17 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 02.05.2024 09:53 | Son Güncelleme: 02.05.2024 14:01

New York Times yazdı: Fed'in bu yıl faiz indirimi yapmama ihtimali güçlenmeye başladı

Fed enflasyonun beklendiği kadar düşmemesi üzerine faizi yine sabit bıraktı. ABD Merkez Bankası'nın bu yıl indirimlere başlayacağını düşünen analistler ise, tahminlerini değiştirmeye başladı. New York Times, bu yıl faiz indiriminin gerçekleşmeyeceği ihtimalinin giderek güçlendiğini yazdı
New York Times yazdı: Fed'in bu yıl faiz indirimi yapmama ihtimali güçlenmeye başladı

Jeanna Smialek / The New York Times

Fed yetkilileri faiz oranlarını değiştirmeyerek enflasyonun ne kadar inatçı olduğu konusunda temkinli olduklarının sinyalini verdi ve yüksek borçlanma maliyetlerinin daha uzun bir süre devam etmesinin önünü açtı. Fed çarşamba günü faiz oranlarını yüzde 5,3'te sabit tutarak Temmuz ayından bu yana belirlediği yirmi yılı aşkın bir sürenin en yüksek seviyesinde bıraktı. Merkez bankacıları faizleri düşürmeden önce enflasyonun düşeceğine dair daha fazla güvene ihtiyaç duyduklarını yinelediler.

Enflasyon hala hedefin çok üzerinde

Fed Başkanı Jerome Powell, merkez bankasının faiz kararının açıklanmasının ardından düzenlediği basın toplantısında, "Enflasyon verileri beklentilerin üzerinde geldi" dedi. Fed karmaşık bir ekonomik kavşakta duruyor. Aylar süren hızlı soğumanın ardından, enflasyon 2024'ün başlarında şaşırtıcı bir şekilde yapışkan hale geldi. Fed'in tercih ettiği enflasyon endeksi Aralık ayından bu yana çok az ilerleme kaydetti ve 2022'deki yüzde 7,1'lik en yüksek seviyesinden keskin bir düşüş göstermesine rağmen, mevcut yüzde 2,7'lik seviyesi hala Fed'in yüzde 2'lik hedefinin oldukça üzerinde. Bu da yetkililerin faiz oranlarını ne kadar sürede ve ne kadar düşürebilecekleri sorusunu gündeme getiriyor.

Powell, "Söylediğimiz şey, faiz oranlarını düşürmeden önce enflasyonun yeterince ve sürdürülebilir bir şekilde düştüğünden daha emin olmamız gerektiği. Görünen o ki bu güven noktasına ulaşmamız daha uzun sürecek" ifadelerini kullandı. Fed, talebi azaltarak ekonomiyi yavaşlatmayı ve böylece enflasyonu kontrol altına almayı umarak 2022 yılının başından 2023 yazına kadar faiz oranlarını hızlı bir şekilde artırdı. Yüksek Fed faizleri finansal piyasalara yansıyarak mortgage, kredi kartı ve işletme kredisi faizlerini yükseltiyor.

Ekonomistler indirime dair tahminlerini değiştiriyor

Ancak Fed yetkilileri geçen yıl faiz artırımını durdurdu çünkü enflasyon düşmeye başlamıştı ve ekonomi soğuyor gibi görünüyordu, bu da onları yeterince yaptıklarına inandırdı. Faiz oranlarını altı toplantı boyunca sabit tuttular ve Mart ayı gibi yakın bir tarihte 2024 yılında üç faiz indirimi yapmayı bekliyorlardı. Ancak son dönemde enflasyonun gücünü koruması bu olasılığı azalttı.

Birçok ekonomist faiz indirimlerinin ne zaman başlayacağına ilişkin beklentilerini geri çekmeye başladı ve yatırımcılar artık bu yıl yalnızca bir veya iki faiz indirimi bekliyor. Fed'in bu yıl hiç faiz indirimine gitmeyeceği ihtimali de belirgin şekilde arttı. Powell çarşamba günü yaptığı açıklamada yetkililerin bir sonraki politika hamlesinin hala faiz indirimi olacağını düşündüklerini açıkça belirtti ve faiz artışının olası olmadığını söyledi.

© 2024 The New York Times Company