Bitki temelli diyetler uzun zamandır diyabet ve kalp hastalıklarına yakalanma ve erken ölme ihtimalinin daha düşük olması gibi faktörlerle ilişkilendirildi. Bitki temelli beslenmek şimdi de prostat kanserinin daha yavaş ilerlemesiyle ilişkilendirildi. California Üniversitesi'nden araştırmacılar, diyetlerindeki bitki bazlı gıdaların miktarını değerlendirmek için 2004-2016 yılları arasında mevcut bir ABD araştırma kohortundan prostat kanseri olan erkeklerle anket yaptı.
Araştırmacılar, bitki temelli diyetlerin kalp hastalığı ve diyabet riskini azalttığını gösteren çalışmalara atıfta bulunarak, "Bulgularımız, bitki temelli diyetlerin prostat kanseri sonuçlarını iyileştirebileceğine dair önceki raporlarla uyumludur" dedi. Araştırmacılar bu ilişkinin arkasında meyve ve sebzelerin anti-enflamatuar özelliklerinin olabileceğini öne sürdü.
Araştırmacılar, önceki çalışmaların, bitki bazlı diyetlerin, antioksidanlar da dahil olmak üzere yüksek bileşik içeriğinin yanı sıra "tokluğu teşvik edebilen ve kan şekeri seviyelerini düzenleyebilen" yüksek lif içeriği nedeniyle prostat kanseri sonuçlarını iyileştirebileceği çeşitli mekanizmalar önerdiğini söyledi.
Araştırmaya 2 bin erkek katıldı
Cancer of the Prostate Strategic Urologic Research Endeavor (CaPSURE) çalışmasında yer alan erkeklerden her gün yedikleri sebze, meyve, kuruyemiş, tohum, et ve süt ürünlerini listelemeleri istendi. Ekip, erkekleri yedikleri bitki miktarına göre gruplara ayırdı. En çok yiyen grup, en az yiyen gruba göre her gün ortalama iki porsiyon daha fazla meyve ve sebze, yaklaşık bir porsiyon daha fazla tam tahıl ve bir porsiyon daha az süt ürünü tüketti. Bilim insanları daha sonra hastalığın herhangi bir şekilde ilerlemesinin ne kadar sürdüğünü ölçtüler. Çalışmaya katılan 2.000 erkekten 190'ı çalışma süresince kanserlerinde bir tür ilerleme yaşadı.
Hastalığın ilerleme olasılığı yüzde 47 düştü
Diyetlerinde en yüksek düzeyde bitki bulunan erkeklerin, en az miktarda bitki yiyenlere kıyasla hastalığın ilerleme olasılığının yüzde 47 daha düşük olduğu tespit edildi. Bilim insanları daha büyük ölçekli bir araştırmaya ihtiyaç duyulduğunu söylüyor.
Yakın zamanda yapılan diğer araştırmalar, daha az et yiyen prostat kanserli erkeklerin erektil disfonksiyon ve üriner iktidarsızlık gibi yaygın yan etkiler yaşama olasılıklarının daha düşük olduğunu ortaya koydu. ABD'de incelenen 3.500 erkek arasında en az et yiyenler genel yaşam kalitelerinin daha iyi olduğunu bildirdi. Çalışmanın yazarları "et yemenin erkeklerde cinsel işlevi artırdığı yönündeki tarihsel yanılgıya meydan okuduğunu" belirterek şunları durumun tam tersi olduğunu söyledi.