26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 09.05.2023 09:12 | Son Güncelleme: 09.05.2023 09:13

The Guardian yazdı: Deprem bölgesinde Erdoğan'a destek giderek azalıyor

İngiliz gazetesi The Guardian, 6 Şubat depremlerinden üç buçuk ay sonra gerçekleşen seçimler için depremzedelerle konuştu. Birçoğu daha önce AK Parti'nin kalesi olarak görülen illerde artık desteğin azaldığını söyledi
The Guardian yazdı: Deprem bölgesinde Erdoğan'a destek giderek azalıyor

14 Mayıs'ta, 50 binden fazla insanın ölümüne ve ülkenin güneydoğusundan en az 1 milyon insanın evsiz kalmasına neden olan çok sayıda depremden üç ay sonra sandık başına gidiyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ana muhalefetin adayı Kemal Kılıçdaroğlu arasında sıkı bir yarış geçmesi bekleniyor. The Guardian muhabiri deprem bölgesinde yaşayan bazı insanların AK Parti yetkililerini çok az gördüğünü anlattığını yazdı. Kahramanmaraş'ta mobilya ve ev eşyaları satan bir dükkanı işleten Mehmet, "Depremlerden bir hafta sonra bu dükkânı yeniden açtık ve o zamandan beri onları görmedik. Bu şehir AK Parti'nin kalesi ama ben onlardan hiçbirini buralarda, enkazın yanında bile görmedim" diye konuştu. 

Mehmet, partinin Kahramanmaraş'taki onlarca yıllık popülaritesine rağmen muhalefete oy vermeye hazır olduğunu söyledi. Mehmet, "Bu şehirde bir eşek AKP'den aday olsa kazanır. Ama ben hiçbir zaman AKP'ye oy vermedim ve vereceğimi de sanmıyorum. Kim güçlüyse ve onlara karşı aday olursa oyumu ona vereceğim" dedi. İktidarda geçirdiği yirmi yılın ardından, Erdoğan genellikle partisinden daha popüler olarak algılanıyor ancak AK Parti'nin rutin olarak oyların en az yüzde 70'ini aldığı merkez bölgelerinde olan depremler, her ikisine de verilen halk desteğini altüst etme tehdidinde bulunuyor. 

Kahramanmaraş ve yakınlarındaki Nurdağı'nda bazı seçmenler AK Parti'ye destek verirken, birçoğu hükümetin depremlerdeki müdahalesinin geç olmasına kızgın. Bazı vatandaşlar öfkelerini doğrudan Kahramanmaraş'ın Belediye Başkanı Hayrettin Güngör'e yöneltti. 

Diğerleri farklı düşünüyordu, özellikle de tam adını vermekten kaçınan, ömür boyu AK Parti seçmeni olduğunu belirten Osman. Partinin her zaman onları koruduğunu belirten Osman, "Depremden sonraki ilk birkaç gün bazı düzensizlikler oldu. Ancak daha sonra her şey düzeltildi" dedi. Şehrin bir yıl içinde yeniden inşa edileceğine inanmadığını söylese de Osman oyunu kime vereceğinin değişmediğini belirtti. Osman, bej renkli plastik bir sandalyeyi işaret ederek, "Bu sandalye bile AK Parti'den aday olsaydı, burada seçilirdi" diye ekledi.

"Parti çok destek oldu"

Bir zamanlar geniş caddelerden oluşan ve geniş yeni inşaatlarla çevrili olan yakınlardaki Nurdağı kasabası neredeyse tamamen yerle bir oldu. AK Partili belediye başkanı Ökkeş Kavak, inşaatlara yönelik soruşturma kapsamında kısa süre önce tutuklandı. Bölgede yaşayan İbrahim Köprülü, "Belediye başkanı deprem nedeniyle gözaltına alınana kadar burada bizimle birlikteydi. Bize bir şeye ihtiyacımız olup olmadığını sordu. İlk günden itibaren buradaydı. Parti çok destek oldu ve hala da geliyorlar" dedi. 

"Yardım edenler yoksullardı"

Adını yalnızca Ergün olarak veren biri ise yardım olmadığını söyledi. Ergün, "Bizi destekleyenler yoksullardı. Halkın yardım ettiği kadar devlet yardım etmedi. Burada devlet diye bir şey yok" diye konuştu. Eşi Filiz ile birlikte Mayıs ayındaki seçimlerden sonra da çadırda yaşamaya devam edeceklerini söyleyen Ergün, seçimden sonra yardımların kesilmesini beklediklerini söyleyerek şaka yaptı. Ergün, "Daha önce AKP'ye oy verdim şimdi solculara oy vermek zorundayım. Hayatım boyunca sağ partilere oy verdim. Ama şimdi solculara oy vereceğim" dedi.