Bülten
ye-iç-gez-oku

O2'den haftanın önerileri ve köşe yazıları. 
13 Temmuz 2025, Pazar

Günaydın. 

Bütün ülke için bulutsuz bir pazar sabahına günaydın demek isterdim; ancak Karadeniz'in batısı için durum pek öyle değil. Gün boyu yağış bekleniyor.

Soul, pop biraz da R&B içeren bu harika şarkıyı paylaarak başlayayım: Lose Control.

Ardından hızlıca gündeme bakalım. 

Dün herkesin gözü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın tarihi olacağı belirtilen açıklamalarındaydı. Erdoğan süreci AK Parti-MHP-DEM Parti olarak yürüteceklerini belirtirken, şu ana kadar yaşananlar için "Pazarlık söz konusu değil" dedi. Detaylar haberimizde.  

Bu sırada  CHP lideri Özgür Özel, Erdoğan'ın konuşmasında 'Sünni Müslümanlık' üzerinden yeni bir ittifak çatısı oluşturmaya çalıştığını öne sürdü. Özel, "CHP olarak durmamız gereken yerde dururuz. Ama ümmetçilik, mezhepçilik, din siyaseti üzerinden bu coğrafyada sana hesap yaptırmayız" dedi. Detaylar burada.

Adıyaman Belediyesi, hakkında ev hapsi kararı verilen ve görevinden uzaklaştırılan Belediye Başkanı Abdurrahman Tutdere’nin evinde, makam odasında ve aracında yapılan aramalarda herhangi bir suç unsuruna rastlanmadığını ve itirazda bulunduklarını belirten bir açıklama yayımladı.

Son olarak girip de çıkamayacağınız bir sosyal medya hesabı paylaşayım: @samcotton.  Gündelik yaşam manzaralarını harika diyaloglara dönüştürüyor. İki kuşun yan yana gelmesinden tutun da çöp fotoğrafına kadar. Bir örnek burada.

O2'nin 11-17 Temmuz sayısında yer alan söyleşiler, öneriler ve değerlendirmeler bültende.

Hadi başlayalım,

İyi pazarlar.

Sinema çocuk oyuncağı mı oldu! 
Türkiye’de 2025’in ilk altı ayında sinema salonları ‘boştu’. Box Office verilerine göre 2024’ün aynı döneminde 19 milyon olan seyirci sayısı, bu yıl 14 milyona gerilemiş. 

İddialı yerli filmlerin çekilmemesi, dijital platformlara yönelinmesi en büyük sebeplerden. 

Aile filmleri pazarın yüzde 33’ünü, animasyonlar yüzde 23’ünü oluşturdu. Yani sinemaya giden her iki kişiden biri, ailece izlenebilecek içerikleri seçti. 

Dünyada ABD, Çin gibi bazı ülkelerde izleyici sayısında artış var ama orada da gişe rekorları kıranlar, hep aile ve çocuk temalı filmler. 

Burak Sakar verileri değerlendirdi.  

Ekran
Superman yine havalarda
"Ünlü kahramanı David Corenswet’in canlandırdığı yeni Superman filmi vizyona girdi. Yönetmen James Gunn, ilk kez bir Superman filmine daha çağdaş bir mizahi yaklaşım getirmiş. Filmde Superman’in halkın güvenini yeniden kazanması teması öne çıkıyor." Burak Göral yazdı.   

Göral'ın iki yazısı daha var: Biri klasik Jaws'a dair. "Yüzmeye gitmeden önce izleyin!" diye uyarıyor. 

"50 yıldır her yaz aklımıza gelen, çoğumuza köpekbalığı fobisi hediye eden Jaws, her sahnesi mükemmel çekilmiş bir filmdir. Disney+’ta yayına giren 50'nci yıla özel belgesel Jaws 50 The Definitive Inside Story bunun net bir kanıtı." Yazının tamamı burada.

Diğerinde ise Göral "Biz bu kâbusu kendimiz yarattık!" diyor. "Dünyada ilk kez, tamamı yapay zekâyla yapılmış bir film Türkiye’de, bu hafta vizyona giriyor. Sanatçı Alkan Avcıoğlu, eşiyle birlikte yazdıkları senaryoyu sete çıkmadan, stok görüntülerden faydalanmadan, her şeyiyle tamamen YZ ile kurduğu bir belgesel filmle, Gerçek Ötesi (Post Truth) ile karşımızda."

Dilan’ı önce izleyelim sonra konuşalım
Muammer Brav: "Geçen yılın en çok konuşulan kısa filmlerinden Dilan Hakkında Konuşmalıyız MUBI’de yayında. Günümüz gençlerine ilişkin çok şey söyleyen bu eğlenceli filmi kaçırmayın."

‘Kızlar’ büyüdü, sorunlar bitmedi ama artık dünya daha sürprizli
Elçin Yahşi: "New York’lu kızların 20’li yaş bunalımlarını ele alan kült dizi Girls’ten 13 yıl sonra Lena Dunham, yine yazıp yönettiği Too Much ile Netflix’te. Kalp kırıklığı ile Londra’ya kaçan bir Amerikalı ile bir İngiliz’in ilişkisi, gerçekçi bir romantik komedi dizisi olmuş."

Platformlarda bu hafta bizi bekleyen en yeni yapımlar ise burada.

Müzik 
Spotify Türk müzisyenlere ayrımcılık mı yapıyor?
Spotify, dünyada müzik endüstrisinin işleyişini kökten değiştirdi. Ancak bugün platformla Türkiye’deki sanatçılar arasında ciddi sıkıntılar var.

Spotify, dünyadaki en ucuz premium üyeliğini Türkiye’de sunuyor. 2024 yılında telif sahiplerine dünya genelinde 10 milyar dolar dağıtan platformdan Türkiye’deki binlerce müzisyene yüzde 1 bile pay kalmıyor... Ayrıca Türkiye, 59.99 TL abonelik ücreti ile dünyadaki en ucuz ülkelerden biri.

MSG Başkanı Ferhat Göçer, “Türkiye’deki her 100 müzisyenden ancak 37’si kendini geçindirebilecek kadar para kazanabiliyor” diyor. Baran Can Sayın'ın haberi.

Bu yaz bu konserler kaçmaz
Öneriler Alper Bahçekapılı'dan. "Justin Timberlake’ten Sepultura’ya, Jennifer Lopez’den Limp Bizkit’e… Bu yaz memleketimiz büyük konserlerle dolup taşıyor" diyor.

İdil Biret Festivali’nde genç solistler sahnede
Kemal Küçük: "2017’de büyükşehir belediyesinin öncülüğünde başlayan Muğla İdil Biret Müzik Festivali, Biret’in 2021’de geçirdiği rahatsızlıktan sonra değişti. Festival programında artık sanatçının kendi seçtiği genç solistler yer alıyor."

‘Pazarlama’ sadece bir iş dünyası kavramı değil
Bu hafta Selim Karakaya'nın podcast önerileri pazarlama odaklı. "Pazarlama ve satış, profesyonel kavramlar gibi görünse de aslında hayatımızın olağan akışında bizi en çok yönlendiren direktiflere de dönüşebiliyor. Bu yayınlardan öğreneceklerimiz hayat kalitemizi birçok anlamda çok arttıracak."  

O2'den 
Türkan Şoray: Hayat bana bir sevgili gibi davrandı
Türkan Şoray ve Bircan Usallı Silan’ın nehir söyleşi kitabı Türkan ve Hayat Doğan Kitap’tan çıktı. Kitap, Şoray’ın sadece oyunculuğunu değil ailesiyle ilişkilerini, özel hayatındaki kırılmaları, kadın olarak verdiği mücadeleyi ve kendi kararlarını alma sürecini odağına alıyor. Ebru D. Dedeoğlu söyleşisi.

Deniz kokan kitaplar
Ali Boratav: "Deniz tutkusuyla okuma tutkusu bir araya gelenler için, deniz ve denizcilik üzerine yazılmış, son dönemde dikkat çeken 7 kitap... Bir gölgeye yayılıp keyfini çıkarınız."

Sanat, doğa, çocuklar ve hayvanlar
Gülay Afşar: "Mutluluğun formülünü verebilirim. Bu bir iddia değilse bile etrafımda gördüğüm yaşam tarzlarından mutluluğa en yakın olanların ortak reçetesi: Sanat, doğa, çocuklar ve hayvanlar. Adres ise çoğunlukla şehirden uzak bir yerler. 'Başka bir hayat mümkün' diyenlerden biri, 3 yıldır Urla’da yaşayan Doğa Rutkay. Kendisiyle Urla’da buluştuk. Hâlâ şehirden kaçış planını hayata geçiremeyenlere ilham verecek bir sohbet gerçekleştirdik."

Bu güzel ve keyifli sohbeti Oksijen TV'den de izleyebilirsiniz.  Linki burada.

Bu yaz neye ihtiyacınız yok?
Derya Gürsel: "Sosyal medya etkisiyle hızla yayılan trendler bizde algı yanılması yaratıyor. Her sezonun 'olmazsa olmazı', bir sonraki sezonun 'neden almışım ki?'sine dönüşüyor. Moda artık sizi özgünleştirmek için değil, daha hızlı dönüştürmek için çalışıyor. Çözüm önerim: Bu yaz, dolabınızı değil belleğinizi güncelleyin."

Kırsal için yangın rehberi
Fem Güçlütürk: "Aynı anda 250’nin üzerinde çıkan yangına garibim ormancılar, itfaiye, AFAD, sivil toplum nasıl yetişsin? Kırsalda yaşayan herkes yangını önlemek için eğitilmeli."

Şehir  & Sanat 
Sahillerden caz tınıları yükseliyor
Senem Bal Ay: "Gümüşlük’ten Urla’ya pek çok yazlık yerden müzik tınıları yükseliyor. Özellikle caz ve klasik müzik sevenleri mutlu edecek, festivallerden konserlere uzanan etkinlikleri radarımıza aldık."

27 sanatçıdan 'dostluk' sergisi 
Esin Hamamcı: "Genç sanatçıların görünürlüğünü artırmak amacıyla düzenlenen, Akbank Sanat’ın Günümüz Sanatçıları Ödülü Sergisi serisinin son edisyonu, 31 Temmuz’a dek devam ediyor. Ceren Erdem küratörlüğündeki sergide 27 sanatçı yer alıyor."  

Hamamcı ayrıca  O2 ‘doğa’ yazarımız Fem Güçlütürk’ün Biz Sonradan Geldik sergisini yazdı. Sergi, insanların doğaya sonradan gelmiş olmasına vurgu yapıyor.

Parlak oyunlar tatile gitti!
Gülin Dede Tekin: "Sezon boyunca kapalı mekanlarda izlediğimiz tiyatro oyunları, yaz gelince açık hava sahnelerine ve biraz da güneye doğru yelken açtı. Farklı bölgelerdeki farklı sanat merkezlerinde, yıldızların altında izleyebileceğiniz oyunları listeledik."

Türk tasarım markasının ödüllü yolculuğu
Elif Tanrıyar yazdı: "Mobilya şirketi Mozaik’in kurucusu Yaman Erturan, ikonik İtalyan markalarının yer aldığı Altagamma topluluğuna Uluslararası Onursal Üye olarak kabul edildi. Erturan, markasının Türkiye’de modern tasarım kültürüne kattığı vizyon ve yaşam felsefesiyle uluslararası düzeyde onurlandırıldı."

Kitap
'Zamanın yaraları sağaltmadığını düşünenlerdenim'
Sibel Oral soruyor: " Botter Apartmanı ve aynı adla diziye de uyarlanan Zamanın Kapıları adlı romanlarıyla tanıdığımız Ayşe Övür’ün yeni romanı: Markiz’deki Kadın. Kitap bastırılmış duyguların, kuşaklar arası sessizliğin ve kadınların görünmeyen hikâyelerinin izini sürüyor."

Küresel dünyada kadınlık
İrem Uzunhasanoğlu: "Barcelona doğumlu yazar Anna Pazos’un Rüzgârı Beklerken isimli romanı; hürriyet, aidiyet ve yabancılaşma temalarını ele alıyor."

Aşiret Mektebi Osmanlı eğitim tarihine ışık tutuyor
Kahraman Çayırlı: " Mehmet Ali Neyzi’nin Beyrut Amerikan Üniversitesi’nde yazdığı doktora tezi olan Aşiret Mektebi - Osmanlı Eğitim Tarihinde Bilinmeyen Bir Girişim; tanıklıklar, belgeler ve fotoğraflarla Tanzimat sonrası Osmanlı eğitim tarihinin az bilinen bir dönemine ışık tutuyor."

Cumhuriyet meyhanesi
Haydar Ergülen: "Cumhuriyet’imizin 100. yılıyla ilgili fazla kitap çıkmadığından dertlenmiştim ki, kitap imdadıma yetişti: 100 Dublede Cumhuriyet Tarihi. Hakan Kaynar yazmış."

Küçük dedektif, büyük zihin
Yekta Kopan: "Alan Bradley imzalı Turtanın Tabanındaki Tatlılık, polisiye gibi başlayıp ustalıkla bir büyüme hikayesine dönüşüyor."

Oksijen Kitap Kulübü'nde Elif Tanrıyar bu hafta 1 öykü, 3 roman, 1 sağlık kitabı öneriyor.  

Yemek
Tuzda balık: Sulu ve nefis
Oğul Türkkan: " Tuzda balık pişirme yöntemi, modern buzdolaplarından çok önce, avlarını fıçılarda tuza basarak saklayan Akdeniz balıkçılarına kadar uzanıyor. Bu yöntemde balığın suyu içinde kalıyor ve nefis pişiyor."

Bodrum bu sene pek sakin
Memet Özer: "Bu sene yüksek fiyatlar, her sezonun gözdesi Bodrum’un kalabalığını da etkiledi. Epeyce boş gördüğüm Bodrum’da yeni açılan iki mekanı ziyaret ettim."

Hayat ‘su üstünde’ devam ediyor
Şemsa Denizsel: "Neredeyse 19 ay oldu Türkiye’den gideli. Aslında şimdi daha net görüyorum, ben Türkiye’den vazgeçmişim. Memleketsizliği seçmişim. Şimdi, 17 Haziran’dan beri suyun üzerindeyiz. Sizinle de gittiğimiz adalardan notlar paylaşayım."


Ye-İç-Gez-Oku bültenimizi okuduğunuz için teşekkür ederiz!
Bu bülten size Gazete Oksijen bülten üyeliğiniz ve buradaki "eposta gönder" izniniz kapsamında iletilmiştir. Geri bildirimleriniz bizim için değerli. Bültenlerle ilgili geri bildirimlerinizi bulten@gazeteoksijen.com adresinden bizimle paylaşabilirsiniz.

BİZE KATILIN

Çerez Politikası   |   Gizlilik Politikası   |   İletişim   |   Reklam
Gazete Oksijen 2025 © Levent Mahallesi Karanfil Sokak No: 21, Beşiktaş, İstanbul
Siteye Geri Dön