reuters, Antakya'daki seçmenlerle konuştu: Depremin seçim üzerinde sanıldığı kadar etkisi yok

İngiliz haber ajansı Reuters, 6 Şubat depremlerinden etkilenen Antakya'daki seçmenlerle konuştu. Analistler de depremin, seçim sonuçları üzerinde büyük bir etkisi olmasını beklemediklerini aktardı

6 Şubat'ta meydana gelen depremlerden en çok etkilenen yerlerden biri olan Antakya'da Reuters, seçmenlerle konuştu. Çadır kentte kalan depremzede Bahattin Kar, yardım dağıtılmamasından ve hayat pahalılığından şikayet etti.

"Erdoğan kazanırsa bu sorunlar çözülecek"

54 yaşındaki Kar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yirmi yıllık iktidarının en zorlu seçimi olarak anılan 14 Mayıs seçimleri öncesinde lidere olan sadakatini koruyor. Kar, "Eğer Tayyip Erdoğan seçimi kazanırsa, bu sorunlar çözülecektir. Ama Tayyip Erdoğan kazanamazsa, bu insanların vay haline" dedi.  Reuters'ın Kar ve Antakya'daki bir düzine seçmenle yaptığı röportajlar, bazılarının hükümetin felakete verdiği ilk tepkinin yavaş olduğunu düşünmesine duyulan öfkeyi yansıtıyordu. Ancak bu konu Pazar günü yapılacak cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerinde insanların oy tercihini çok fazla değiştirmemiş görünüyor.

Anketler ikinci tura işaret ediyor

Metropoll anketörü Özer Sencar, Şubat ayında yüzde 33'ün altına düşen AK Parti'ye desteğin Nisan ayında yüzde 40'larla deprem öncesi seviyelere döndüğünü söyledi. Geçtiğimiz ay seçmenlerin sadece yüzde 4,3'ü depremi Türkiye'nin en büyük sorunu olarak görürken, büyük çoğunluk yüksek enflasyonla boğuşan ekonomiden endişe duyuyordu. Kamuoyu yoklamaları seçimlerin başa baş geçeceğini ve cumhurbaşkanlığı seçiminin iki hafta sonra muhtemelen Erdoğan ve rakibi Kemal Kılıçdaroğlu arasında ikinci tura kalacağını gösteriyor. 

İstanbul Işık Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Seda Demiralp de depremin, genellikle iktidardakilere zarar veren ekonomik krizden farklı olarak seçimlere büyük bir etkisi olmasını beklemediğini söyledi. Demiralp, "İktidar oylarını önemli ölçüde azalttığını düşünmüyorum ama belki artmasını engellediğini söyleyebiliriz" dedi.

Antik Antakya'nın yıkımı

Bir zamanlar cıvıl cıvıl olan Antakya sokakları artık büyük ölçüde boş. Diğer şehirlere gitmeyen depremzedeler çadırlarda ve konteynerlerde barınıyor. Tarihi çarşıda birkaç dükkan ve restoranın açılması ve yerel yönetimin bir lisede faaliyet göstermesi ile ancak şimdi normale dönülüyor. Burada seçimlere duyulan heyecan anlaşılır bir şekilde az olduğundan, geçmişteki gürültülü ve renkli kampanyaların aksine sessiz bir kampanya yürütülüyor ancak partiler 350 bin seçmenin bulunduğu kentin içinde ve çevresinde destek aramaya devam ediyor. 

AKP milletvekili Abdulkadir Özel, Antakya'nın kuzeyindeki bir köyde caminin önünde kendisini dinlemek için toplanan insanlar arasında Reuters'a yaptığı açıklamada, "Cumhurbaşkanımızın milletimizle çok güçlü bir bağı var, karizmanın ötesinde bir bağ. Vaat ettiklerini yerine getirebileceğine dair güçlü bir güven temeli var" dedi.

"Ciddi bir öfke birikimine yol açtı"

Ancak HDP'nin milletvekili adayı Kerem Nalbant'a göre durum böyle değil. Nalbant, "Temel görüş AKP-MHP hükümetinin bizi harabeye çevirdiği yönünde. İnsanları kurtarmak için zamanında harekete geçmediler. Bu da ciddi bir öfke birikimine yol açtı" ifadelerini kullandı. 

AK Parti uzun süredir depremden etkilenen 11 ilde hakimiyet kurmuş olsa da Kılıçdaroğlu'nun CHP'si Antakya'nın da içinde bulunduğu Hatay ilinin güney bölgelerinde güçlü bir desteğe sahip. 2018'de AK Parti Hatay'da 5 milletvekili çıkarırken CHP dört milletvekili kazandı.

"Reisimiz kazanacak"

Kar'ın Erdoğan'a desteği, Antakya'nın merkezindeki çadır kampın bir başka sakini olan ve aylar içinde yeni bir eve sahip olacağına dair güvenini dile getiren Ertan Genç tarafından da tekrarlandı. Erdoğan bir yıl içinde yeni konutlar inşa etme sözü verdi. Genç, "Reisimiz kazanacak. Reisimiz hayatta olduğu sürece  Türk vatandaşları her zaman onun yanındadır" dedi.

"Değişim zamanı"

63 yaşındaki şair Hikmet Güzel ise seçmenlerin afet müdahalesindeki başarısızlıkların sorumlusu olarak gördükleri kişilerden sandıkta hesap soracağını söyleyerek farklı bir görüş ortaya koydu. Güzel, "21 yıldır iktidarda olan bir hükümet var. Ve biz yalnız bırakıldık. Eğer insanların yardım eli uzatılmadığını söylediği bir dönemde yaşıyorsak, o zaman değişim ve yeni politikacıları deneme zamanıdır" diye konuştu. 

"Seçime hiç hazır değiliz"

Antakya'daki pek çok kişinin hemfikir olduğu konu, seçimlerin endişe listelerinde üst sıralarda yer almadığı ve en acil meselenin hayatta kalmak olduğu. Yerel bir yetkili olan Cüneyt Öfkeli, "Devletimizin yardım elini uzatmasına ihtiyacımız var çünkü tutunacak başka dalımız kalmadı. Devletimiz yardım elini uzatmazsa on binlerce insan harap bir halde kalacak. Biz ve bizim gibi binlerce kişi seçime hiç hazır değiliz" ifadelerini kullandı.

Yenidoğan çetesi skandalı 4 ile daha sıçradı Kürtlere TC devletinin sahibi olmayı teklif ediyorum Bakanlık satışını yasakladı İran'a verilecek yanıtı konuşmak için henüz çok erken Meteoroloji'den 8 il için sarı kodlu uyarı Üç virüslü bir salgının ortasındayız