Bülten

1 Mayıs 2024, Çarşamba

Oksijen'den dünün özeti, bugünün gündemi.

Günaydın.

Meteoroloji bugün Marmara, İç Ege, Batı Akdeniz’in iç kesimleri, Doğu Akdeniz, İç Anadolu, Karadeniz ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da yağış bekliyor. Doğu Akdeniz, İç Anadolu'nun güneyi, Doğu ve Güneydoğu Anadolu için de toz taşınımı uyarısı var. Sıcaklık İstanbul'da 17, Ankara'da 23, İzmir'de 27, Sinop'ta 17, Diyarbakır'da 24 derece.

Yağış Ankara'yı etkiledi. Bazı evleri su basarken, insanlar kapalı alanlara sığındı, araçlar yolda mahsur kaldı. 

Bugün resmi tatil ancak çalışıyor ya da evden dışarı çıkma planı yapıyorsanız ve İstanbul'daysanız işiniz zor. Taksim Meydanı'na uygulanan yasak şehrin Avrupa Yakası'nın neredeyse tümünü etkileyecek. Kapalı yollar ve engellenen toplu taşıma durakları haberimizde. İncelemeden bugün için plan yapmamanızı öneririm. 

Dün gece Şampiyonlar Ligi'nde yarı final ilk maçında Real Madrid, Bayern Münih deplasmanındaydı. Mor Menekşeler Madrid'e avantajlı döndü. Özeti bu linke tıklayarak izleyebilirsiniz. 

1 Mayıs'ımız kutlu olsun. 

Türk lirası mevduata uygulanan stopaj oranları yükseldi
Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararına göre 6 aya kadar vadeli hesaplarda stopaj oranı yüzde 5'ten yüzde 7,5'e yükseltildi. 1 yıla kadar olan vadeli hesapların stopaj oranı da yüzde 3'ten yüzde 5'e çıkarıldı. Enflasyon oranına bağlı olarak değişken faiz oranı uygulanan 1 yıldan uzun vadeli hesaplarda stopaj sıfır olacak.

193 Sayılı Gelir Vergisi Kanununun Geçici 67'nci Maddesinde Yer Alan Tevkifat Oranları Hakkında Cumhurbaşkanı Kararı'na göre KKM ya da döviz hesaplarından TL'ye çevrilen mevduata stopaj da sıfır olarak uygulanacak. 

Kararın yayımlandığı Resmi Gazete'yi bu linki tıklayarak inceleyebilirsiniz. 

Gündem 
Erdoğan ile Özel AK Parti Merkezi'nde bir araya gelecek
Türkiye'nin gözünü çevirdiği buluşmaya dair tüm detaylara karar verildi: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile CHP lideri Özgür Özel arasındaki görüşme 2 Mayıs Perşembe günü saat 16.00'da Ak Parti Genel Merkezi'nde gerçekleşecek.  Erdoğan görüşmeye Anayasa gündemiyle gelirken Özel'in dosyasında 8 konu başlığı bulunuyor. 

İmamoğlu'ndan belediye çukuruna düşerek hayatını kaybeden 5 yaşındaki Edanur için açıklama
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Küçükçekmece'deki kazı çalışmasındaki çukurda oluşan su birikintisine düşerek yaşamını yitiren 5 yaşındaki Edanur Gezer'in ölümüne ilişkin, "Sorumluları cezasız bırakmayacağız. Bu olayın siyasal istismar malzemesi haline getirilmesini de utanarak izliyoruz" dedi. 

DİSK'ten 1 Mayıs çağrısı: Herkesi saat 10'da Saraçhane'ye bekliyoruz
DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, "İstanbul'da 1 Mayıs meydanımız Taksim Meydanı'nda olmak için buluşacağız. Bütün işçileri, emeğine, ekmeğine sahip çıkan herkesi saat 10.00'da Saraçhane Meydanı'na bekliyoruz" açıklamasını yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan Taksim Meydanı'nın 1 Mayıs kutlamalarına açılması çağrılarını dayatma olarak niteledi, "Bu konudaki dayatmaları masum bulmuyoruz" dedi.

Diyanet'ten 'makam aracı' açıklaması: İhtiyaçtan kiralanmış
Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'a Audi A8 marka yeni makam aracı alındığı haberleri üzerine kurumdan yapılan açıklamada, "Haberlere konu edilen araç başkanlığın yoğun şehir dışı programlarından ötürü ihtiyaca binaen kiralanmaktadır" denildi. Diyanet, eski aracın 2016 yılında tahsis edilen 2010 model bir araç olduğunu belirtti. Diyanet İşleri Başkanı'nın kullandığı makam aracını incelemek isterseniz, bir benzerine bu linke tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Ekonomist Korhan Berzeg'i arama çalışmaları sona erdi
Balıkesir'in Gönen ilçesinde, 17 Haziran 2023'te sabah yürüyüşü için evinden ayrıldıktan sonra haber alınamayan ekonomist Korhan Berzeg'in kıyafet ve kemik parçaları ile banka ve kredi kartlarının bulunduğu bölgede çalışmalar tamamlandı. Bulunan kemiklerin Berzeg'e ait olduğu açıklanmıştı.

Dünya
Rusya Ukrayna'yı misket bombasıyla mı vuruyor?
Rusya ile Ukrayna arasında karşılıklı saldırılar sürerken Rus güçleri son olarak Odessa’yı hedef aldı. Ancak Ukraynalı yetkililerin iddiasına göre Rusya bu kez 100'den fazla ülkenin kullanımını yasakladığı misket bombasını kullandı.

'Esir takası olsa da olmasa da Refah'a kara saldırısı başlatacağız'
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hamas ile esir takası mutabakatına varılsa da varılmasa da Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah kentine kara saldırısı başlatacaklarını söyledi. Ancak ABD buna razı değil. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı Kirby, "Refah'ta kapsamlı kara operasyonu görmek istemiyoruz. Oraya sığınan 1,5 milyon insanın güvenlik ve emniyetini göz önünde bulundurmayan bir operasyon görmek istemiyoruz" diyor. 

İsrail polisi bir Türk vatandaşını öldürdü
Kudüs'te bir Türk vatandaşı, İsrail polisini bıçakladı. İsrail polisi, Türk vatandaşının vurularak öldürüldüğünü açıkladı. 34 yaşındaki Türk vatandaşının adı Hasan Saklanan. Konuya ilişkin Dışişleri Bakanlığı'ndan henüz açıklama gelmiş değil.

'Von der Leyen ve AB'nin eylemleri Gazze'de soykırımı mümkün kıldı'
Avrupa Parlamentosu Sol Grup üyesi Clare Daly, Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve AB'nin eylemlerinin İsrail'in Gazze'de yapmakta olduğu soykırımı mümkün kıldığını öne sürdü. Daly, "İsrail'in AB ile ilişkilerinde gördüğü tüm olumlu muameleyi sürdürerek, İsrail'i silahlandırarak ve sözlü destek vererek bu soykırımın devam etmesini sağladılar. Onlar da en az İsrailliler kadar suç ortağıdır" dedi.

50'den fazla gazetecilik profesöründen NYT'ye çağrı: 7 Ekim araştırmanızı inceleyin
New York Times'ın, Hamas'ın İsrail'e yönelik 7 Ekim saldırılarında cinsel şiddet kullandığına dair yayınladığı araştırmaya ilişkin soru işaretleri büyüyor. Washington Post'un haberine göre gazetecilik profesörleri gazeteye haberi incelemesi için mektup  gönderdi.

Trump'a mahkemeye itaatsizlikten 9 bin dolar para cezası
Eski ABD Başkanı Donald Trump, porno yıldızı Stormy Daniels'a verdiği sus payına ilişkin davada mahkemenin yayın yasağı kararına uymadığı için para cezasına çarptırıldı. Yargıç Trump'ın davayla ilgili yaptığı 9 paylaşım için 9 bin dolar ödemesine karar verdi.

New York'un merkezine araçla giriş 15 dolar oluyor
New York'un en kalabalık şehri olan Manhattan'da trafiği rahatlatmak için yeni bir düzenlemeye gidiliyor. 30 Haziran itibariyle Manhattan'a giren araçlardan 15 dolarlık geçiş ücreti alınacak. Peki ABD'de ilk olan bu kararın ardında ne var? Detaylar haberimizde.

Ekonomi
'TL’yi değersizleştirerek ihracatı artırma politikası bitti'
Oksijen TV'de Paribu'nun sunduğu Güzem Yılmaz Ertem'le Ekonomi Sohbetleri programının bu haftaki konuğu Kalkınma Bankası Türkiye Başkan Vekili Şule Kılıç oldu. “TL’yi değersizleştirerek ihracatı artırma politikası bitti” diyen Kılıç ayrıca, ihracatta 'karbonsuzlaşma' prensibine uyum sağlamak gereken yatırımlar, finansman desteği sağlanan projeler ve Türkiye'nin büyümesi konusundaki öngörülerini de paylaştı. Programı Oksijen TV'de bu  linke  tıklayarak izleyebilirsiniz. 

ExxonMobil-Türkiye görüşmesi için ABD'den açıklama
ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin Amerikan Exxon Mobil şirketiyle görüşmesine ilişkin değerlendirmesinde, Avrupa ülkelerinin enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesi ve Rusya'ya bağımlılıklarının azaltılmasında Türkiye'nin önem taşıdığını açıkladı.

Bitcoin düştükçe düşüyor: 60 bin doların da altına indi
Kripto para birimi Bitcoin'in fiyatı, Fed'in faiz kararı öncesinde Binance'in CEO'luğundan istifa eden Changpeng Zhao’nun 4 ay hapis cezasına çarptırılmasıyla 60 bin doların altına düştü.

Altın fiyatlarındaki sert düşüşün ardında ne var?
İsrail-İran krizinin şimdilik gündemden düşmesiyle altın fiyatlarında geri çekilme görülürken, Fed'in yapışkan enflasyon sorununu çözememesi nedeniyle daha şahin davranacağı beklentisi de altın üzerindeki baskıyı artırıyor.

McDonalds'ın kârı beklentilerin altında kaldı
İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları nedeniyle boykotların hedefi haline gelen ABD'li hızlı servis restoran zinciri McDonald's'ın Orta Doğu'daki restoranlarını da içeren pazar grubundaki aynı mağaza satışları düşerken, şirketin kârı beklentilerin altında kaldı.

Temassız kartlarda şifresiz işlem limiti artıyor
Kartlar ve mobil cihazlar üzerinden hiçbir temas gerektirmeden ödeme yapmaya imkân sağlayan temassız ödemelerde şifresiz işlem limiti, 1 Temmuz 2024'ten itibaren geçerli olmak üzere 750 liradan 1500 liraya çıkarıldı.

Piyasalar
  • Borsa İstanbul 10.045,74 | %-0,37 🔴
  • Dolar 32,4104 | %0,10 🟢
  • Euro 34,5455 | %-0,12 🔴
  • Euro/Dolar 1,0659 | %-0,07 🔴
  • VİOP 10.930,50 | %-0,38 🔴
  • Altın Gram 2.384,63 | %0,19 🟢 
  • Altın ONS $2.288,21 | %0,10 🟢 
  • S&P 500 5.035,69 | %-1,57 🔴
  • Dow Jones 37.815,92 | %-1,49 🔴
  • ABD 10 Yıllık Tahvil 4,667 | %-0,26 🔴
    01.05.2024, sabah saat 05.50 verileri
Piyasalarda dünün öne çıkan gelişmeleri
  • Akbank, 2024'ün ilk çeyreğini 3 milyar 314 milyon lira vergi karşılığı ayırarak 13 milyar 185 milyon lira konsolide net kârla tamamladı. Net kârda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 23 artış kaydedildi. Dünkü seansta 59,95 liralık kapanış fiyatı üzerinden Akbank'ın F/K oranı 4,52, PD/DD oranı 1,46 oldu. Şirketin özkaynakları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1 artarak 213,1 milyar liraya ulaştı. 
  • Türk Hava Yolları, QNB Finansbank ile Miles&Smiles üyelerine kredi kartı iş birliğinin 5 yıl süreyle uzatılması için sözleşme imzaladı.
  • Kayseri Şeker, yurt içinde yerleşik bir müşteriyle şeker satış işine istinaden KDV dahil 3 milyar 456 milyon 220 bin lira tutarında anlaşma yaptı. 
  • Aztek Teknoloji, Türkiye Apple Teknoloji tarafından Apple Homepod hoparlör grubu ürünlerinin Türkiye yetkili distribütörü olarak atandı.
  • Aksa Akrilik iştiraki Emniyet Ticaret, 115,10-116,80 TL fiyat aralığından 40 bin, 114,90-116,40 TL fiyat aralığından 65 bin lot hisse alımı gerçekleştirdi.
  •  Margün Enerji, Hollanda'da mukim yüzde 100 bağlı ortaklık Margun Climatech tarafından Yunanistan'da şirket kurulmasına karar verdi. 
  • Bor Şeker'in Niğde'deki üretim tesisinin kapasite genişletme planları kapsamında toplam teşvik miktarı 154 milyon 241 bin 678 liradan 343 milyon 811 bin 678 liraya, ithal edilen ürünler için planlanan yatırım bütçesi ise 23 milyon 29 bin 142 dolardan 24 milyon 565 bin 142 dolara yükseltildi.

      Günün verisi: Yüzde 15,2
      Danimarka'da gıda ürünlerinin satışı incelendiğinde satışların yüzde 15,2'sinin organik ürünlerden oluştuğunu görüyoruz. 2023 verilerine göre müreffeh ülke dünyanın zirvesinde. Onları yüzde 11,6'yla Avusturya, yüzde 11,5'le Lüksemburg takip ediyor. 

      Oksijen'den
      ABD’de hırsız çetesi Birkin için malikaneleri soyuyor
      Güney Amerikalı çeteler Birkin çanta çalmak için Los Angeles'taki malikanelere dadanmış. Hırsızlar Fransız lüks markası Hermès tarafından üretilen çantaları  binlerce  dolara ikinci el olarak satıyormuş.

      Lüks çantalarıyla tanınan LVMH aynı zamanda emlak devi
      Louis Vuitton ve Dior'un ana şirketi LVMH, markalarını kontrol etmek için gayrimenkule yatırımlarını artırıyor. Wall Street Journal lüks devinin New York'tan Miami'ye, Paris'ten Montreal'e şehir merkezlerini değiştirerek  nasıl  emlak devi olduğunu yazdı.

      Dolandırıcılar 60 yaş üzeri ABD'lilerin 3,4 milyar dolarını çalmış
      ABD Federal Soruşturma Bürosu, 60 yaşın üzerindeki ABD'lilerin geçen sene 3,4 milyar dolardan fazla parasını dolandırıcılara kaptırdığını açıkladı. 60 yaş üzeri kişilerden gelen şikâyetler de bir önceki yılın verilerinden yaklaşık yüzde 11 fazlaymış.

      1 Mayıs'ta ne olmuştu? 
      • 1707'de İngiltere, Galler ve İskoçya, Büyük Britanya olarak birleşti.
      • 1889'da 1 Mayıs işçilerin bayramı olarak kabul edildi. Türkiye'de bilinen ilk 1 Mayıs kutlaması 1906'da İzmir'de oldu. İstanbul'daki ilk kutlama 1912'de Osmanlı Sosyalist Fırkası tarafından düzenlenen etkinlikte yapıldı. Bir de acı gün 1 Mayıs 1977 var. Kanlı 1 Mayıs'ta 34 kişi ölmüş, 136 kişi yaralanmıştı.
      • Her yıl yeni bir faydası ortaya çıkan Alman Bayer firmasının ilacı Aspirin, 1889'da bugün üretildi. 
      • 1931'de bugün New York'taki Empire State Binası hizmete girdi. Shreve, Lamb & Harmon firması tarafından tasarlanan mühendislik harikası binanın yapımından görüntüleri izlemek isterseniz buraya linki bırakıyorum. 
      • Bugün siyasetçi, sosyolog Behice Boran'ın, yazar, filolog, çevirmen Mina Urgan ve ABD'li yönetmen Wes Anderson'ın doğum günü. 

      Günün yemeği
      Sosis ve Ricotta peynirli fırında makarna
      New York Times yazarı Melissa Clarke'ın tarifini uygulamak 45 dakika sürüyor. 4 adımda hazırlanan tarifin detayları haberimizde.

      Blonde Redhead-Here Sometimes
      ABD'li alternatif rock grubunun Here Sometimes şarkısıyla başlayalım güne. Dinlemediyseniz seversiniz diye düşünüyorum. Akşamüstü görüşürüz. 

      Bültenimizi okuduğunuz için teşekkür ederiz!

      Eğer beğendiyseniz bültenimizi lütfen paylaşınız. 

       Bu bülten size Gazete Oksijen bülten üyeliğiniz ve buradaki "eposta gönder" izniniz kapsamında iletilmiştir. Geri bildirimleriniz bizim için değerli. Bültenlerle ilgili geri bildirimlerinizi [email protected] adresinden bizimle paylaşabilirsiniz.

      Bülten almak istemiyorsanız tıklayın.   |   Abone bilgilerinizi güncellemek için tıklayın.

      Çerez Politikası   |   Gizlilik Politikası   |   İletişim   |   Reklam

      Gazete Oksijen 2024  © Levent Mahallesi, Karanfil Sokak, No:21, Beşiktaş / İstanbul