Bülten

2 Mayıs 2024, Perşembe

Günün en önemli gelişmeleri ve akşam rehberi.

Merhaba. 

Meteoroloji raporuna göre bu akşam İç Anadolu ve batı illerimiz haricinde yağış bekleniyor. Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da kuvvetli yağış uyarısı var. 

Yağmurlu hava, hassas İstanbul trafiğinde hemen tansiyon yaratıyor. Yoğunluk öğle saatlerinden itibaren yüzde 50'nin üzerinde seyrediyor. 

Bir zam haberiyle başlayalım: Dev kahve zinciri Starbucks, bu yıl fiyatlarına ikinci kez zam yaptı. Küçük boy filtre kahve 60 liradan 70 liraya yükseltildi.  Bu yılın başında 45 lira olan aynı kahvenin fiyatı 2024'te toplam yüzde 55 zamlanmış oldu. Aynı kahveyi internet üzerinden sipariş verdiğinizdeyse bu kahve size 80 liraya malolacak. 

Türkiye'nin gözlerini çevirdiği Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan-CHP Lideri Özgür Özel görüşmesi birkaç dakika rötarlı olarak başladı. İlk fotoğraflar da geldi. Ancak size bülteni hazırladığım sırada görüşme tamamlanmamıştı. Görüşmeye dair detayları gelişme oldukça haberimizi güncelleyerek aktarıyoruz. Haberimize bu linkten ulaşabilirsiniz.  

Güzel bir akşam dileyerek gündeme geçiyorum. 

ABD'nin yeni Rusya yaptırımları: Türkiye'den 3 şirket var 
ABD Hazine Bakanlığı, Rusya’nın Ukrayna savaşı sebebiyle uygulanan yaptırımları ihlal ettiği öne sürülen şirketler için yeni önlem paketi açıkladı. Bu yaptırımlarda Rusya’nın savunma sanayisinin yanı sıra kimyasal ve biyolojik silah programları ve Rusya’nın savunma imalatı için önemli malzemeleri sağlayan üçüncü ülkelerdeki şirket ve kişiler hedef alındı. Listede Türkiye'den de üç şirket bulunuyor. Detaylar haberimizde. 

Vali Davut Gül'den 'süpürün' açıklaması: Böyle bir şey olduysa özür dilerim
İstanbul Valisi Davut Gül, 1 Mayıs'ta polisin basın için kullandığı 'süpürün' ifadesi hakkında açıklama yaptı. Gül "'Süpürün' maksadını aştı, böyle bir şey oldu mu bilmiyorum, olduysa özür dilerim. Müdür düzeyinde talimat yok, maksadını aşmıştır" dedi. 

Meclis'te yeni anayasa turu: Kurtulmuş'tan İYİ Parti'ye ziyaret
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, yeni anayasa konusunda parti gruplarına yönelik ziyaretlerine ilişkin, "4 partinin de diyaloğa açık olduğunu, açık ve şeffaf bir zeminde bu konuların tartışılmasına müsait bir siyasal anlayışa sahip olduklarını görmekten memnunum" dedi.


Müfredat eleştirileri sürüyor: 'Siz Eğitim Bakanısınız, 'maarif bakanı' değilsiniz'
CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, Milli Eğitim Bakanlığı'nın hazırladığı Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli için "Sayın Bakan, sizin eğitim kelimesiyle derdiniz ne? Siz Eğitim Bakanısınız, 'maarif bakanı' değilsiniz. Bu isimlendirme bile baştan sona içindeki ideolojik yaklaşımı apaçık ortaya koyuyor" eleştirisini yaptı.

Kılıçdaroğlu'na 2 yıl 4 aya kadar hapis istemi
Dokunulmazlığı kalkan eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'a hakaret ettiği iddiasıyla yargılandığı davada, kamu görevlisine karşı görevinden dolayı hakaret suçundan 1 yıl 2 aydan 2 yıl 4 aya kadar hapis istendi. 

OECD'den Türkiye analizi: Sıkı politika duruşunun devam etmesi gerekecek
OECD Başekonomisti Clare Lombardelli, Türkiye ekonomisine ilişkin görüşlerini paylaştı: "İyimser olmak için nedenlerimiz var ancak enflasyonu düşürmek için sıkı politika duruşunun devam etmesi gerekecek. Biz politikada gevşeme beklemiyoruz."

İTO Başkanı Şekib Avdagiç de ekonomiye ilişkin konuşurken ihracatın sıkıntıya girmemesi ve ithalatın cazip hale gelmemesi için kur-enflasyon korelasyonunun kopmaması gerektiğini belirtti. Avdagiç "İstanbul iş dünyası olarak enflasyonda biz bu seneyi yüzde 43-44 bandında tamamlayacağımızı öngörüyoruz” dedi. Bu arada İTO'nun verilerine göre nisan ayında fiyatı önceki aya göre en fazla artan ürün yüzde 48,27'yle çocuk bluzu, fiyatı en fazla düşen ürün ise yüzde 40,88 ile patlıcan oldu.

Yurt dışında daha çok gezdik, daha az harcadık
2024'ün ilk çeyreğinde yurt dışına giden kişilerin sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 18,4 artarak 2 milyon 449 bin 225'e yükseldi. Kişi başı ortalama harcama ise yüzde 6'lık düşüşle 773 dolardan 727 dolara geriledi.

Fed'in bu yıl faiz indirimi yapmama ihtimali güçleniyor
Fed, enflasyonun beklendiği kadar düşmemesi üzerine faizi yine sabit bıraktı. ABD Merkez Bankası'nın bu yıl indirimlere başlayacağını düşünen analistler ise tahminlerini değiştirmeye başladı. New York Times, bu yıl faiz indiriminin olmama ihtimalinin güçlendiği görüşünde. 

Shell, ilk çeyrekte beklentilerin üzerinde kar etti
Enerji şirketi Shell'in düzeltilmiş geliri ilk çeyrekte 7,7 milyar dolara ulaşarak 6,5 milyar dolar olan piyasa beklentisinin üzerinde gerçekleşti. Detaylar haberimizde.

ABD ve Suudiler savunma anlaşması yapmaya yakın
ABD ve Suudi Arabistan Orta Doğu'yu yeniden şekillendirecek bir savunma anlaşmasına çok yakın. Bloomberg'e konuşan yetkililer şu sıralar anlaşma taslağının hazırlandığını ve İsrail'e de savaşı sona erdirmesi durumunda çeşitli teşvikler sunulacağını aktarıyor. Washington Post farklı düşünüyor. Gazetenin yazarı Ishaan Tharoor, bu planın tüm taraflar için yararı olacağını ancak başkanın göreve geldiğinden beri doğru adımlar atmadığını belirtiyor.

Gazze'ye yardım geliyor ancak yetersiz
ABD'li yedi yardım görevlisinin İsrail'in hava saldırısında hayatını kaybetmesinin ardından ABD Başkanı Joe Biden'ın baskısı altında kalan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze'deki sıkı yardım protokollerini hafifletti. New York Times, Gazze'ye yardım aktığını ancak aktivistlere göre bu yardım miktarının yeterli olmadığını belirtiyor.

Trump'tan polisin öğrencilere müdahalesine övgü: İzlemesi güzel bir şeydi
Eski ABD Başkanı Donald Trump, polisin New York şehrindeki Columbia Üniversitesi'nde öğrencilerin Filistin'e destek gösterilerine müdahalesinden övgüyle söz ederek, "İzlemesi güzel bir şeydi, New York'un en iyilerindendi" dedi.

BM paneli Rusya’nın da etkisiyle sonlandı: Kuzey Kore’yi artık kimse durduramayacak
Rusya'nın karşı çıkmasının ardından Birleşmiş Milletler paneli sonlandırıldı ve Pyongyang'ın kuralsız davranışlarına ilişkin küresel gözlemci ortadan kaldırıldı. Wall Street Journal'a göre bu durum Kuzey Kore’nin yaptırımlardan kaçmasına olanak sağlayacak.

Oksijen'den akşam tavsiyeleri
Ne okuyalım? 
Vejetaryen beslenme prostat kanserinin ilerlemesini yavaşlatıyor
Meyve ve sebze açısından zengin bir diyetle beslenen erkeklerde prostat kanserinin ilerleme hızı, et tüketen erkeklere oranla daha yavaş seyrediyor. Yapılan araştırmada vejetaryen beslenen katılımcılarda kanserin ilerleme olasılığının yüzde 47 daha düşük olduğu ortaya çıktı.

Elon Musk ve Jeff Bezos'un yeni Ay yarışı
Konumuz uzay savaşı: Milyarderlerin düello halindeki uzay şirketleri NASA'nın, astronotları yarım yüzyıl sonra ilk kez Ay'a götürme planını destekliyor. Elon Musk ve Jeff Bezos'un şirket stratejileri birbirinden farklı ancak hangisinin kazanacağını zaman içinde göreceğiz. Analiz Bloomberg'den.

Hafta sonunu erkenden planlamak isteyenler, bu rehber sizin için: gazeteoksijen.com'un rehberinde İstanbul özelinde mekân tavsiyelerinden konserlere, tiyatrodan dijital platform izleme önerilerine kadar, seçenek bol.

Ne dinleyelim? 
Bu akşamın önerisi podcast yazarımız Selim Karakaya'dan geliyor:. Kendine Tanı podcasti için şöyle diyor: "İlerleyebilmek, yol alabilmek ve bazen de değişebilmek için her şeyden önce iyi bir tanımlama yapmak gerek. Bu podcast ile önce kendimize tanı koyuyoruz. Farkındalık, öz-şefkat, psikoloji, spiritüellikle dolu olma iddiasıyla yola çıkılan bu yayında önce kendimizi tanıyıp sonra değişime başlama şansımız olacak." Podcasti bu linke tıklayarak dinleyebilirsiniz. 
Ne izleyelim? 
Chicago Hope, Big Little Lies, Ally McBeal, The Undoing, Nine Perfect Strangers, Love & Death başta olmak üzere birçok dizinin yaratıcılığını, senaristliğini ve yürütücü yapımcılığını üstlenmiş David E. Kelley’den yepyeni bir mini dizi geldi. Başrollerde Emmy ödüllü Jeff Daniels (The Newsroom, Godless, Dumb and Dumber) ile Diane Lane (Under the Tuscan Sun, Unfaithful) yer alıyor. Altı bölümden oluşan dizinin merkezinde, emlak sektöründeki garanti yeri sallanmaya başlayan Atlantalı bir emlak patronu var. Tom Wolfe’un aynı adlı romanından uyarlanan heyecan verici politik dizi A Man in a Full, bugün Netflix’te yayına girdi. Fragmanını bu linki , diziyi de bu linki tıklayarak izleyebilirsiniz.


Televizyon izleyicileri için Kanal D'de İnci Taneleri, NOW TV'de Hudutsuz Sevda, TV 8'de de Survivor All-Star seçenekleri var. 

Sporseverler ne izlesin?
Bu gece Avrupa Ligi ve Konferans Ligi'nde yarı final maçları başlıyor. Avrupa Ligi'nde Marsilya, Atalanta'yı (22.00, Exxen), Roma da Bayer Leverkusen'i (22.00, TV 8,5) ağırlıyor.

Konferans Ligi'ndeyse Fiorentina-Club Brugge ve Aston Villa-Olympiakos maçları var. 22.00'deki karşılaşmaları Exxen yayınlıyor.

THY Eurolig'de play-off maçları sürüyor. Olympiakos, Barcelona'yı ağırlıyor. Barcelona'nın 2-1 önde olduğu serinin dördüncü maçı 19.45'te başlıyor. Yayın S Sport+ ve Exxen'de. Gecenin diğer karşılaşmasındaysa Maccabi Playtika, Ergin Ataman'ın çalıştırdığı Panathinaikos'u ağırlayacak. 21.45'teki maçı Maccabi kazanırsa İsrail temsilcisi Final-Four'a yükselecek. Karşılaşma S Sport'tan naklen yayınlanacak. 

Snooker mesaimize ara vermiyoruz. 20.45’te yarı final maçları akşam seansı başlıyor. Maçlar Eurosport’ta.
Ne pişirelim?
New York Times'ın "Denemeye değer" dediği somon filetolu balıklı pilav 4 adımda hazırlanıyor ve 1 saatte servise hazır hale geliyor. Detaylar  burada.

Bültenimizi okuduğunuz için teşekkür ederiz!

 Bu bülten size Gazete Oksijen bülten üyeliğiniz ve buradaki "eposta gönder" izniniz kapsamında iletilmiştir. Geri bildirimleriniz bizim için değerli. Bültenlerle ilgili geri bildirimlerinizi [email protected] adresinden bizimle paylaşabilirsiniz.

Bülten almak istemiyorsanız tıklayın.   |   Abone bilgilerinizi güncellemek için tıklayın.

Çerez Politikası   |   Gizlilik Politikası   |   İletişim   |   Reklam

Gazete Oksijen 2024  © Levent Mahallesi, Karanfil Sokak, No:21, Beşiktaş / İstanbul