17 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 02.05.2024 09:40 | Son Güncelleme: 02.05.2024 09:49

Hafta sonu için İstanbul rehberi (3- 5 Mayıs)

Hafta sonu evde durmak istemeyen tiyatroseverlere Kubbe16, pop müzikseverlere Mabel Matiz ve yepyeni deneyimler yaşamak isteyenlere Jigger İstanbul Cocktail Workshop'u şehirde sizi bekliyor. Daha fazlasını isteyenler için ise çeşitli konser, podcast, mekan ve ekran önerileri...
Hafta sonu için İstanbul rehberi (3- 5 Mayıs)

Gizem Ceren Piri'den kültür-sanat önerileri

Tiyatroseverler için haftanın beklenen oyunları:

  • Gördüğü şiddetten kaçarak, doğum gününde yaşama umuduyla Kubbeler Diyarı’na gelen 16; ve ondan iki sene sonra buraya gelen ve 16’nın anılarıyla karşılaşan X’in hikayesinin ekseninde gelişen anlatısıyla Kubbe16, 4 Mayıs'ta Abud Efendi Konağı'nda perde açıyor. Oyunda Gizem Aldemir ve Sinem Kotil oynuyor.
  • Dans, akrobasi ve komedinin iç içe geçtiği ödüllü gösteri Soirée, devam eden İO Uluslararası Tiyatro Festivali kapsamında 5 Mayıs’ta DasDas’ta ilk kez İstanbul’da sahne alıyor. Jean Paul Sartre’ın No Exit adlı oyunundan ilham alınan; Edinburgh Fringe Festival’inde International Critique ödülünü, Scotland on Sunday’in En İyi Dans Prodüksiyonu ödülünü ve The Independent’ın Tiyatro İçin Özel Ödülünü kazanmış olan The Soirée'de Samantha Kettle, Fülöp Tímea ve Vati Tamás'ın performans sergiliyor.

  • Aksel Bonfil'in yazıp yönettiği; Levent Can, Hande Doğandemir ve Erdem Kaynarca'nın oynadıkları Eksik, 5 Mayıs'ta Baba Sahne'de seyirciyle buluşuyor. Oyun, bir ailenin geçmişten gelen sırlarını ve aile içi hesaplaşmalarını sahneye taşıyor.

Tiyatroseverler için haftanın komedi oyunları:

  • Anton Çehov’un, 19. yüzyıl tarihini ele aldığı klasik eserleri Ayı ve Bir Evlenme Teklifi, Bir Eksik Sanat Tiyatrosu yorumuyla sahneye taşınıyor. Oyun, Selim Oruçoğlu, Hande Hasret Ersoy, Cem Kaya, Mert Aksüt ve Ceren Eylül Aslan'ın oyunculuklarıyla 4 Mayıs'ta Maltepe Tiyatrosu'nda perde açıyor.

Tiyatroseverler için haftanın trajedi/ dram konulu oyunlar:

  • Hakan Tabakan’ın kaleme aldığı, Nilay Erdönmez (Aliye) ve Cem Zeynel Kılıç (Yalçın)'ın oynadıkları Demonte 'Parçaların Bütününden Fazlasıdır Hayat', 3 Mayıs'ta Fişekhane'de perde açıyor. Oyun boyunca, seyirci (altı veya yedi aylık) hamile Aliye’nin monte etme arzusu ve çabasını, Yalçın’ın beceriksizliklerini izliyor.

Haftanın stand up gösterileri:

  • Son zamanlarda Pınar Fidan ile Jiklet isimli YouTube kanalında yayınlanan Pes Podcast programıyla adından söz ettiren Seda Yüz, beş yıldır sürdürdüğü tek kişilik stand up gösterisiyle 4 Mayıs'ta House of Performance sahnesinde seyircisiyle buluşuyor.

Pop müzikseverler için konserler:

  • Kısa zaman önce yayınladığı Mabel Matiz imzalı Yağmur Olsam şarkısı ile Türk popunun hızlı çıkış yapan isimleri arasında yerini alan; uzun yıllardır Türkiye'nin birçok şehrinde önemli canlı müzik mekanlarında sahne alan Bengü Beker, 3 Mayıs'ta Maximum Uniq Box'da seyirci karşısına çıkıyor.
  • Karışık Kaset konser serisi, müziğin farklı tarzlarını bir araya getirerek dinleyicilere müzik yolculuğu sunmaya Ayla Balyemez ile devam ediyor. Balyemez kendi seçtiği şarkılarla izleyicilere nostaljik bir atmosfer ve çeşitli duygular yaşatmak için 3 Mayıs'ta Dada Salon Kabarett'e geliyor.

  • Alternatif pop müziğin önemli isimlerinden Ezgi Aktan yeni albümü Şeffaf lansman turnesi kapsamında 4 Mayıs’ta Zorlu PSM touché'de dinleyenleriyle buluşuyor.

Klasik müzikseverler için konserler:

  • Fanfare Ciocărlia grubu Balkan üflemeli müziklerini caz, pop ve rock tınılarıyla harmanlama konusundaki benzersiz yetenekleri ve punktan klasiğe uzanan müzikleri ile İstanbul’a geliyor. Grup, Doğu Avrupa nefesli müziğinin neşeli gücünü duyurmak üzere 5 Mayıs'ta CRR Konser Salonu’nda sanatseverleri bekliyor.

Caz müzikseverler için konserler:

  • MTV Müzik Ödülleri sahibi ve birçok prestijli uluslararası müzik yarışmasında büyük ödüller kazanan virtüöz piyanist Maksim, grup-orkestrasıyla birlikte klasik-crossover şovu 'The Collection'ı sunmak üzere 3 Mayıs'ta Volkswagen Arena'ya geliyor.
  • Kültür Taşıyıcısı Grammy ödüllü Türk müzisyen Cenk Erdoğan ve Latin Grammy ödüllü İspanyol gitarist Rycardo Moreno, Anadolu ezgilerini günümüze taşıyan ve farklı kültürleri birleştirerek ülkelerini başarıyla temsil eden bir albüm projesinde buluşuyor. İki sanatçı 3 Mayıs'ta CRR Konser Salonu'nda caz müzik severlerle buluşuyor.

İstanbul için Hıdırellez konserleri:

  • Baharın en güzel kutlamasına KüçükÇiftlik Park yorumu getiren Hıdırellez İstanbul, 5 Mayıs’ta tüm ritüeller yerine getirmeye ve baharı şarkılılarla ağırlamaya hazırlanıyor. Hıdırellez İstanbul'da Gaye Su Akyol, Dubioza Kolektiv, BaBa ZuLa, Cümbüş Cemaat, Ahırkapı Büyük Roman Orkestrası ve Seyyah sahneye çıkıyor.

  • Maximum Uniq Açıkhava, baharı müjdeleyen Hıdırellez ile kapılarını açıyor. 5 Mayıs’ta +1 Sunar: Suzan Kardeş’in Hıdırellez Festivali tüm eğlence severleri bekliyor. Konukları rengarenk bir alan, güller, dilekler, olmazsa olmaz dilek salıncağı, danslar ve müzik karşılıyor.

Sinemaseverler için haftanın vizyona girecek filmleri:

  • Caner Erzincan'ın Ceren Keklik ile birlikte senaryosunu yazdığı ve yönettiği; Bülent Emrah Parlak, Erkan Petekkaya, Batuhan Sert'in başrollerini paylaştığı Üç Günlük Dünya, 3 Mayıs'ta vizyona giriyor. Film, zengin olduklarını düşünürken kendilerini türlü olayların içerisinde bulan Muhittin ve arkadaşlarının hikayesini konu ediyor.
  • Sam Taylor-Johnson'ın yönetmenliğini üstlendiği, Marisa Abela, Jack O'Connell, Eddie Marsan'ın başrolleri paylaştığı;  27 yaşında hayata veda eden İngiliz caz ve soul müzik ikonu, Grammy ödüllü şarkıcı Amy Winehouse'un hayat hikayesini konu alan Back To Black, 3 Mayıs'ta vizyona giriyor.

Hafta sonuna özel etkinlikler:

  • Jigger İstanbul, kokteyl tutkunları arasında yeniden popülerlik kazandırdığı workshoplarıyla ön plana çıkmaya devam ediyor. Katılımcıların kendi yaptığı kokteylleri sohbet eşliğinde içeceği hem de etkinlik sonrasında DJ performansı ile mekanın keyfini çıkartacağı Jigger İstanbul Cocktail Workshop'u 4 Mayıs'ta Rooftail Galata'da gerçekleştiriliyor.

  • Kundura Hafıza: Deri Cüzdan Tasarım Atölyesi'nde katılımcılar, Sümerbank'ın geçmişteki tasarımlardan ilham alarak kendi deri bozuk para cüzdanlarını tasarlayarak üretiyorlar. 5 Mayıs'ta gerçekleşecek olan atölyenin yürütücülüğünü Cem Akbulut üstleniyor.
  • Zeynep Koçak ile Komedi ve Skeç Yazarlığı Workshop'unda katılımcılar Koçak'ın tamamen kendi oluşturduğu bir teknikle hazırladığı tabloları doldururken sanki bir oyun oynuyormuş gibi kendi skeçlerini yazmayı deneyimliyorlar. Karakter , önerme , tespit , çatışma , tetikleyici olay gibi temel bilgilerin öğretileceği atölye, 5 Mayıs'ta Falan Stüdyoları'nda gerçekleştiriliyor.

Lezzet tutkunları için mekan önerileri:

  • Kuruçeşme'nin sevilen mekanlarından Boâz, sahne performansları ve otantik atmosferiyle dikkat çekmeye ve haftanın her günü misafirlerini ağırlıyor. İmza kokteylleri; lezzetli ve vegan yemekleriyle öne çıkan mekan ünlü sanatçıların sahne performanslarına da ev sahipliği yapıyor. instagram.com/boaz.live
  • Akşamüstü buluşmalarının yeni adresi Monkey Bar, Nejat Eczacıbaşı binasında yer alan Firuze’nin üst katında misafirlerini ağırlamaya devam ediyor. Gün batımında iyi kokteyl ve müzik eşliğinde eğlenmeyi sevenlerin yeni gözdesi olan mekanın barı Gülin-Yücel Özalp imzasını taşıyor. instagram.com/monkeyistanbul

Memet Özer'den mekan önerileri

Telezzüz

Koç grubunun Divan olarak çok yeni açtığı fine-dining vegan restoranı. Ülkemizde bir ilk olan Telazzüz mutlaka gidip görülmesi gereken bir mekan. Vegan bir menü olmasına rağmen yediğiniz tüm tabaklar birbirinden lezzetli. Üstelik ortam ve dekorasyon çok şık. Kesinlikle tavsiye ederim.

Frankie Galataport

Mevsimin de gelmesi ile müthiş manzarası ile şehrin en havalı mekanlarından biri. İster yemek, ister sadece içki için Cumartesi akşamları için mükemmel bir  alternatif. Deneyin derim.

Selim Karakaya'dan podcast önerileri

Kendine Tanı

Nereden dinlerim? Spotify, Apple

 

İlerleyebilmek, yol alabilmek ve bazen de değişebilmek için her şeyden önce iyi bir tanımlama yapmak gerek. Bu podcast ile önce kendimize tanı koyuyoruz. Farkındalık, öz-şefkat, psikoloji, spiritüellikle dolu olma iddiasıyla yola çıkılan bu yayında önce kendimizi tanıyıp sonra değişime başlama şansımız olacak.

Salon Sporu – Euroleague Basketbol

Nereden dinlerim? Spotify, Apple

 

Nihan Cabbaroğlu ve Buğra Balaban’ın basketbol gündemini değerlendirdiği podcast. Başta EuroLeague mücadelesi olmak üzere liglerin ve takımların son durumlarının değerlendirildiği yayına basketbol dünyasının önemli isimleri de konuk oluyor. Güncel bölümlerin yanında, geride kalan bölümleri dinleyerek de kapsamlı bir sezon özeti edinebilmek de mümkün.

 

Korku Durağı: Korku Hikayeleri

Nereden dinlerim? Spotify, Apple

 

Bu yayında çoğunlukla olayların kahramanlarının anlatımı canlandırılıyor. Gerilim hikayelerinin arasında, perili ev alanlar için yapılması gerekenleri de anlatan ilginç bölümler de var.

 

Script Apart (İngilizce)

Nereden dinlerim? Spotify, Apple

 

Bir tür senaristlerin kamera arkası podcast’iyle birlikteyiz. Beyazperdenin ses getiren filmlerine imza atan senaristler, o filmlerin senaryosunun ilk halinin nasıl oluştuğunu ve nasıl gelişerek, değişerek ekrandaki son haline geldiğini anlatıyor. Terminatör’den Simpsons’a kadar dikkat çekici bir listeyle karşılaşıyoruz.

 

Ekran önerileri

John Mulaney Presents: Everybody’s in L.A. (2024) -Netflix

Los Angeles komedi festivalindeyiz

En büyük, en keyifli komedi etkinliklerinden olan Netflix is a Joke Festivali; 2-12 Mayıs tarihlerinde, Los Angeles'ı ele geçiriyor! Ali Wong (Beef), Brett Goldstein (Ted Lasso, Shrinking), Jerry Seinfeld, Kevin Hart, Wanda Sykes, Tom Brady ve daha birçok ismin yer alacağı komedi etkinlikleri için izleyiciler büyük bir heyecanla bekliyor. 

Bu etkinlikler devam ederken The Comeback Kid, Kid Gorgeous at Radio City, Baby J adındaki gösterileri ile tanınan stand-up komedyeni John Mulaney ise şovunu canlı olarak, altı bölümlük bir dizi formatında ekranlara taşıyacak. John Mulaney; her komedyenin Los Angeles’a geldiği bu süreçte, bir hafta boyunca tüm şehri keşfedecek, komedyen arkadaşlarını ziyaret edecek ve izleyicileri ekranları başında da eğlendirmeyi ihmal etmeyecek. 4 Mayıs günü, saat 05:00’te (TSİ), Netflix üzerinden canlı etkinlliğin ilk bölümünü (etkinlik dili İngilizce)  izleyebilirsiniz!

On Becoming a God in Central Florida (2019) -TOD

Ünlü ‘’Amerikan Rüyası’’

1990’larda Florida'nın Orlando şehrinde yaşayan, çalıştığı su parkından aldığı asgari ücretle geçinmeye çalışan sıradan bir işçi olan Krystal Stubbs, her gününü arzuladığı hayatın hayallerini çaresizce düşünmekle geçirir. Krystal, bu borç batağında yüzdüğü hayattan kurtulabilmek için çeşitli yollar arar ve en sonunda, piramit şeması olan Founders American Merchandise'e (FAM) katılma kararı verir. Ama bu sistemin nasıl dolandırıcılıkla, zorluklarla, rekabet ile dolu olduğunu zamanı gösterecektir.

Eternal Sunshine of the Spotless Mind, Fargo, Spider-Man serisi, The Virgin Suicides, The Power of the Dog, Marie Antoinette gibi çeşitli yapımlardaki unutulmaz performanslarıyla tanınan Kirsten Dunst, bu 10 bölümlük ABD yapımı kara komedi dizisinin başrolü olarak karşımıza çıkıyor. Kendisi buradaki rolüyle de, 77. Altın Küre Ödülleri’nin Müzikal veya Komedi dalında ‘’En İyi Kadın Televizyon Oyuncusu’’ adaylığının da sahibi olmuştu.

See You in Another Life (2024) -Disney+

Madrid tren suikastının arka planı

İspanya’nın başkenti Madrid’de, 11 Mart 2004 tarihinde gerçekleşen büyük tren patlamaları sonucunda 192 kişi ölmüş ve 2 bin’den fazla kişi yaralanmıştı.

Avrupa’nın maruz kaldığı bu en büyük terör saldırısına dair tüm detaylar ise saldırılardan hüküm giyen Gabriel Montoya Vidal ("Bebe") ile 2014’te yapılan Bir roman uyarlaması olan altı bölümlük bu dizi; yaşananların tüm etkisini, kayıpları, patlayıcı tedarikinin arka planını arka planını izleyiciye aktarmayı amaçlıyor. Disney+’ta gösterimde!